ВІЗИТ

Віктор Янукович з трибуни ПАРЄ запевнив європарламентаріїв,
що виконання зобов’язань перед Радою Європи є для України пріоритетом

Загалом другий день літньої сесії ПАРЄ, на який припав виступ українського Президента, був присвячений проблемам революцій в африканських і  арабських країнах, зокрема ситуації в Марокко, Тунісі та Лівії. Особливо турбують європейців масова міграція біженців із цих країн, які тікають з охоплених безробіттям і політичними негараздами регіонів до заможного ЄС. У своїй промові Віктор Янукович наголосив, що Україна як держава, що наразі головує у Комітеті міністрів РЄ, готова активно шукати відповідь на ті виклики, з якими сьогодні зіткнулася ця організація.

Що зроблено за рік

Віктор Янукович також нагадав, що серед пріоритетів українського головування у КМ — захист прав дітей, права людини, а також зміцнення та розвиток місцевої демократії.  «Об’єднана Європа майбутнього має будуватися на надійній правовій основі, і таким фундаментом на сьогодні є норми і принципи, якими керується у своїй діяльності Рада Європи», — сказав він.

За словами Віктора Януковича,  за рік, що минув від часу його останнього виступу в РЄ, Україні вдалося практично завершити виконання зобов’язань перед Радою Європи. Зокрема вже розроблено більшість необхідних законопроектів, які зачіпають такі важливі державні сфери, як діяльність громадських організацій, вибори депутатів Верховної Ради, кримінальний процес. «Парламент ухвалив надзвичайно важливі закони про доступ до публічної інформації, про засади запобігання і протидії корупції та про безоплатну правову допомогу», — сказав він. Проте, за словами Президента,  змінам заважає інертне мислення, що особливо позначається на сфері кримінальної юстиції.

Віктор Янкувич повідомив, що в Україні розпочато масштабну антикорупційну кампанію. «Політика на викорінення цього ганебного явища є моєю непохитною позицією, — наголосив він. Водночас наші зусилля з рішучого викорінення корупції наштовхуються на опір людей, які звикли збагачуватися за державний кошт».

Він також запевнив присутніх, що демократія та права людини, повага до свободи слова залишаються основою функціонування Української держави. «Свобода слова є одним із найбільших надбань України за роки незалежності», — вважає він. Президент пообіцяв, що усі випадки тиску на журналістів та обмеження свободи слова отримуватимуть належну оцінку з боку відповідних органів, повідомляє прес-служба глави держави.

На завершення Віктор Янукович наголосив, що європейська інтеграція залишається незмінним пріоритетом внутрішньої і зовнішньої політики України. За його словами, ідея євроінтеграції об’єднала українське суспільство, ключові політичні сили і більшість населення країни. «Для мене як Президента такі об’єднуючі фактори є вищою цінністю», — зауважив він і висловив сподівання, що у Брюсселі відреагують на прагнення України закріпити в Угоді про асоціацію з ЄС положення про європейську перспективу нашої держави. Віктор Янукович у своєму виступі згадав і про українсько-російські відносини, зазначивши, що співпраця Києва і Москви не  може бути спрямована проти інших.

Усе вирішить суд

Одне із запитань, котрі депутати ПАРЄ поставили Віктору Януковичу після виступу, стосувалося ситуації на ЧАЕС. Президент запевнив присутніх, що українські вчені працюють над тим, щоб територія, забруднена внаслідок вибуху на ЧАЕС, стала екологічно безпечною. Віктор Янукович висловив подяку тим державам, які цього року взяли участь у Міжнародній конференції, присвяченій 25-й річниці Чорнобильської катастрофи, додавши, що під час конференції було зібрано значну суму коштів на будівництво об’єкта «Укриття».

Під час прес-конференції у Страсбурзі Віктор Янукович нагадав, що позиція України щодо позаблоковості залишається незмінною. «Ми були, є і будемо позаблоковою країною, як це визначив закон про засади внутрішньої та зовнішньої політики», — сказав він. Відповідаючи на запитання про можливу підтримку стратегії розбудови нової системи ПРО, Президент зазначив: «Ми не будемо учасниками створення цієї системи, але добре розуміємо: якщо в якійсь її частині буде задіяно Україну, то це піде на користь системі європейської безпеки».

Журналісти цікавилися також і ставленням Президента до справи Юлії Тимошенко.  Віктор Янукович запевнив їх, що він найбільше серед усіх зацікавлений у тому, щоб цієї проблеми взагалі не було. Проте він твердо переконаний, що відповідь щодо вини Юлії Тимошенко чи її невинуватості може дати тільки суд.  «Слідство підготувало матеріали, захист підготував свої аргументи, і ми, я гадаю, у відкритому судовому засіданні побачимо, хто правий, а хто винний», — сказав він.

Допомога від РЄ

У ході свого перебування у Страсбурзі Віктор Янукович зустрівся з Президентом ПАРЄ Мевлютом Чавушоглу. «Для нас є дуже важливим і принциповим виконання тих зобов’язань, які брала Україна перед Радою Європи шістнадцять років тому», — сказав глава держави під час розмови.  Крім того, Віктор Янукович та Мевлют Чавушоглу обговорили низку питань порядку денного під час головування України в Комітеті міністрів ПАРЄ. Зі свого боку Президент ПАРЄ звернув увагу на ті реформи, які сьогодні здійснюються в Україні, зокрема у конституційній сфері, виборчому законодавстві, питаннях боротьби з корупцією.

Успішному головуванню нашої держави в Комітеті міністрів РЄ сприятиме ефективний діалог України та Ради Європи. Таке переконання висловив Президент після зустрічі з Генеральним секретарем РЄ Турбйорном Ягландом. Глава держави також високо оцінив експертну допомогу, яку Київ отримує від РЄ.  Зі свого боку Турбйорн Ягланд відзначив, що йому було цікаво почути про хід реалізації реформ в Україні. «Рада Європи надаватиме всю можливу допомогу в ході розвитку цих реформ», — запевнив Президента Турбйорн Ягланд.