На автомобільних дорогах області ремонтні роботи у розпалі. Щоденно підрядні організації за сприятливих погодних умов ліквідовують 3—3,5 тисячі квадратних метрів ямковості. Уже впорядковано приблизно 90% проблемних ділянок на дорогах загального користування державного значення.

Повністю завершили ямковий ремонт на дорогах державного значення: М-18 Харків — Сімферополь — Алушта — Ялта, М-14 Одеса — Мелітополь — Новоазовськ, Н-08 Бориспіль — Дніпропетровськ — Запоріжжя, Н-15 Запоріжжя — Донецьк, Н-23 Кіровоград — Кривий Ріг — Запоріжжя, Р-37 Енергодар — Василівка — Бердянськ.

Щоденно працюють у середньому 25 бригад філій ДП «Запорізький облавтодор». Гарячу асфальтобетонну суміш для виконання ремонтних робіт постачають Запорізький, Василівський, Мелітопольський, Бердянський і Куйбишевський асфальтобетонні заводи. До ліквідації ям струменевим методом залучали сторонні підрядні підприємства: ТОВ «Юк-Інвест», ТОВ «ТБД».

Служба автомобільних доріг області нагадує, що на мосту через річку Конка в селі Григорівка на автомобільній дорозі М-18 Харків — Сімферополь — Алушта — Ялта упродовж червня—липня обмежено рух через проведення ремонтних робіт.

Натомість на трасах державного значення ямковий ремонт уже на стадії завершення, в Запоріжжі у двох районах міста розпочали середній ремонт внутрішньоквартальних доріг. Враховуючи думку пересічних запоріжців, їхні скарги, склали списки найпроблемніших внутрішніх доріг. Цьогоріч планують впорядкувати 40 доріг у дворах. При цьому міська влада зобов’язала впродовж п’яти років зробити середні ремонти всіх внутрішніх доріг у Запоріжжі, до того ж зняти старе покриття, чого не робили в місті останні 30 років.

Раніше благоустрій дворів закінчувався «пломбуванням» ям і тріщин. У багатьох дворах навіть ямкового ремонту не було з часів спорудження будинків, а це майже 50 років. Усього в 2016 році на програму середнього ремонту внутрішньоквартальних доріг у Запоріжжі спрямовано 24,5 мільйона гривень.

— Якщо взялися ремонтувати внутрішньоквартальні дороги, то треба робити це якісно і надовго. Мало зрізати старий асфальт та укласти новий, слід одразу піднімати каналізаційні люки до потрібного рівня, ремонтувати відмостки та бордюри, «кишені» для особистого транспорту жителів, щоб навести лад у кварталі щонайменше на 10 років, — каже міський голова Володимир Буряк.

Після потужних дощів по вулиці Лахтинській у Запоріжжі постійно накопичувалася вода, бо через порушення нахилу їй нікуди було стікати. Тому постійно затоплювалися підвали будинків, навіть під’їзди. Голова Хортицької райадміністрації Запоріжжя Сергій Натахін розповів, що проект реконструкції був готовий ще торік, а роботи почали цьогоріч. Нині асфальт уже зняли, завершують обладнання основи під дорожнє покриття, якої раніше тут не було. Відтак покладуть асфальт на площі 900 квадратних метрів.

— Тут майже зовсім не було відведення води, — каже Володимир Буряк, — тож запоріжці жалілися, що у підвалах і під’їздах постійно стояла вода, а біля будинку — величезна калюжа. Після завершення ремонту підрядники перейдуть до наступної ділянки дороги в цьому кварталі. Адже маємо завдання — повністю відремонтувати. Загалом бюджет міської програми з ремонту внутрішньоквартальних доріг становить 27 мільйонів гривень. Нову асфальтобетонну одежину отримають дороги понад 120 вулиць міста.

Як зауважив керівник одного з головних підрядників КП «ЕЛУАШ» Олександр Клімов, більшість внутрішньоквартальних доріг міста не ремонтували майже 40 років.

— Влада вирішила відмовитися від ямкового ремонту, — зазначив він, — і віддала перевагу середньому ремонту доріг, що дало змогу неабияк поліпшити якість. Крім того, відновимо старі або встановимо нові бордюри. Загалом цього року новий асфальтобетон укладемо на 140 тисячах квадратних метрах внутрішньоквартальних доріг. Роботи плануємо виконати впродовж літа.

Особливість реалізації цьогорічної програми у тому, що перелік вулиць складали райдержадміністрації разом із представниками депутатського корпусу Запорізької міськради, КП «Основание», представниками ДСНС, міліції, швидкої допомоги, врахували й звернення запоріжців. Райдержадміністрації провели тендери і вартість квадратного метра середнього ремонту становить 217 гривень.