ПЕРСПЕКТИВА

Україна й Данія активізують співпрацю в секторах енергетики,  сільського господарства та харчової промисловості
 

Учора в Торгово-промисловій палаті відбувся українсько-данський бізнес-форум. На ньому зібралися представники українських бізнес-кіл та провідних компаній Данії. А відкривали зустріч Прем’єр-міністр Микола Азаров та Його Королівська високість Кронпринц Данії Фредерік.

Плюс ліберальні податки

«Наша співпраця характеризується великим динамізмом. Про це свідчить приїзд Його Королівської високості та представників Конфедерації данської промисловості. Оскільки динаміка сучасного світу створює нові можливості та виклики, ми проводимо економічну політику, уважно вивчаючи реалії сьогодення», —  наголосив Микола Азаров.

Глава уряду підкреслив, що Україна має гарну індустріальну базу, напрацьований досвід в інформаційно-комунікаційних технологіях, сфері ракетно-космічного та авіабудування. Окрім цього, ми велика аграрна країна, яка здатна вийти на новий рівень виробництва.

На бізнес-форумі Прем’єр розповів про позитивні економічні напрацювання: Україна вчасно розраховується за всіма зовнішніми зобов’язаннями і має графік їх погашення, який повністю спирається на власні ресурси. Він додав, що за цей рік уряду вдалося стабілізувати фінансову і банківську системи. Тож у поточному році очікується дефіцит держбюджету на рівні 3% (цей показник минулого року становив 5%, а позаминулого — 15%). Україна також продовжуватиме співпрацю із Світовим банком, Міжнародним валютним фондом, Європейським банком реконструкції та розвитку та Європейським інвестиційним банком. «Це ті фінансові установи, на які ми спираємося та з якими можемо проводити економічну політику, спрямовану на модернізацію нашої країни», —  сказав глава уряду.

За його словами, після світової кризи вже відновлено стабільний розвиток банківської системи. «Незабаром запрацює законодавство про дерегуляцію. Тож Україна буде державою з найбільш ліберальними податками та адміністративною системою, яка не тиснутиме на бізнес», —  підкреслив Прем’єр. До того ж, уряд вже звільнив на 10 років від сплати податків на прибуток авіа-, суднобудування та легку промисловість. Серед перспектив цього року, озвучених Миколою Азаровим, —  будівництво понад тисячі кілометрів сучасних автодоріг і завершення робіт з будівництва кільцевих доріг навколо Харкова та Донецька. Нині розпочато роботи з будівництва такої дороги навколо Києва. Він наголосив, що Україна дуже зацікавлена у співпраці з Данією, і запросив бізнесменів до активної участі в цьому процесі.

Приваблює  наш ринок

У свою чергу Кронпринц Данії Фредерік, подякувавши за запрошення в Україну, акцентував, що метою його візиту, власне, і є відновлення економічної співпраці між країнами. «Щороку двосторонній товарообіг зростає. І хоча Україна, як торговельний партнер Данії, посідає лише 40-е місце, однак вона має багато привабливих секторів, великий ринок, попит та потенціал», —  сказав він. Гість розцінює роботу нинішнього форуму як вказівку на встановлення довгострокових зв’язків, які динамічно генеруватимуть економічне співробітництво між двома країнами.

Окрім цього данська сторона вбачає гарні бізнесові можливості в українському секторі харчової промисловості, сільського господарства та енергетики. Данці вважають Україну хлібним кошиком Європи, а себе —  основним постачальником бекону та масла.