Двоє озброєних автоматами Калашникова людей  у масках з криками «Аллах акбар!» увірвалися до приміщення сатиричного журналу «Шарлі Гебдо» в Парижі, коли там відбувалася традиційна літучка. Спершу розстріляли двох охоронців — офіцерів поліції, а потім холоднокровно, змусивши жертв перед смертю представлятися, вбили десятьох журналістів. Серед них головний редактор видання Стефан Шарбонньє і троє відомих карикатуристів. Саме їхні карикатури на ісламські релігійні символи, найімовірніше, стали причиною трагедії.

Чи вбили вони «Шарлі»? Ні. Вони не влучили. «Шарлі» житиме завдяки своїм читачам… Фото з сайту mashable.com

Навколо злочинців звужується коло?

Французька поліція  оперативно опублікувала фотографії чоловіків, яких підозрюють у нападі. Зокрема в розшук оголосили братів Куаші: 34-річного Саїда та 32-річного Шерифа. Вони озброєні та небезпечні. За даними французьких медіа, Шериф Куаші — бойовик, якого у 2008 році було засуджено до трирічного строку ув’язнення за належність до групи, що відправляла джихадистів  до Іраку. Третій підозрюваний у вбивстві журналістів, за повідомленнями преси, здався поліції сам і стверджує, що не причетний до злочину.

Раніше стало відомо, що поліція заарештувала сімох людей у межах операції з розшуку нападників. Припускають, що вони причетні до нападників або ж це члени їхніх родин. Арешти відбулися у містах Реймс, Шарлевіль-Мезьєр та на околицях Парижа. Серед затриманих — зокрема дружина одного з братів Куаші,  їхня сестра та її чоловік.

Майже одночасно з повідомленнями французької поліції про перші результати пошуку терористів з’явилась інформація  про стрілянину в одному з передмість Парижа. Згодом стало відомо, що тяжкопоранена там жінка-поліцейський померла у шпиталі.  Протягом дня стався ще й вибух в одному з паризьких  ресторанів, а у двір мечеті  невідомі кинули  кілька гранат. Навіть скептикам стало зрозуміло: виклик, кинутий французькій нації, надзвичайно серйозний.

Нині у французькій столиці введено режим найвищої терористичної тривоги. Додаткові сили правоохоронців охороняють офіси  різних видань, місця скупчення людей тощо. Президент Франції Франсуа Олланд у телезверненні оголосив загальнонаціональну жалобу і закликав об’єднатися в боротьбі з тероризмом.

У Парижі, Марселі, Страсбурзі та інших великих містах Франції відбулися масові акції, на яких люди засуджувати тероризм у всіх його виявах, висловлювали ставлення до мусульман та співчували сім’ям загиблих. 

Напад на свободу слова

Журналісти французьких газет на інформаційних агенцій висловили  солідарність із загиблими на робочих місцях.  А працівники кількох ЗМІ заявили, що допоможуть «розстріляній редакції»  продовжити вихід видання.

Як напад на свободу слова оцінили стрілянину в Парижі й світові лідери. Зокрема прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив:  Британія підтримує Францію в боротьбі з терором і у справі захисту свободи преси.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель також заявила, що трагедія в Парижі — це напад не лише на французьких громадян, а й на свободу друку і свободу слова.

В Україні шоковані жахливим терористичним актом в редакції паризького журналу «Шарлі Гебдо», внаслідок якого загинули журналісти й поліцейські, йдеться у заяві  вітчизняного МЗС.

«Наша держава, проти якої сьогодні на Донбасі діють добре організовані терористичні підрозділи, знає, що таке тероризм. Твердо переконані, що жодні мотиви — політичні, етнічні чи релігійні — не можуть бути виправданням для тих, хто привласнює собі право відбирати людські життя.

Особливе обурення викликає те, що цей злочин було здійснено проти журналістів. Свободу слова —  один із наріжних каменів демократії —  за жодних умов не можна ставити під сумнів. Так само будь-які погляди журналістів не можуть бути причиною переслідувань і, тим більше, фізичних розправ. Сподіваємося, що виконавців й замовників цього жахливого злочину буде притягнуто до відповідальності, вони понесуть заслужене покарання», — зазначає українське МЗС.

Від себе додамо:  тероризм не може бути безкарним, він не має шансів на  перемогу. Хоч би якими гаслами прикривалися покидьки і хоч би яку мету перед собою ставили. Сподіваємося, журналісти й надалі не боятимуться робити те, що вважатимуть  за потрібне,  виконуючи  свою роботу. Попри  погрози.

ЄС і НАТО посилять боротьбу з терором

Після теракту в Парижі Євросоюз і НАТО планують помножити зусилля у боротьбі з тероризмом. Про це йдеться у заявах керівництва Євросоюзу і НАТО у зв’язку з терористичною атакою, скоєною 7 січня в Парижі на редакцію сатиричного тижневика, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Брюсселі.

«Боротьба проти тероризму в усіх його формах — постійне питання у фокусі уваги засідань міністрів закордонних справ. Ця трагічна подія зміцнила мою рішучість у цьому напрямі, і я вирішила внести це питання до порядку денного засідання Ради ЄС із закордонних справ, яке відбудеться 19 січня», — заявила високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Альянс — єдиний у протидії тероризму. «Ми солідарні з нашим союзником Францією», — сказав генсек НАТО.

«Європейський Союз стоїть пліч-о-пліч із Францією після цієї жахливої атаки», — йдеться у заяві президента Європейської Ради Дональда Туска.

Cпівчуваємо. Від  7 січня й досі небайдужі кияни несуть  до посольства Франції в Україні квіти та запалюють свічки у пам’ять про загиблих працівників редакції французького сатиричного тижневика. До речі,  в архіві видання знайшли і карикатуру, якою французькі журналісти відгукнулися на анексію Криму Росією. Гострий олівець засудив дії окупанта, ми засуджуємо знахабнілий тероризм.