Не все те неправильне, що тобі не зрозуміле, казав колись  Григорій Савович Сковорода — мандрівний філософ і вільна людина. Він не бажав бути таким як усі. Висміював недоліки, однак ніколи не висловлював зневаги.

Україна — досить толерантна держава. Вона ніколи не була імперською країною й ніколи не потерпала від месіанського комплексу, свідчить опитування соціологів. Утім, це не означає, що нині не потрібно говорити з українським суспільством про дискримінацію й толерантність, терпимість та нетерпимість. Потрібно, до того ж всіма доступними засобам, зокрема й мовою карикатури.

Переможців конкурсу нагородили на відкритті виставки найкращих карикатур

Тож і тему  VII Всеукраїнського конкурсу карикатур з прав людини сформулювали як «Дискримінація та толерантність в Україні». Влаштувала змагання громадська організація «Асоціація карикатуристів» спільно з Коаліцією  з протидії дискримінації в Україні за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Організатори отримали понад 280 робіт від майже 40 авторів. Найкращі роботи журі з представників ЗМІ та правозахисників визначало у редакції газети «День». Як інформує кореспондент видання, автори конкурсних робіт дуже різні: професіонали й аматори, дорослі і підлітки. Наприклад, 15-річна Наталія Микитенко з Кривого Рогу створила серію простих, але цікавих карикатур. Одна з них — про різні менталітети поколінь, на ній бабуся з радянським прапором агітує патріотичну онуку йти на проплачений мітинг. А 12-річний киянин Олександр Павлов зробив карикатуру на тему здешевлення гривні.

1-ша премія: Олександр Ковтун (м. Артемівськ, Донецька обл.)

Призові місця посіли й аматори, і професіонали. Скажімо, на першому місці — колишній військовий з Донеччини Олександр Ковтун. Його робота про дискримінацію виборців зі сходу України. На другому — карикатура Вадима Симиноги з Херсона про тягар стандартів краси. І замикає трійку переможців професіональний карикатурист, одесит Сергій Дудченко, з іронічною роботою про те, як важко працювати серед баранів — і в прямому, і в переносному сенсі.

2-га премія: Вадим Симинога (м. Херсон)

«У цього конкурсу були різні теми — права людини як такі, свобода слова, вади судової системи. Зараз зупинилися на темі толерантності, адже це актуально для України, — розповідає Костянтин Казанчев, голова правління «Асоціації карикатуристів». — Проблема нетолерантності загострилася через політичну ситуацію, в якій опинилася країна. Люди стають менш стриманими, і часто це відбувається через погану економічну ситуацію. Але суспільство, в якому немає толерантності, фактично приречене».

3-тя премія: Сергій Дудченко (м. Одеса)

Учасники конкурсу порушили чимало  питань: проблеми людей з інвалідністю і ветеранів АТО, мовна і гендерна дискримінації тощо. Кого насправді дискримінують в Україні і кому потрібна толерантність? Ірина Федорович, член журі конкурсу, співкоординатор проекту «Без кордонів/Центр соціальної дії» каже, що іноді навіть спроби розібратися приводять до несподіванок, так само, як і результати конкурсу. «З одного боку, багато авторів висвітили ті самі проблеми, про які розповідають правозахисники. А з другого — в деяких роботах  помітні стереотипи  самих авторів, вони висміювали не те, що в Україні є дискримінація і потрібно ще працювати, щоб стати трішечки  толерантнішими, а безпосередньо необхідність  бути  толерантними, як ту найнетрадиційнішу цінність, нав’язану ззовні».

А це означає, що тема важлива, працювати є з чим. І  такі конкурси  сприяють  просуванню цінностей толерантності  і недискримінації  в суспільстві.

50 найкращих карикатур уже оформили в  каталог. Роботи показали учасникам  фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.  Нині  триває виставка в столичному торговельно-розважальному  центрі «Космополіт». Попереду — тур Україною.