Офіційний Брюссель вважає, що Україна демонструє помітний прогрес у сфері візової лібералізації, тому може розраховувати на успіх. Про це заявив глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер під час спільної прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком, який відвідав столицю Євросоюзу з робочим візитом.

Протекція від глави ЄК

За словами Жана-Клода Юнкера, Україна показала «дуже непоганий прогрес» і 17 серпня надіслала ЄК звіт про виконання плану дій щодо візової лібералізації. Проте Юнкер наголосив, що він одноосібно не скасовує віз для українців. «Рішення ухвалюватиме кожна країна-член ЄС, але я особисто зроблю все, щоб позиція Єврокомісії була найпозитивнішою», — пообіцяв глава ЄК.

Він нагадав, що для отримання безвізового режиму Києву належить ще виконати чимало завдань, головне з-поміж яких — боротьба з корупцією. «Гадаю, зрештою ми зможемо ухвалити позитивне рішення», — наголосив Жан-Клод Юнкер. Він також висловив впевненість, що глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі між Україною та ЄС запрацює з 1 січня 2016 року.

У Єврокомісії схвально зустріли новину з Києва про реструктуризацію державного боргу України. «Ми дуже задоволені, що ці переговори завершилися, і, сподіваємося, Україна зможе продовжити процес реформ, який вже розпочато», — цитує УНІАН слова Юнкера.

Жан-Клод Юнкер пообіцяв Петрові Порошенку особисте сприяння в отриманні Україною безвізового режиму. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Мінські угоди порушує Росія

Однією з тем переговорів Петра Порошенка стала ситуація на сході України та імплементація мінських домовленостей. Жан-Клод Юнкер наголосив, що їх необхідно втілювати у життя: «Це стосується більшою мірою Росії, оскільки не видно, щоб російська сторона виконувала свої зобов’язання щодо стабільності в Україні».

Петро Порошенко поінформував главу Єврокомісії про останні події в зоні АТО, зокрема про порушення проросійськими бойовиками мінських угод, і наголосив на необхідності негайного припинення вогню на Донбасі. «Чому ми маємо чекати цілий тиждень припинення вогню? Це є прямим зобов’язанням російської сторони, адже ми припинили вогонь», — наголосив Петро Порошенко (уже повідомлялося, що 26 серпня Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі домовилася про припинення вогню до 1 вересня).

Петро Порошенко заявив, що не припускає ймовірності проведення так званого Мінська-3: «Хочу окремо наголосити: не існує і не існуватиме ніякого Мінська третього, бо у нас вже є повний комплекс мінських домовленостей, і їх треба виконувати». Він висловив сподівання, що ЄС невдовзі продовжить персональні санкції проти окремих російських політиків, які сприяли анексії Криму та причетні до військової агресії на Донбасі. Крім того, за словами Петра Порошенка, він має намір найближчим часом провести телефонні перемовини у нормандському форматі, під час яких говоритиме про незаконне ув’язнення в Росії українських громадян, зокрема Олега Сенцова та Олександра Кольченка, а також про порушення мирних домовленостей Росією.

За його словами, під час зустрічі з президентом Єврокомісії вони обговорювали ймовірну небезпеку проведення незаконних місцевих виборів на Донбасі, які керівництво псевдореспублік призначило на 18 жовтня та 1 листопада. «Ми вважаємо, що це становить серйозну небезпеку для мінського процесу, і закликаємо російську сторону втриматися від їх проведення», — сказав глава держави.

На сьогодні лише дві із 28 країн-членів ЄС не ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС — Греція та Кіпр. У Брюсселі Петро Порошенко та Жан-Клод Юнкер домовилися звернутися до керівництва цих двох держав з проханням пришвидшити ратифікацію угоди.  У Брюсселі Петро Порошенко провів зустріч з головою Європейської Ради Дональдом Туском та Прем’єр-міністром Бельгії Шарлем Мішелем.