Зустріч з Федеральним канцлером Австрії Вернером Файманном Президент Петро Порошенко розпочав словами подяки за підтримку України на її шляху до Європейського Союзу. Він попросив високого гостя прискорити ратифікацію парламентом Австрії Угоди про асоціацію України з ЄС та зазначив, що наша країна виконала всі процедури для початку реалізації угоди з 1 листопада.

Від імені українського народу глава держави подякував Австрії за постійну підтримку у забезпеченні миру, особливо за участь у місії ОБСЄ і постачання безпілотних літальних апаратів для моніторингу та верифікації стану кордону. «Ми дійшли повної згоди в тому, що всі без винятку пункти Мирного плану мають виконуватися, включаючи забезпечення суворого контролю за українсько-російським кордоном за участі представників ОБСЄ, які мають забезпечити моніторинг і верифікацію, повне дотримання режиму припинення вогню, звільнення всіх заручників і проведення виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей 7 грудня», — передає слова Президента його прес-служба.

Сторони обговорили й питання економічної співпраці. Петро Порошенко бачить великий потенціал співпраці з Австрією, яка є п’ятим за рівнем інвестицій зовнішньоекономічним партнером України. Він подякував уряду і бізнесу Австрії за низку ініціатив. Зокрема, це навчання в Австрії топ-менеджерів українських компаній з експортних можливостей і роботи на європейському ринку. Окрім цього, Австрія візьме участь у забезпеченні обладнанням дитячої лікарні «Охматдит». Цінує Україна й такі гуманітарні ініціативи, як допомога у відновленні інфраструктури Донбасу, запрошення 200 дітей з визволених від окупації районів на зимові канікули в Австрію.

Домовлено також створити спеціальні умови інвестиційного клімату, які полегшать роботу європейських інвесторів. Наступного тижня на позачерговій сесії наш парламент має розглянути низку законопроектів, які забезпечать виконання Україною її зобов’язань у боротьбі з корупцією.

Президент висловив сподівання, що буде налагоджено співпрацю між відповідними органами Австрії та Генпрокуратурою України, яка впродовж червня — вересня цього року направила запити слідства з надання міжнародно-правової допомоги у кримінальних провадженнях щодо екс-високопосадовців України, включно з Віктором Януковичем, для забезпечення розслідування злочинів минулої влади.

Вернер Файманн високо оцінив зусилля Петра Порошенка досягти миру на Донбасі та підтримав такий підхід, оскільки переконаний, що військове розв’язання конфлікту не матиме перспектив.

З Федеральним канцлером Австрії провів переговори й Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Як повідомляє департамент інформації та зв’язків з громадськістю Секретаріату КМУ, йшлося про поточну ситуацію в Україні, зокрема економічні й безпекові виклики та можливі шляхи підтримки нашої країни ЄС.

Арсеній Яценюк висловив стурбованість тим, як виконує Мирний план Росія, а потім підкреслив спільність позицій України і Європейської комісії на переговорах з постачання природного газу Російською Федерацією. За його словами, спроби Росії застосувати так званий газовий шантаж шляхом скорочення поставок у ЄС мають отримати рішучу спільну відповідь європейської спільноти.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»