Споглядаючи Романови малюнки, можна вловити його настрій

На виставці представлено 20 малюнків, які надійшли від журналіста за два роки його перебування в московському СІЗО. Усі вони написані кульковою ручкою, олівцем, за допомогою чаю, лушпиння цибулі, соку буряку та кетчупу, оскільки за правилами СІЗО ув’язненим заборонено мати приладдя для малювання.

У нещодавньому інтерв’ю Укрінформу, яке передрукував «Урядовий кур’єр», Роман Сущенко зазначав, що його тюремну техніку малювання фахівці вже назвали «супер-куль». З легкої руки нашої землячки зі США Наталі Петренко це визначення стало дуже влучним. І вже не важливо, чи визначення походить від англійського cool (круто) чи нашого «кулькова ручка».

Донька Романа Сущенка Юлія каже, що батькові листи і малюнки пронизані надією

Про своє захоплення малюванням Роман каже, що йому завжди подобалися міські й природні пейзажі, трохи урбаністика, під настрій — натюрморти (з фр. мертва природа), автомобільна техніка. «До речі, у публічну площину потрапила лише частина моїх робіт. Рештою володіє син. Це малюнки автомобілів. Домовляйтеся із власником. Особливість «супер-куль» у тому, що точність і витонченість малювання ручкою потребує цілковитої уваги, без права на помилку окоміру. Тут особливість і складність, — наголошує Роман і додає: — Випробовую техніку акварелі, експериментую з новими кольорами: помаранч — морква, жовтий — фурацилін, часто змішую. Став уважнішим і винахідливішим. І це не тільки про малювання».

Оксана ГОЛОВКО,
Володимир ЗАЇКА

(фото),
«
Урядовий кур’єр»

«Перуджа», 2017 рік. Папір, чорнило, чай чорний, лушпиння цибулі

«У гаю», 2018 рік. Папір, кулькова ручка, олівець

Малюнки, на яких зображено автомобілі, найулюбленіші в Романового сина Максима

На жаль, 12 вересня Верховний суд Росії визнав вирок кремлівської Феміди законним, і нині нашого співвітчизника етапують до колонії. Та він не втрачає віри в те, що незабаром повернеться в Україну до родини. Тож пропонуємо уважно поглянути на ці малюнки з-за ґрат. У них є надія, якої, можливо, комусь бракує навіть не в таких складних обставинах, як у незаконно ув’язненого кремлівським режимом українського журналіста.

«Лісабон», 2017 рік. Папір, кулькова ручка, олівець, лушпиння цибулі, чай, кетчуп

«Ла-Манш. Вітрильник», 2018 рік. Кулькова ручка, олівець, чай

«Нью-Йорк», 2018 рік. Папір, кулькова ручка, олівець, лушпиння цибулі, сік буряку