Народні депутати 19 червня підтримали у першому читанні урядовий законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу» (№ 4101а). Зокрема він передбачає комплексне реформування податку на доходи фіз?осіб з доходів від капіталу (дивіденди, відсотки, роялті, доходи від цінних паперів) із застосуванням при річному перерахунку прогресивної шкали податку. Також документ пропонує скасувати податкові пільги з податку на прибуток для інститутів спільного інвестування (ІСІ), за винятком інститутів та фондів, не менш ніж 95% активів яких розміщені в сертифікати фонду операцій з нерухомістю (ФОН) і створені на термін будівництва об’єктів нерухомості.

Як вважають у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), у цьому документі зроблено спробу знищити галузь колективного інвестування в країні, тоді як у всьому світі до діяльності інвестиційних фондів (ІФ) застосовують пільговий режим.

 Водночас цей документ створює преференції для ФОН, які останніми роками в Україні фактично недієздатні, а обсяги коштів, з якими вони працюють, незначні (торік ФОН не залучили нічого). «Запропоновані урядовцями норми щодо скасування чинних механізмів оподаткування ІСІ (крім інститутів та фондів, що розміщують активи у ФОН) створюють умови для виникнення фінансових пірамід у будівництві, — вважають в Українській асоціації інвестиційного бізнесу.

Нагадаємо, що ФОН створюють для фінансування будівництва конкретних об’єктів нерухомості банки та будівельні компанії. Якщо ІФ вкладають кошти в акції різних компаній, то вкладник ФОН купує певну кількість інвестсертифікатів фонду за номінальною ціною в період їх первинного розміщення. На виручені гроші фонд купує або орендує земельну ділянку, укладає договір з будорганізацією і контролює будівництво об’єкта. Після продажу побудованого об’єкта фонд викуповує у приватних інвесторів сертифікати. Але ризики вкладників збільшуються у разі невдалого проекту, оскільки один ФОН може вкласти кошти тільки в один об’єкт.

Експерти прогнозують, що у разі ухвалення цього закону держбюджет не отримає прогнозованих надходжень. Натомість зменшаться обсяги вкладів у банках та обсяги банківських операцій. Деякі проекти інвестфондів буде заморожено, а вітчизняний фінансовий ринок  повернеться до стану початку 1990-х років, коли основним видом інвестдіяльності були спільні підприємства.

ПРЯМА МОВА

Анатолій АМЕЛІН,
член НКЦПФР:

— Законопроект 4041а може дати як позитивні зміни — оподаткування депозитів (вони перебувають у більш привілейованому становищі порівняно з цінними паперами, хоч підхід до оподаткування доходів від інвестицій у різні інструменти повинен бути єдиним), так і негативні — погіршує умови роботи інвесторів у країні. Україна посилює податковий тиск, тоді як інші юрисдикції, навпаки, створюють найкомфортніший режим для інвесторів.

Якщо з отриманого прибутку інвестор ІФ платить податок (до 17% суми інвестдоходу нині, а з наступного року — до 25%), то законопроект 4041а усуває пільговий режим їхнього оподаткування і створює механізм подвійного. Передбачається, що ІФ заплатить податок з прибутку 18%, а після його розподілу у вигляді дивідендів інвестори заплатять ще один податок за прогресивною шкалою, що сягає 25%. Наприклад, ІФ отримав прибуток 1000 гривень. З нього заплатив податок 18% (180 гривень). До розподілу залишилося 820 гривень. Виплачуючи дивіденди, фонд утримає податок на доходи фізичних осіб до 25% (максимальне значення) — 202,5 гривні. На руки інвестор отримає 607,5 гривні. Загальна сума утриманих з тисячі гривень доходів — 392,5 гривні (39,3%)! Якщо ініціатори законопроекту хочуть наповнити бюджет, то інвестори, які ще не встигли розбігтися під пресом нестабільності, підуть остаточно. І з чого збиратимемо податки? Активи ІФ інвестуються в українську економіку, стимулюючи її зростання, створюють новий продукт, робочі місця. Україна для виконання завдання потроєння ВВП протягом 7 років щорічно повинна залучати від 20 до 40 мільярдів доларів інвестицій. Тому, приймаючи будь-які рішення, що змінюють правила роботи на ринку, потрібно пам’ятати, як на це відреагує інвестор.