Недавно мене дуже вразив телевізійний сюжет, у якому йшлося про маленьку дівчинку з одного із містечок буремного сходу, яку наші солдати знайшли просто на вулиці. Оскільки її батьків не було поряд, дитину віддали у місцеву лікарню. Поки дівчинка перебуває в закладі охорони здоров’я, військові навідуються до неї і приносять усе необхідне.

На жаль, подібні ситуації в наш час — не рідкість. Особливо в зоні проведення АТО. І не факт, що батьки дитини загинули чи, що ще гірше, кинули її напризволяще. Інколи трапляється, що дитина може просто злякатися вибуху і, не усвідомлюючи реальності, кудись побігти і загубитись, тоді як тато з мамою, збиваючись з ніг, шукають свою малечу. Куди потрібно звертатися в подібних ситуаціях, з’ясовував «Урядовий кур’єр».

На жаль, багато дітей через буремні події на сході залишились сиротами. Фото з сайту kids.amur.net

Фахівці радять батькам перш за все звернутись у міліцію, місцеві органи опіки і в лікарні. Зазвичай люди, які знайшли дитину, не знають, що робити, і вчиняють так, як герої телесюжету. Вони вважають, що перш за все потрібно з’ясувати, чи здорова дитина, й нагодувати її, а вже потім шукати її батьків чи когось із родичів.

— Люди, яким стало відомо, що дитина з якихось причин залишилась без батьківського піклування, зобов’язані негайно повідомити про це службу у справах дітей за місцем виявлення малечі, — роз’яснює директор департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики Руслан Колбаса. — Упродовж двох місяців після виявлення такої дитини служба у справах дітей, яка розташована в місці, де її знайшли, разом з адміністрацією закладу, до якого її тимчасово влаштовано, органами внутрішніх справ, охорони здоров’я з’ясовує інформацію про малечу (прізвище, ім’я). Фахівці дізнаються, де вона жила, хто її батьки або особи, які їх замінюють, шукають інших родичів, місце їх перебування. Потім організовують повернення дитини на виховання в сім’ю чи заклад, який вона самовільно залишила. Якщо батьки загинули, служба у справах дітей (за місцем виявлення хлопчика чи дівчинки) готує документи для надання статусу сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

На жаль, багато дітей через події на сході країни залишилися сиротами. І тепер у родичів, які хочуть оформити опіку над ними, постає складне питання: як це зробити? Фахівці зазначають, що відповідно до ст. 63 Цивільного кодексу України опікунами, піклувальниками призначають переважно осіб, які перебувають у родинних відносинах з підопічними, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. Під час призначення піклувальника враховують і бажання самої дитини. При цьому вона може жити з новими батьками або з родичами, які її всиновили, або там, де й раніше, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Якщо встановити опіку над дитиною виявили бажання кілька родичів, перевагу надають тим, у кого кращі житлово-побутові умови. Враховують і особисті якості кандидата в опікуни, його здатність виховувати дитину, ставлення до неї. Не може бути опікуном чи піклувальником людина, яка зловживає алкоголем, наркотиками або якщо її позбавлено батьківських прав, а також особа, інтереси якої суперечать інтересам дитини.

— Варто зазначити, що задля забезпечення соціального захисту дітей, у першу чергу тих, які через воєнні дії залишились без піклування батьків і без документів, ми підготували, а уряд ухвалив постанову від 28.11.2014 №624, — зазначає Руслан Колбаса. — Цей документ надає органам опіки та піклування, службам у справах дітей алгоритм дій, зокрема в частині запобігання безпритульності та бездоглядності дітей. Окрім цього, запроваджено нову підставу для набуття статусу дітьми, які позбавлені батьківського піклування, мами і тата яких не можуть виконувати свої безпосередні обов’язки через причини, які неможливо з’ясувати у зв’язку з проведенням АТО або тимчасовою окупацією. Також затверджено форму відповідного акта для підтвердження вищезазначеної підстави.

Тепер такі діти зможуть тимчасово отримувати гарантований державою захист та підтримку.

Щодо допомоги від держави, то, згідно з чинним законодавством, сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, які виховуються під опікою, мають право на отримання допомоги, яка становить для дітей віком до 6 років — 2204 гривні на місяць, для тих, кому від 6 до 18 років, — 2746 гривень на місяць.

ВАЖЛИВО

Які документи необхідні для оформлення опіки (подаються до служби у справах дітей):

♦ заява;

♦ довідка про доходи за останні шість місяців або копія декларації про доходи, засвідчена в установленому порядку;

♦ документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

♦ копія свідоцтва про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі); довідка про проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і рекомендація центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення кандидатів до єдиного банку даних (окрім родичів дитини, які мають намір взяти її під опіку, піклування);

♦ копія паспорта; висновок про стан здоров’я; довідка від нарколога та психіатра для осіб, які проживають разом із заявником; довідка про наявність чи відсутність судимості, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;

♦ письмова згода всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом з заявником, засвідчена нотаріально або написана власноруч у присутності посадової особи, яка приймає документи.