Традиція проводити щорічні зльоти передовиків тваринницької галузі в Полтавському готелі «Турист» на березі Ворскли зародилася на початку 1990-х років. Цьогоріч її достойні представники лише на кілька годин прибули до Полтави, щоб поспілкуватися та обмінятися досвідом.

У президії поряд із заслуженими працівниками сільського господарства України — заступник директора департаменту агропромрозвитку Полтавської ОДА Олег Палій, голова облпрофради Леонід Вернигора, голова профспілки АПК України Ігор Сопєлкін. Як зауважив останній, змінюються уряди, президенти, а сільські люди залишаються такими, якими й були. Скромними, доброзичливими, працьовитими. Це особливо стосується саме полтавських аграріїв.

Ігореві Сопєлкіну варто було приїхати на Полтавщину навіть заради цього диво-короваю з Миргородщини. Фото автора

Попри непросту ситуацію в країні, у сільськогосподарських підприємствах області торік виростили найчисельніше в Україні поголів’я ВРХ, отримали найбільші надої молока. Порівняно з 2014 роком його виробництво зросло на 1,2%. За кількістю свинопоголів’я Полтавщина на четвертому місці в Україні, за виробництвом м’яса — на восьмому. Станом на 1 січня 2016 року в області від умовної корови надоїли 6154 кілограми молока, що на 162 кілограми, або на 2,7% більше, ніж торік. Для порівняння, загалом Україні від корови вироблено в середньому 5426 кілограмів молока. Полтавщина також посідає почесне четверте місце в державі з молочної продуктивності корів. — «У тамтешніх сільгосппідприємствах добре поставлено роботу з удосконалення селекційно-племінної роботи, використовують найкращий, вітчизняного та зарубіжного походження племінний, генетичний ресурс, — повідомила голова Полтавської обласної організації профспілки працівників АПК України Галина Харченко. — Упродовж 2015 року в області діяла спеціалізована обласна програма розвитку молочного скотарства».

За її словами, останніми роками в господарствах області впроваджено сучасні технології виробництва продукції тваринництва, працюють 29 доїльних залів вітчизняного та зарубіжного виробництва. Найпотужніший і найновіший з них у СТОВ «Воскобійники» Шишацького району, що  розрахований на одночасне доїння 60 корів. Для поліпшення якості тваринницької продукції, зокрема молока, у понад 127 господарствах області збудовано молокопроводи.

Галина Харченко уточнила, що тваринництвом успішно займаються в усіх районах області. Але згідно з рейтингом економічного рівня господарювання у сільськогосподарських підприємствах області за 2015 рік, найкращих результатів досягли тваринники Котелевського, Шишацького, Оржицького, Полтавського, Миргородського, Глобинського районів. Зокрема саме представниці Котелевщини Валентина Миколаївна Колесніченко (СТОВ «Скіф»), Надія Василівна Бойко та Ольга Іванівна Чика (обидві зі СТОВ «Агрофірма «Маяк») надоїли торік по більш ніж 10 тисяч кілограмів молока від корови. А у СТОВ «Агрофірма «Оржицька» поставили за мету підняти тваринництво на такий рівень, щоб не вони на Європу, а вона на них рівнялася.

Медалі, грамоти, подяки і квіти вручали того дня й передовикам тваринницької галузі з Диканського, Козельщинського, Кобеляцького районів. Тішило, що є ще на Полтавщині резерви й додаткові можливості. Є й галузевий досвід, який треба поширювати по всій Україні. Ось тільки в нас не скрізь належно поціновують цих людей та їхню важку щоденну працю. На це звернув увагу Леонід Вернигора.

«Я пишаюся тим, що Полтавщина — духовна столиця України, її годувальниця, що ми посідаємо провідні й перші місця з виробництва олії, зерна, молока, свинини.

Але мені болить, коли по телевізору показують, як наші сільгоспвиробники здають у держзакупівлю молоко по 3 гривні, а потім держава продає його по 12 гривень, — зауважив він. — Для мене зрозумілий стан душі аграрія, коли він каже: «Я ще до весни, можливо, дотягну, а потім буду вирізати худобу, тому що мені ні за що її годувати». Та за таку щоденну працю його треба всіляко стимулювати, у тому числі й фінансово».

Голова облпрофради нагадав про мізерність зарплат людей у селі й про те, що держава все ж таки має більше уваги приділяти сільгоспвиробникам та їхнім проблемам.