СПАДОК

В Одеському музеї особистих колекцій ім. Олександра Блещунова презентовано каталог ікон - у друкованому та електронному форматі. Як зауважила директор музею Світлана Остапова, це перше наукове видання її закладу. Електронний каталог вже отримав схвальні відгуки. Більшу частину музейної колекції - загалом їх 76 - складають ікони, написані старообрядцями-липованами, які ще на початку ХVІІІ століття тікали до Придунав'я від релігійного переслідування. Саме витвором старообрядців є і чудова ікона Богородиці кінця ХVІІІ сторіччя "Утоли моя болезни". Це - справжня перлина музейної колекції, причому в буквальному сенсі, бо має ризу із перлів.

"Для цих ікон характерні яскраві фарби, золоте тло, багатий декор вбрання святих, виконаний в особливій техніці", - розповідає старший науковий співробітник музею Наталя Гриднєва, яка переважно й займалася укладанням каталогу. Робота з каталогізації ікон була проведена з 2003 до 2005 року, але профінансувати публікацію спонсори спромоглися тільки зараз. Каталог має тексти російською, українською та англійською мовами. Наклад паперової версії, що являє собою альбом із повноколірними репродукціями та докладними описами, становить 500 примірників.

На думку пані Наталі, не варто боятися, що каталогом як наводкою зможуть скористатися злочинці, що спеціалізуються на старожитностях: "У безпеці нашого музею ми цілком впевнені - у нас багато охоронних систем". Зауважимо, що лише за кілька кварталів від музею Блещунова розташований музей Західного та Східного мистецтва, з якого 2008 року поцупили картину Караваджо.