Євросоюз навстіж відчиняє перед Україною двері. Польща — серед перших країн, які нас зустрічають у спільному європейському домі. «Ми не просто сусіди, а друзі й бізнес-партнери, а успішний бізнес — це розвиток наших країн, — наголошували учасники міжнародного форуму «Співпраця — шлях до розвитку українських та польських підприємств», що відбувся у Чернівцях.

Це перший цього року міжнародний захід, який окреслює ключові питання ведення бізнесу в Польщі та Україні на засадах інтеграції, співпраці та взаємовигідного посилення інвестиційного потенціалу.

Тому представлені на ньому бізнес-проекти стосувалися не лише Буковини, а й Прикарпаття, Хмельницької, Тернопільської областей. Польська делегація презентувала досвід співпраці своїх бізнес-структур, органів місцевого самоврядування з фондами ЄС, провідними світовими виробниками.

Поле діяльності безмежне

Організували бізнес-форум у Чернівцях Польський центр права IUSTUS та Центр економічної ініціативи (Україна) передусім, щоб налагодити співпрацю між представниками бізнесу, місцевого самоврядування, освіти і науки.

Вихід на ринки Євросоюзу потребує підготовки, маркетингових досліджень, врешті — грамотного позиціювання українських товарів, їхньої відповідності стандартам ЄС. Польща, яка недавно пережила схожі процеси, готова фахово допомогти нам налагоджувати з Європою економічне партнерство заради спільних успіхів. 

— Зізнаюсь, я їхав до вас із пересторогою. У Європі багато тих, хто переконаний, що вся Україна охоплена війною. Тепер запевнятиму своїх європейських друзів, що до вас не тільки можна їхати, а й потрібно вести з вами бізнес і робити інвестиції, — каже Павел Ях, регіональний директор однієї з поважних польських фірм, що веде діяльність в усій Європі. Його доповідь на форумі, до речі, стосувалася довіри в бізнесі. 

Поле діяльності для підприємців безмежне. Можна розвивати мережу ІТ-послуг або спільні європейські транспортні проекти, в яких українські перевізники забезпечують доставку товарів і переміщення пасажирів усім континентом — від Португалії до Монголії.

А можна почати розвивати зелену енергетику, виробництво будівельних матеріалів, продукції деревопереробки на багатій ресурсній базі західних областей України.

— Європа потребує екологічно чистих продуктів. Американізація споживчого ринку фастфудами минула, повертаємося до продуктів дідів-прадідів, — зазначає Ярослав Євенчук, голова асоціації фермерів Путильщини, що на Буковині. — Можемо постачати у країни Європи натуральні тверді сири, гриби, ягоди, навіть дикий мед із високогірних полонин.

Коли бізнесмени і чиновники — друзі

Особливо цікавили наших підприємців, що працюють в умовах захмарних банківських кредитів, можливості отримання дотацій, грантів на розвиток, безповоротних позик із фондів ЄС. Цікавилися вони податковими розрахунками, бухгалтерським обліком у Польщі, прикладами успішного відкриття там фірм та ведення бізнесу.

А також можливостями ввезення з ЄС до України обладнання, товарів і техніки на вигідних умовах. Майже одкровенням прозвучала інформація про те, що муніципалітети польських міст можуть створювати спеціальні економічні зони з пільговим оподаткуванням перспективних підприємств.

— Кожна фірма, яка приходить у наше місто з інвестиціями, отримує чиновника, представника мерії, який супроводжує і допомагає їй в усіх питаннях, — розповідає заступник міського голови м. Жешув Анджей Гудковський. — Ми горді, що в нашому місті розташовані виробництва і навіть штаб-квартири світових фірм-виробників. Але з особливою увагою ставимося до наших польських підприємців, родинних фірм, усіляко сприяючи їм домагатися успіху світового масштабу.

Для бізнесу, наголошували польські колеги, дружня атмосфера навіть важливіша за податкові та фінансові пільги.

ПРЯМА МОВА

«Досвід, який варто запозичувати»

Іван МУНТЯН,
голова Чернівецької обласної ради:

—Вдячні польським партнерам за інтерес до інвестиційного потенціалу Чернівецької області, за активізацію співпраці, спрямованої на розвиток економіки нашого регіону. У нас в різних галузях діє 250 спільних підприємств з іноземним капіталом, більш як половина експортних поставок з Буковини прямує саме у країни ЄС.

Польща була і залишається найбільшим стратегічним партнером України на шляху європейської інтеграції. Польська модель місцевого самоврядування найближча для нас, і нині ми адаптуємо багато її елементів до українських реалій. Польські громади стали взірцем фінансової та інституційної спроможності та самодостатності, який варто наслідувати нашим новоствореним об’єднаним територіальним громадам. Найперше це стосується розвитку підприємництва, ролі органів місцевого самоврядування в залученні інвестицій. Це сприяє зростанню доходів наших міст і сіл, отже,  вирішенню соціальних питань, поліпшенню інфраструктури.

«Вам є що запропонувати світові»

Маріуш ТИВОНЮК,
голова юридичної компанії  (Польща): 

—У бізнесі конкурують не країни, а фірми й компанії. Домогтися успіху на європейських ринках можливо з бездоганною якістю товарів і послуг, а також зі знанням законодавства в усіх його нюансах. Звідкись, скажімо, виник міф, який постійно доводиться спростовувати, ніби співвласником ТОВ, яке відкриває іноземець у Польщі, обов’язково має бути поляк. Це не так.

А ще серед українців побутує хибна думка, ніби в Європі на вас чекає лише низькокваліфікована робота. Запевню: в європейських країнах, зокрема у Польщі, цінують українських інженерів, будівельників, енергетиків, ІТ-спеціалістів.

Вам є що запропонувати світу. Ви вмієте думати, працювати, маєте глибокі знання й хорошу освіту. Але не вмієте продемонструвати своїх переваг і досягнень. Приміром, із неперевершеною національною кухнею чомусь запрошуєте іноземних гостей у піцерії. Маючи ефективні енергоощадні технології, користуєтесь імпортованим обладнанням.

Розвиток підприємництва гальмує його надмірне адміністрування. В Україні треба зібрати стос паперів, щоб започаткувати справу. У нас теж так було, але нині для більшості галузей процедуру оформлення бізнесу максимально спрощено. Важко зрозуміти, як ваш бізнес може працювати з банківськими кредитами під 30%.

Свого часу ми боялися, що німці одразу викуплять наші землі, щойно ми увійдемо в ЄС. Ви також маєте схожу пересторогу, чи не так? За допомогою законодавства ми швидко залагодили такі питання. У Польщу зайшли відомі світові бренди. Інвестиції в агрокомплекс сприяли його розвитку. В результаті — всі у виграші.

Беручи участь у поважному міжнародному форумі на Буковині, ми засвідчуємо свою готовність підвищувати рівень обізнаності українських бізнесменів щодо ведення підприємницької діяльності у країнах ЄС, щоб вони не мали проблем. Разом працюємо над господарським, економічним зближенням Польщі й України, розвиваємо український бізнес у Польщі й польський — в Україні. Українські підприємці мають зайняти достойне місце на світових ринках, успішно інтегруватися в європейську економічну систему.