У Гомелі відбулася зустріч Президента Петра Порошенка з гостинним господарем форуму білоруським колегою Олександром Лукашенком у форматі віч-на-віч. Глава Української держави подякував за ініціативу проведення Першого форуму регіонів обох країн і відзначив його результативність. Підписано кілька угод між областями, планують ухвалити інші документи.

Зокрема, підписано угоди та меморандуми про міжрегіональну співпрацю між Київською ОДА та Гомельським облвиконкомом; між Київською ОДА та Мінським облвиконкомом; між Рівненською ОДА та Брестським облвиконкомом; між Запорізькою ОДА та Брестським облвиконкомом; між Запорізькою ОДА та Мінським облвиконкомом; між Запорізькою ОДА й Могильовським облвиконкомом; між Запорізькою ОДА та Гомельським облвиконкомом; між містами Дніпро й Гомель.

Наша громада підтримує тісний зв’язок з Батьківщиною. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Український Президент зазначив, що співпраця між нашими країнами ґрунтується на дружбі. «Ми абсолютно впевнені, що відносини вийшли на серйозне зростання. Економіка наших країн демонструє, що приріст становить понад 23%», — зауважив він, додавши, що відбувається зростання постачання української продукції до Білорусі, й для України дуже важливо зберегти ці тенденції.

У присутності глав двох держав було підписано угоду про реадмісію. Підписання документа сприятиме подальшому розвитку добросусідських відносин між Україною та Республікою Білорусь, дотриманню Україною її обов’язків перед світовою спільнотою щодо запровадження ефективних важелів здійснення державної політики у сфері реадмісії осіб. Документ підписали голова Державної міграційної служби Максим Соколюк і міністр внутрішніх справ Республіки Білорусь Ігор Шунєвич.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін і його білоруський колега Володимир Макей підписали План консультацій між дипломатичними відомствами на 2018—2019 роки. Також було підписано угоду між Міністерством молоді та спорту й Міністерством спорту і туризму Білорусі про співпрацю в галузі фізичної культури і спорту.

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зазначив, що Україна та Білорусь повинні окреслити стратегічні тренди подальшої співпраці не лише між країнами, а й між регіонами, які дадуть змогу вийти на нові європейські ринки.

«Цей форум має показати, що не тільки країни є інвестиційними хабами, а й кожен регіон, який може залучати інвестиції й давати спільні прибутки двом державам. Сьогодні на форумі представники бізнесу із 17 регіонів України і близько 100 українських компаній вже підписали меморандуми про міжрегіональну співпрацю на сотні мільйонів. Для нас дуже важливо показати Україну не тільки з точки зору економіки, а й продемонструвати потенціал туризму, культури і всього, що об’єднує наші народи», — зазначив Геннадій Зубко.

2018 року Україна планує досягти 5,2% товарообігу з Білоруссю. «Порівняно з 4,6% у 2017 році це амбітні плани. Але потенціал набагато більший — 8 мільярдів доларів, якого ми плануємо досягти не лише за рахунок експорту та імпорту, а насамперед розвитку виробничої кооперації, яка створить нові спільні продукти з Білоруссю,  просуватиме їх на європейські ринки. А це зовсім інші прибутки, обсяг експорту й рівень партнерства», — наголосив урядовець.

Того самого дня Петро Порошенко зустрівся із представниками української громади Білорусі. Він наголосив, що українсько-білоруський кордон — це кордон дружби, і в жодному разі не маємо допустити, щоб Росія скористалася ним із ворожою метою.

«Це кордон дружби, і в жодному разі не маємо допустити, щоб для України з території Білорусі була будь-яка загроза. Ми не чекаємо, знаємо, що цього не буде і, звичайно, не хочемо, щоб Росія використала Білорусь, щоб зайти нам у фланг», — сказав глава держави. Петро Порошенко зазначив, що радий зустрічі з українцями Білорусі, й подякував за їхню роботу для консолідації двох справді братніх народів.

Любов ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»