ПОДІЯ

Родзинкою ХVІІ Міжнародного фестивалю "Зірки світового балету" став виступ Володимира Васильєва

Коли в Донецьку вперше провели фестиваль "Зірки світового балету", скептики ставили під сумнів перспективність проекту і казали, що він навряд чи приживеться в шахтарській столиці. Мовляв, у місті з пролетарською закваскою в пошані інші види мистецтва, а на балет донеччани дивитимуться, немов, даруйте, відомий приказковий персонаж на нові ворота.

Та організатор фестивалю, його директор і художній керівник, народний артист України Вадим Писарєв був іншої думки. Саме завдяки його енергії та авторитету в світі мистецтва вдалося домогтися головної мети фестивалю - залучати до участі в ньому провідних майстрів хореографії з усіх кінців світу. І нині кращі артисти балету вважають за честь щоосені виступати на сцені Донецького національного академічного театру опери та балету імені А. Солов'яненка. Зрештою, це підтвердив і цьогорічний фестиваль.

За свою історію балетне дійство завжди було щедрим на різноманітні сюрпризи. Цієї осені родзинкою став творчий вечір одного з кращих танцівників світу Володимира Васильєва. "Для нас велика честь приймати в себе легенду балету, - каже Вадим Писарєв. - Свого часу відомий виконавець уже був на одному з наших фестивалів у якості почесного гостя. І нам дуже приємно, що метр знайшов шпаринку у своєму щільному графіку і приїхав до Донецька".

Програма творчого вечора була поставлена до 70-річного ювілею Володимира Васильєва навесні цього року і досі її встигли побачити глядачі в Москві, Парижі, Нью-Йорку. Тепер з нею змогли ознайомитися й донеччани. Про вишукану майстерність "російського Бога танцю" - так колись назвали танцівника - глядачам нагадали записи балетів за участю Володимира Васильєва та Катерини Максимової. Тобто з'явилася нагода ще раз пересвідчитися, що цей дует колись справедливо вважали кращою танцювальною парою ХХ століття. А ще ювіляр цього вечора продемонстрував усю багатогранність свого таланту. Адже читав зі сцени власні вірші, демонстрував написані ним картини, а потім не розчарував глядачів, які дуже хотіли побачити "Бога танцю" в його найріднішій стихії. Він взяв безпосередню участь у композиції на музику Ф. Шопена (хореографія В. Васильєва), яку виконав разом зі своєю ученицею, солісткою Великого театру Росії Дарією Хохловою.

"Зірки світового балету" упродовж десяти фестивальних днів запропонували своїм шанувальникам цікаву й різноманітну програму. Тут і класичні постановки "Ромео та Джульєтта"(музика С. Прокоф'єва), "Жізель" (А. Адан), "Дон Кіхот"(Л. Мінкус), і вечір та дивертисмент сучасної хореографії. А виконували їх майстри найвищого гатунку з Росії, Німеччини, Франції, Японії, США, Казахстану, Норвегії та, звісно, з України. Серед них Микола Ціскарідзе, Ілзе Лієпа, Геннадій Янін, Лусія Лакарра, Марлон Діно, Ауреліа Белле, Такуда Саяка, Нурлан Конокбаєв, Деніел Ульбріхт та багато інших.

"Для будь-якого артиста Донецьк - це балетне місто, - каже заслужений артист Росії Геннадій Янін. - На цій сцені треба показувати все, на що здатен, оскільки тутешні глядачі вже звикли до високого виконавчого рівня. А у тому, що в місті ось так дбають про традиції балетного мистецтва, звичайно, велика заслуга Вадима Писарєва".

До речі, як і в попередні роки, "Зірки світового балету" стали подією не тільки для Донецька, а й для низки міст області: Слов'янська, Маріуполя, Горлівки, Краматорська, Єнакієвого, де побували з виступами учасники фестивалю. Також тут не забули й про маленьких глядачів - для них підготували постановку "Білосніжка та семеро гномів", яку виконали колективи Школи хореографічної майстерності Вадима Писарєва та учні норвезької балетної школи в Осло.

Глядацький інтерес жителів Донецька до балету високого гатунку переконливо засвідчує той факт, що квитки на всі фестивальні вечори в театральних касах розхапали, немов гарячі пиріжки. Тому для тих, хто прийшов сюди із запитанням "Зайвого немає?", поряд із театром встановили два екрани, на яких йшла пряма трансляція дійства на сцені.