Сполучені Штати Америки додатково нададуть Україні 220 мільйонів доларів на проведення реформ. Про це заявив учора Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на прес-конференції за підсумками робочого візиту до США.

За його словами, ці гроші спрямують на реформування судової системи та на підтримку реформи митної служби України. «Також будуть ресурси на децентралізацію і на енергонезалежність», — додав Володимир Гройсман.

Він повідомив, що під час робочої поїздки урядової делегації до США узгоджено, що Україна спільно зі Світовим банком розробить стратегію розвитку вітчизняних доріг. «Маємо розробити чітку стратегію того, що ми будуємо, в яких напрямах, підкреслити наше географічне розташування, підвищити транзитність Україною», — розшифрував домовленості глава уряду.

Прем’єр-міністр пообіцяв зробити роботу уряду ще прозорішою. Фото з Урядового порталу

«Після затвердження такої стратегії ми зможемо досить серйозно і масштабно розпочати будівництво українських доріг. На це зможемо залучити наступного року кілька мільярдів доларів, що є істотним ресурсом для їхнього будівництва і реконструкції», — підсумував Володимир Гройсман.

А ще Прем’єр-міністр стверджує, що найближчим часом в Україні можна буде спостерігати пожвавлення американського бізнесу. За його словами, бізнес США зацікавлений у співпраці, зокрема в агросекторі, IT-галузі тощо.

Тим часом Україна очікує отримати у 2016 році від ключового кредитора країни — Міжнародного валютного фонду — сумарно 1,7 мільярда доларів. Технічну роботу з фондом проводить Міністерство фінансів. Очільник цього відомства Олександр Данилюк, який перебуває з візитом у Канаді та незабаром повернеться в Україну, поінформує, які питання співпраці з МВФ уже узгоджено, а які ще потрібно узгодити.

Утім, за словами Володимира Гройсмана, гроші від кредиторів, безперечно, потрібні вітчизняній економіці, однак чекати лише позичок і кредитів — це шлях виживання, а не розвитку. Сподіватися потрібно на власні сили і вірити у внутрішні резерви. «Для мене вкрай важливо, щоб Україна стала економічно незалежною. Ми не можемо жити на постійних допомогах і траншах. Залучення коштів МВФ — це вимушений засіб для того, щоб забезпечити макроекономічну стабільність і проводити реформи», — наголосив Прем’єр.

За словами Володимира Гройсмана, нинішня економічна ситуація дає підстави сподіватися на зростання ВВП України до кінця 2016-го на рівні 1,5%. «За нашими прогнозами, до кінця цього року ми матимемо півторавідсоткове зростання ВВП. Наше головне завдання — утримати це зростання і забезпечити сталий економічний розвиток», — сказав Прем’єр-міністр журналістам.

Водночас глава уряду переконаний, що популісти, навіть перебуваючи у владі, заважають державі розвиватися. Нині настав час, коли влада має демонструвати відповідальну політику.

«Окремо хочу завважити щодо популістів, які хочуть відібрати (і завжди це робили) в України майбутнє. Обіцяють багато, але, на превеликий жаль, за десятки років перебування у владі не роблять нічого і створюють такі умови, що криза з кожним роком дедалі більше поглиблюється», — сказав Володимир Гройсман.

Глава уряду вважає: настав час, коли влада має демонструвати відповідальну політику, «бути абсолютно патріотично налаштованою стосовно своєї держави і будувати її так, щоб люди відчували і турботу, і умови, в яких громадянин може самореалізуватися».

Щодо себе особисто Володимир Гройсман сказав: «Хочу наголосити, що є і залишаюся абсолютно відкритим і робитиму все для того, аби Україна відбулася як сучасна європейська держава з великим розвитком національної економіки».

Відповідаючи на запитання журналістів, Прем’єр-міністр висловив переконання, що відносини США та України успішно розвиватимуться й після виборів у Сполучених Штатах Америки.

«Головне, що в Сполучених Штатах, і я вірю в це, не зміняться цінності, а якщо не зміняться цінності, то, гадаю, відносини США та України будуть стратегічно важливими, ціннісними та успішними, незалежно від того, яким буде вибір американського народу», — висловив думку Володимир Гройсман. Він запевнив, що Україна поважає і поважатиме вибір американців. А поки що у липні, за словами глави уряду, до України приїде Державний секретар США Джон Керрі.