Як заощаджувати бюджетні кошти на затратних енергоносіях і не мерзнути в найлютіші морози, жителі села Веселе, що на Харківщині, знають не з чуток. Ось уже другий рік тут реалізують інноваційний проект «Енергоефективне село», покликаний об’єднати зусилля місцевої громади, науковців, бізнесу й органів місцевого самоврядування для трансферу кращих європейських та американських технологій енергозбереження у сільську громаду.

Донедавна село Веселе знали на Слобожанщині як Мекку молодих митців і батьківщину видатної художниці Зінаїди Серебрякової, а тепер воно стало відоме як взірець енергоефективності. Фото із сільського архіву

Їхня гордість — модульна котельня

У результаті такої співпраці у Веселому здійснено реконструкцію системи освітлення центральних вулиць із заміною традиційного освітлення на енергоощадні LED-ліхтарі, конструкцію яких розробили науковці Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Утеплено фасади будівель соціальної сфери з повною заміною вікон на сучасні енергоощадні склопакети. Проведено реконструкцію системи опалення сільського клубу та бібліотеки із створенням двоконтурної мережі й встановлено сучасний твердопаливний пелетний котел.

Технічною окрасою енергоефективного села стала сучасна модульна котельня із двома потужними брикетними котлами, яку збудовано за німецькою технологією і яка живить тепловою енергією місцеву школу та сільську раду. Також розпочато встановлення теплового насоса німецькою компанією VAILANT GROUP за участі інжинірингової компанії «Золотий переріз» для теплопостачання та гарячого водозабезпечення амбулаторії сімейного лікаря. 

Торік у грудні Кабінет Міністрів України визнав цей проект кращим у галузі енергоефективності та енергозбереження, що його реалізовує орган місцевого самоврядування, тобто Харківська районна рада. Проект «Енергоефективне село» посів перше місце в національному конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» і отримав відзнаку Ради Європи.

— Інноваційний проект став успішним передусім тому, що у Веселому працюють активні та завзяті люди, — каже голова Харківської районної ради Михайло Третяк. — Важливо й те, що ми не помилилися у виборі населеного пункту. Адже розглядали десятки конкурсних пропозицій від різних територіальних громад, і кожну з них відвідала конкурсна комісія, яка неформально підійшла до справи. За вибір Веселого проголосували науковці, експерти, волонтери Корпусу миру США і, звичайно ж, територіальні громади, до яких зверталися по поради.

Село Веселе, за словами Михайла Третяка, унікальне тим, що на одному майданчику зібрано всі типи об’єктів соціальної сфери, а тому проект стане демонстраційним та репрезентативним майданчиком для інших населених пунктів.

До речі, такі практики активно впроваджують у територіальних громадах Європейського Союзу, зокрема у Польщі, Франції й Німеччині. У Харківську область інноваційні технології з енергозбереження  прийшли з ініціативи двох волонтерів «Інституту сталого розвитку» Евана Хьюза (Корпус миру США) та Лукас Добрі (університет Санкт-Галлена, Швейцарія).

Проект «Енергоефективне село» реалізують з початку 2014 року Регіональний центр міжнародних проектів і програм та Інститут сталого розвитку за підтримки спільної програми Small project assistance Агенції США з міжнародного розвитку та Корпусу миру США.

В ногу з німцями

У межах першої фази реалізації проекту  проведено ліцензований енергоаудит об’єктів соціальної сфери населеного пункту та організовано навчальний курс з енергоаудиту для активних представників сільської громади Веселого. Це, на думку учасників реалізації проекту, сприятиме зацікавленості іноземних компаній, яких запрошуватимуть для подальшого розвитку проекту «Енергоефективне село».

Для потенційних партнерів та інвесторів видано презентаційну книжку «Інвестиційний проект «Енергоефективне село». У ній ідеться про ініціативи в галузі енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії в Харківській області. У виданні міститься опис самої концепції проекту «Енергоефективне село», його мета та основні завдання. Перший наклад книжки розіслали великим та середнім компаніям Федеративної Республіки Німеччина, які працюють у галузі відновлювальної енергетики та енергозбереження для привернення їхньої уваги до інвестиційного клімату, що склався у Харківській області.

Чому увага реалізаторів міжнародного інноваційного проекту прикута саме до Німеччини, а не до Польщі чи Франції, пояснив Веселівський сільський голова Олексій Слабченко.

— Річ у тому, що проект «Енергоефективне село» передбачає співпрацю із радою села Фельдхайм на околиці Потсдама в Німеччині, — зазначає Олексій Слабченко. — Громада цього населеного пункту кілька років тому стала на шлях енергоефективності й отримала офіційний статус енергоефективного населеного пункту, наданий міністерством енергетики Федеративної Республіки Німеччина. Сподіваємося, що досвід та підтримка німецьких партнерів дасть змогу нам втілити в життя задуми.

Одне слово, реалізація проекту в селі Веселому допоможе його громаді не лише знизити енергоспоживання, а й дасть нові робочі місця. Фінансові ж ресурси, що вивільняться, буде спрямовано на благоустрій та інші потреби села.