В армії, як у сім’ї, кінцевий результат поставленої мети залежить здебільшого від дисципліни. На пам’яті «сенсації» дворічної давнини, що сколихнули суспільство, про випадки дезертирства, непокори в армії, про спроби «відкосити» від мобілізації, про розпивання спиртного просто на території чи неподалік військових комісаріатів. Нині — і це неспростовний факт — змінилося суспільство, позитивні зміни відбулися й у війську. Про актуальні питання морально-психологічного забезпечення та стану військової дисципліни військовослужбовців Збройних сил йшлося на брифінгу в Міністерстві оборони.

Армія закріпила довіру

— Постійна увага Президента й Кабінету Міністрів до розв’язання проблем армії, а також розгортання небаченого за своїми масштабами та ефективністю волонтерського руху на підтримку ЗCУ сприяли зміцненню оборонного потенціалу країни, зростанню авторитету Збройних сил, — акцентував начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ полковник Олег Грунтковський. — Також нам вдалося суттєво знизити негативний вплив деструктивних сил у місцях призову та підготовки особового складу.

Звісно, уявити, як воно там, зрозуміти, чому хтось вчинив саме так, можна лише з власного досвіду. Військові і цивільні зрозуміли, що без психологічної підготовки тут і психологічної розрядки там діла не буде. Після того, як до справи долучилися спочатку волонтери, потім психологи-профі, капелани, ситуація змінилася на краще. У зоні АТО з початку бойових дій  психологічну допомогу вже надано 20 тисячам бійців.

Солдати в різних ситуаціях часто просять поради у психолога. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

— Лише цьогоріч таку допомогу отримали 4076 військовослужбовців, — повідомив полковник Олег Грунтковський.

За його словами, для покращення надання психологічної допомоги укладено меморандуми про співпрацю з шістьма громадськими та волонтерськими організаціями, відповідно до яких у військах працюють майже 400 психологів-волонтерів.

А ось кардинальне збільшення витрат бюджету на оборону країни й удосконалення процедури встановлення та отримання статусу учасника бойових дій, забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців та членів їхніх сімей позначилося на  зростанні рівня довіри до армії.

— Загалом особовий склад військових частин та підрозділів демонструє високий бойовий настрій, психологічну готовність до виконання завдань за призначенням, — зазначив офіцер.

А соціологічне опитування, проведене у війську в квітні 2016 року, показало, що 84% особового складу визнали себе готовими до виконання бойових завдань; 82% військовослужбовців визнають у цілому суттєвими і позитивними зміни в організації підготовки та забезпечення військ (сил) порівняно з 2014 роком; 74% визначили свій колектив як згуртований єдиною метою захисту держави; 64% військовослужбовців висловили довіру до безпосередніх командирів (начальників).

Працювати є над чим

Не став замовчувати представник оборонного відомства про факти пияцтва на передовій і застосування мотиваційних обмежень. Серед них він назвав гаупт вахти та кімнати для тимчасово затриманих військовослужбовців, які вчинили правопорушення. А ще налагодження системи взаємодії командирів військових частин, підрозділів Військової служби правопорядку ЗСУ з представниками військової прокуратури, Національної поліції, органами державної влади та місцевого самоврядування для проведення заходів щодо обмеження (заборони) продажу алкогольних напоїв біля військових частин. У військових частинах змушені піти і на такий крок, як інформування родин бійців, навчальних закладів, керівників підприємств, органів державної влади та місцевого самоврядування за місцем проживання, навчання та роботи військовослужбовців про їхню негативну поведінку в армії, а також застосування заходів фінансового характеру.

Олег Грунтковський повідомив і про зміну розмірів грошових виплат. Із 1 травня цього року зросли гарантовані державою виплати у разі поранення чи загибелі військовослужбовця під час проходження військової служби. Так, одноразова грошова допомога у разі загибелі військовослужбовця зросла з 689 тисяч гривень до 725 тисяч гривень.