Буддизм прийнято вважати найранішою світовою релігією. Утім далай-лама якось казав: «Щоб бути буддистом, нема необхідності зрікатися релігії, яку  ви сповідуєте, адже всі вони походять з одного джерела». Той, хто бажає, і нині приміром у християнстві і буддизмі знаходить точки дотику. Скажімо, Десять Благих Дій, які треба практикувати, дуже подібні до десяти Заповідей, як то: «Не вбий!» чи «Не вкра ди!» і які ж актуальні нині!

Будда вчить: переможи себе і виграєш тисячі битв

«Скарб Тибету» — єдина в Україні мандрівна виставка буддистського мистецтва, присвячена культурній спадщині Гімалайського регіону. Вона дає змогу  побачити й відчути історію та звичаї Країни Снігів, доторкнутись до суті буддійських повчань, універсальності буддійського вчення. Слід сказати, що вчення Будди наголошує на вирішальній ролі особистих зусиль людини в наближенні до вищої мети — досягненні духовного просвітлення, нірвани. На розвиток буддійського мистецтва значний вплив справило положення про необхідність примноження благих діянь людини на шляху її самовдосконалення.

Будівництво храмів, створення скульптури, живописних творів та ритуальних предметів, переписування книг було частиною духовної практики і вважалося за високу чесноту. Сприйняття творів мистецтва, пам’я ток архітектури, книг та реліквій як свідчення досконалого стану Будди, його мудрості й сили зумовило центральне місце мистецтва в свідомості та життєвому устрої буддистів. Символічне значення буддистського мистецтва глибше від його суто художнього вираження. Для правильного його «прочитання» важлива кожна деталь зображення — атрибут, жест, поза, колір.

Виставка «Скарб Тибету», яка нині експонується в Києві, — це сотні унікальних речей тибетської культури, зібрані людьми, які досконало знають буддійське мистецтво, розуміються на ньому й шанують його. Ці речі створені у художніх майстернях і монастирях Індії, Непалу, Тибету. Серед експонатів виставки — традиційний сувійний живопис — тханка, намальована золотом. Тут можна побачити і різноманітні ритуальні предмети, скульптуру, графіку, побутові речі. Експозицію доповнює фотогалерея пам’яток буддизму.

Мета проекту (а він має освітній характер) — відтворити зв’язок часів, зробити сутність буддистської культури ближчою і зрозумілішою сучасній людині. 

Ганна РОМАШКОдля «Урядового кур’єра»,
Володимир ЗAЇКА (фото), «Урядовий кур’єр»