У столиці та великих містах України вже чітко сформувалася тенденція попиту на нове житло. Так, у березні-квітні цього року майже 90% покупців, які виявили бажання придбати квартиру, обирають саме недорогу й малогабаритну нерухомість економ-класу. Такий самий відсоток людей купують житло за власні кошти, і лише 10% звертаються до банків, інших фінансових установ чи співпрацюють з компаніями-забудовниками, щоб отримати іпотечні кредити.

Тож збідніле населення, якому навіть не хочуть і нерідко не можуть допомогти фінансові установи, змушене купувати невелике за параметрами житло економ-класу.

Як зазначив «УК» керівник відділу продажу ЖК Park Stone Дмитро Шостя, чимало клієнтів будівельних компаній купують квартири загальною площею 30—35 квадратних метрів. «Утім, це не новація 2016 року — таке житло пропонували ще й два роки тому, проте воно не користувалося попитом.

Дорогим не цікавляться

Тепер ситуація змінилася. Розкуповують малогабаритні так звані квартири-студіо. Близько третини клієнтів купують двокімнатні помешкання з більшою площею і переплановують їх. Тому чимало компаній-забудовників здають в експлуатацію житло, яке не має міжкімнатних перегородок», — зазначає експерт.

Згідна зі своїм колегою керівник аналітичного відділу девелоперської компанії «Інтергал-Буд» Анна Лаєвська. На її думку, наприклад у Києві люди навіть не цікавляться первинною нерухомістю, ціна квадратного метра якого становить 20—25 тисяч гривень. «Дедалі більше потенційних клієнтів цікавляться житлом, яке в процесі будування, ціна якого 14—17 тисяч гривень за квадратний метр. Дорожчі об’єкти продаються лише поблизу станцій столичного метро та великих транспортних розв’язок. Інше житло реалізувати вкрай важко. Тому забудовники переглядають свої концепції, зменшуючи метраж та збільшуючи функціональності квартир», — вважає вона.

Така сама тенденція і в деяких регіонах. Приміром, у Харкові основна частина потенційних покупців цікавиться саме малометражним житлом економ-класу. Ціни одного квадратного метра такого помешкання у межах 10 тисяч гривень, що на 4—7 тисяч гривень менше, ніж у столиці. За останні три місяці вартість квадратного метра такого житла, яке дедалі більш затребуване, зросла на 200 гривень.

Варто зазначити, що таке житло тут почали зводити ще 2—3 роки тому, однак масовості цей процес набув останніх півроку — дев’ять місяців. Повільніше він рухається у Львові та Одесі — там ще дуже мало будують малогабаритного житла.

Експерт ринку Володимир Коломейко зазначив «УК», що квартири економ-класу в Україні у подальшому зводитимуть здебільшого не на околицях великих міст, а у їхніх передмістях. Там ціни таких помешкань на 20—35% нижчі, ніж у центрах мегаполісів.

Відносно нова тенденція останніх місяців — посилення пильності та намагання майбутніх власників нового житла упередити ризики, пов’язані із купівлею нерухомості. Експерти зазначають, що дедалі менше покупців придбавають майбутнє житло не на етапі котлована, а на вищих рівнях. «Проте на початковій стадії робіт люди не вагаючись купують майбутні квадратні метри у відомих компаній, які впродовж багатьох років зарекомендували себе позитивно. Звісно, з такими будівельними фірмами можна мати справу, та ще й з неабиякою вигодою — на етапі котлована вартість майбутнього житла може бути на 30% нижчою, ніж на кінцевих етапах його добудови», — зазначає Дмитро Шостя.

Пані Лаєвська такої самої думки, адже люди, обираючи знані компанії, не побоюються інвестувати у майбутнє житло. До таких фірм належать насамперед великі державні будівельні корпорації. Проте експерт запевняє, що ліпше вкладати кошти у ті проекти, забудовники яких уже звели кілька поверхів. І таких людей більшість.

Якщо порівняти 2016-й, приміром, із 2006 роком або 2014-м, то раніше інвестори вкладали кошти навіть не на етапі котлована, а щойно будкомпанія огороджувала обрану земельну ділянку. Адже того часу вартість помешкань на ринку первинного житла зростала шаленими темпами, чого не скажеш про нинішній рік.

Літо 2016 року — хороший час для купівлі первинного житла, яке повинно ще більше знизитися у ціні. Фото з сайту sparnord.dr

З передмістя у мегаполіс

Проте не можна стверджувати, що зовсім не будують престижні квартири вищого класу. Є компанії, які зводять виключно дороге житло, і воно затребуване. Такі помешкання — недорогі елітні будівлі чи квартири преміум-класу, проте вони можуть бути доступними і для людей із середніми статками.

Начальник управління з реалізації об’єктів будівництва ПБГ «Ковальська» Дмитро Плосконос каже, що їхня компанія зводить переважно житло комфорт-класу.

Ціна квадратного метра таких помешкань на старті будівництва, наприклад у столиці, становить 16—17 тисяч гривень, що на 20—30% дорожче, ніж «економний метр». «Ми не будували і не будуватимемо малогабаритні квартири. Пропонуємо ринку сучасні квартири з мінімальною площею однокімнатних від 45 квадратних метрів. І попит є», — констатує він.

Експерт пов’язує це з потребою людей змінити умови життя на комфортніші. Такі квартири купують люди, які свого часу ставали власниками помешкань економ-класу та малогабаритних квартир. Потім, накопичивши грошей, продають їх і придбавають комфортнішу за метражем нерухомість.

Якою буде цінова політика на ринку первинного житла у цих двох найдешевших сегментах ринку влітку 2016 року?

«Ситуація суттєво не зміниться, оскільки вартість житла на цьому ринку хоч і встановлюють у гривні, проте вона прив’язана до валюти. Адже забудовники купують за кордоном обладнання, деякі оздоблювальні матеріали тощо. Тож у разі подальшої девальвації гривні вони будуть вимушені підвищувати ціни. Натомість стабільна нацвалюта убезпечить від зростання цін», — вважає Дмитро Шостя.

Протилежної думки Дмитро Плосконос. На його переконання, ціни однозначно падатимуть, адже влітку завжди зменшується попит на нерухомість через послаблення бізнес-активності та період відпусток. «Будівельні компанії пропонуватимуть усілякі знижки, проводитимуть акції тощо. Думаю, нам слід очікувати зниження вартості житла комфорт- і бізнес-класу на 8—10%, економ-класу на 5%», — зазначає експерт.

Від редакції. Так, більшість громадян України купуватимуть малогабаритне житло, адже ціни на комунальні послуги у великих квартирах неймовірно високі — щомісяця доводиться віддавати за них 1600—2500, а то й більше гривень. Люди змушені будуть продавати своє житло з великою площею і купувати нерухомість економ-класу. Тому такі помешкання ще матимуть попит.