Високий рівень Міжнародної конференції «Україна у фокусі: Стратегічна зустріч глобальних експортно-кредитних агенцій і багатосторонніх фінансових інституцій», яку організувала Американська торговельна палата, означає, що інвестори зацікавлені українським ринком. Таку думку висловив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, який учора відкрив перший масштабний міжнародний захід для експортно-кредитних агенцій, зацікавлених Україною.

«Торік ми гасили пожежі, а в цьому році зобов’язані започаткувати економічне зростання. 2016-й  має стати роком залучення інвестицій і масштабної приватизації, а дерегуляційна реформа слугуватиме засобом досягнення нашої основної мети — усунення бар’єрів для бізнесу», — наголосив  Айварас Абромавичус і зауважив, що експортно-кредитні агентства допоможуть приватному капіталу зайти в Україну, адже вони оперують кредитними коштами та покривають ризики приватних інвесторів.

Міністр зазначив, що Мінекономрозвитку і він сам напряму працюватимуть з кожною агенцією, щоб з’ясувати відповідно до статусу їхньої роботи в Україні, чим можна  сприяти пожвавленню активності, які є питання і як ми можемо пришвидшити залучення інвестицій із різних країн.

На конференції виступили представники північноамериканських, європейських та азіатських експортно-кредитних агенцій. Вони роз’яснили особливості наявних чи можливих програм для України. Від США були: OPIC, Eximbank, USAID, EDC. Європу представляли такі країни, як Німеччина, Франція, Нідерланди, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Австрія, Італія, Ізраїль, Польща, Чехія, Туреччина, а  Азію — Японія, Корея, Китай. Про можливості та стратегії міжнародних фінансових інституцій для України розповіли учасники від ЄБРР і МФК.

Міністр фінансів України Наталія Яресько, виступаючи на конференції,  визначила три пріоритети в діяльності Мінфіну в 2016 році:  поліпшення податкової системи, робота з МВФ та вдосконалення банківської системи.  За її словами, торік Мінфін скоротив 30% працівників у державній податковій службі, у регіональних офісах звільнено 40% службовців і взято нових, які, на переконання міністра, прийшли з іншою системою цінностей, з іншими поглядами та принципами, що змінять податкову систему.

«Другим пріоритетом у 2016-му буде робота з МВФ та іншими міжнародними фінансовими інститутами. Третім пріоритетом стане поліпшення української банківської системи, зокрема державних банків. Ми вже спрямували до парламенту два законопроекти, що стануть корисними у цій справі», — розповіла міністр. Фінансова підтримка МВФ також сприятиме забезпеченню стабільності в Україні.

А віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко повідомив, що уряд ухвалив рішення вкладати в енергоефективність та залучати інвестиції.

Адже нині Україна протягом року  витрачає майже 11 мільярдів  кубометрів газу на опалення житлового сектору, однак неекономне споживання блакитного палива призводить до того, що лише на субсидії доводиться витрачати на 1 мільярд  гривень більше. «Придбання газу — одна з найбільших загроз для нашої безпеки. Ми витрачаємо 230 кВт на квадратний метр, що на 45% більше порівняно з Польщею, —  сказав Геннадій Зубко. — І що більше вартість газу наближатиметься до ринкової, то більше ми будемо змушені витрачати. Тож  виникає питання, що краще: витратити ці кошти на енергоефективність чи просто в повітря, аби не вкладати в енергоефективні технології?» —  зазначив віце-прем’єр.

 «Запрошую інвесторів залучати кошти в цей величезний ринок, який існує на рівних з аграрним, що також має величезну інвестиційну привабливість», — зазначив Геннадій Зубко.

Корпоратизацію ПАТ «Українська залізниця» буде повністю завершено до 1 березня 2016 року. Про це на конференції  розповів журналістам міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, повідомляє  Укрінформ.

«Корпоратизація майже закінчилася, залишаються технічні нюанси. Думаю, технічно компанія повністю перейде на нові рейки до 1 березня, тобто абсолютно всі договори будуть перезавантажені», — сказав він.

Під час тематичних панелей учасники конференції «Україна у фокусі: Стратегічна зустріч глобальних експортно-кредитних агенцій і багатосторонніх фінансових інституцій» обговорили більшість головних  напрямів для інвестування в Україну на 2016—2017 роки.