Бажаєте дізнатися, як готувалися до святкування Різдва заможні киянки у ХІХ столітті, у що вбирали своїх дітлахів та які іграшки клали  під подушку чи ялинку? Саме час завітати до Музею історії Києва та зануритися у неповторну атмосферу передноворічних та Різдвяних свят наших пращурів.

На виставці «Різдвяна казка кінця ХІХ століття» ви не лише побачите елегантне жіноче вбрання й аксесуари, дитячий трикотаж та іграшки епохи модерну, а й зануритеся в чарівні інсталяції, присвячені зимовому Києву минулих століть, який як і сьогодні напередодні Новоріччя живе в очікуванні дива.

Перлиною музейного зібрання Марини Іванової є «дитяча кімната». Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Вишукані вечірні сукні, костюми для візитів та витончений домашній одяг експозиції доповнюють різноманітні вінтажні та антикварні дрібнички, серед яких — предмети побуту, дитячі колисочки, іграшки, ляльки, ведмедики Тедді, а також колекція новорічних іграшок з вати та текстилю.

Представлені експонати — це колекція директора Музею історії моди і колекціонера Марини Іванової, яку вона збирала протягом  30 років. В її музеї нині можна знайти понад 150 історичних костюмів та кілька сотень аксесуарів XVIII–XX ст. як із України, так і Західної Європи та Америки.

Зібрання Марини Іванової є автентичною колекцією, де експонати збережені та відреставровані в єдиному екземплярі. «Колекція розпочалася з моєї родини — бабуся була розумною і практичною жінкою, нічого не викидала, і у нас вдома зберігалися костюми моєї прабабці, пошиті на початку ХХ століття, — розповідає Марина Іванова. — У моїй колекції є бальні накидки, коробки для капелюхів, весільні туфлі і віночок, що належали моїй родині. Я викладала курси крою і шиття, і мені хотілося показати своїм студентам щось унікальне. Свою колекцію спочатку збирала для студентів. З цього захоплення з’явилася серйозна колекція: вже зібрала майже 150 повних костюмів — з парасольками, туфлями, капелюхами, віялами».

Тож не прогавте можливості побачити унікальну старовину. Виставка «Різдвяна казка кінця ХІХ століття» триватиме у Музеї історії Києва до 20 січня 2016 року. Сподіваємося, вона сподобається і дорослим, і дітям. А когось, можливо, спонукає не викидати аксесуари нинішні та щороку збирати дитячі карнавальні костюми…