На всіх будівлях висіли приспущені прапори, не проводили розважальних заходів. А о 13.00 була загальна хвилина мовчання. Так жителі Харківщини вшанували пам’ять загиблих у результаті теракту, який стався 22 лютого під час мирної ходи пам’яті Героїв Небесної Сотні і загиблих у зоні АТО. Після того як колона активістів Євромайдану рушила маршем від Палацу спорту у напрямку Московского проспекту, щоб дійти до пам’ятника Шевченку в центрі міста, пролунав вибух. Він забрав життя трьох і покалічив десятеро людей. Серед загиблих — відомий харківський активіст Ігор Толмачов і підполковник міліції Владислав Рибальченко. Решта потерпілих — молодь віком до 30 років.  З важкими пораненнями у лікувальні заклади доправили двох осіб.  Постраждалим активістам і чотирьом працівникам міліції надано кваліфіковану медичну допомогу.

У харківському вибуху чітко простежується російський слід. Фото з сайту news.liga.net

Як розповів директор департаменту охорони здоров’я  Харківської обл держадміністрації Олександр Галацан, усіх потерпілих негайно доправили в лікарні швидкої допомоги, №17 і №25 та обласного  центру урології і нефрології. Травмовано переважно руки, ноги, черевну порожнину, є черепно-мозкові травми. Усім зроблено операції з витягування осколків.

Вибух, що призвів до таких важких наслідків, прокуратура області кваліфікує, за повідомленням її прес-служби, як теракт. За фактом події порушено кримінальну справу за статтею 258 КК України. Досудове розслідування проводить управління  СБУ в Харківській області. За інформацією  начальника цього управління Олександра Пивовара, вибухівка була захована в полі етиленовий пакет, а сам пакет прикопаний у снігу біля проїжджої частини проспекту Маршала Жукова. Вибуховий пристрій привели в дію дистанційно. Цю інформацію підтвердив і прокурор Харківської області Юрій Данильченко.  За його словами,  як вибухову речовину використали тротил. Усе свідчить про те, що такий самий вибуховий пристрій застосовували і біля Московського райсуду Харкова 19 січня, коли постраждало понад десятеро людей.

Голова Харківської обл держадміністрації Ігор Райнін зазначив: «Служба безпеки України провела затримання. Усі причетні до терористичних диверсій на території області понесуть суворе покарання». Як пояснив начальник управління СБУ в Харківській області, затримання відбулися протягом недільної ночі. «Ми знаємо, звідки йдуть команди для дестабілізації ситуації в Харківському регіоні. Так звані харківські партизани за вказівкою співробітників ФСБ, ГРУ Російської Федерації здійснюють злочинні акти. Усі їхні дії будуть припинені, вони понесуть суворе і заслужене покарання».

Про те, що  причетні до теракту отримають  жорстку відсіч і будуть покарані, запевнив Президент України Петро Порошенко. Висловлюючи співчуття родичам і близьким загиблих під час теракту у Харкові, він зокрема зазначив: «Сьогодні прощена неділя, але й цього дня терористична нечисть проявила своє хиже нутро».

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, висловлюючи співчуття родинам  загиблих та пораненим у Харкові, наголосив, що терористи обрали святий для українців день, коли вся країна вшановує Героїв Небесної Сотні. «Але ми не злякаємося і не відступимо ані від нашої мети, ані від наших цінностей. Ми згуртуємося, ми станемо сильнішими, ми переможемо», — запевнив глава уряду.

ДОВІДКА «УК»

Дестабілізація ситуації у Харкові набула системного характеру. Ось статистика небезпечних подій за чотири останніх місяці (за даними http://tyzhden.ua):

16.10 Вибух на залізниці у Харківській області. Пошкоджено полотно, електромережу, обійшлося без жертв.

9.11 Вибух у закладі «Рок паб Стіна», який приписують харківським партизанам. Зазнали ушкоджень понад 10 осіб.

18.11 СБУ запобігла теракту на заводі Малишева під час перебування там делегації з Нідерландів. Затримали харків’янку, яку завербували представники ГРУ РФ.

20.11 Вибух на підстанції, що живить місцевий госпіталь. Потерпілих немає.

24.11 Працівники СБУ затримали терористів, які готували вибух у приміщенні райвідділу МВС у Харкові.

25.11 Вибух біля паркану військової частини у місті. Потерпілих немає.

28.11 Знайдено гранату без запалу на рейках станції метро «Пролетарська».

2.12 Стався вибух біля воріт військової частини Нацгвардії. Потерпілих не було.

25.12 Вибух в ательє меблів «Ажур», що належить активісту Громадської варти Харкова (організація купує, ремонтує і відправляє в АТО автомобілі).

19.01 Вибух під Московським судом. Зазнали ушкоджень 14 громадян.

9.02 Затримали бойовиків, які готували теракт у військкоматі та кав’ярні.

15.02 Вибух на підстанції у Куп’янську. Потерпілих немає.

22.02 Вибух під час мирної ходи.