Від п’ятничної Години уряду у Верховній Раді парламентарії відмовилися заради того, щоб заслухати звіт Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. За півгодини виступу всім стало зрозуміло, що Кабінет Міністрів частково виконав доручення парламенту, відвідавши з робочим візитом три із семи країн «Великої сімки». Перед тим як перейти до деталізації змісту розмов із керівництвом Сполучених Штатів Америки, Великої Британії та Канади, глава уряду сказав: «Нас прийматимуть та допомагатимуть нам, доки ми щодня демонструватимемо результати. Від нас залежить рівень підтримки всередині країни та за її межами. Нас приймають, тому що Україна та українці під час Революції гідності довели свою європейськість, стримали російську армію. У нас сильний народ! Давайте продемонструємо, що у нас сильні відповідальні політики, призначені народом України. У нас пріоритет один — наша країна».

Промо-ролик, у якому розкрито потужний потенціал України, побачили не тільки учасники першого Українсько-американського бізнес-форуму у Вашингтоні, а й члени парламенту в Києві.

Захід дає інвестиції…

У Вашингтоні Президент США Барак Обама, як і віце-президент Джо Байден, повністю підтримали український народ у боротьбі проти російської агресії за європейське майбутнє. «Ми контролюємо 93% нашої території, маємо неймовірний потенціал, маємо одну з найсильніших країн у Європі. Ми крок за кроком рухаємося шляхом реформ. Швидкого результату досягти неможливо. Щоденна робота принесе свої плоди», — означив позицію Арсеній Яценюк, попросивши членів ВР поаплодувати представникам Кабінету Міністрів за професіоналізм у веденні переговорів.

Зі слів глави уряду стало зрозумілим, що у США найбільше уваги приділяли енергетичній сфері, аграрно-промисловому комплексу, інфраструктурі та приватизації. Домовленості є. Американська сільськогосподарська компанія Cargill збільшить інвестиції в інфраструктуру порту «Южний» до 100 мільйонів доларів та будуватиме там зерновий термінал з перевалюванням плюс чотири мільйони тонн. Підписано й угоду про відкрите небо із США. А компанія Frontera Resources Corporation має намір почати будівництво в нашій країні LNG-термінала з прийому скрапленого газу і почне поставки природного газу в Україну.

На думку Прем’єра, за 5—10 років Україна зможе стати незалежною енергетично, якщо швидко збільшуватиме обсяги видобутку природного газу, якщо діятиме спільно з американськими партнерами України програма енергоефективності, якщо проголосують пакет законопроектів щодо зміни ставок і тарифів в енергетичному секторі. На нього він звернув особливу увагу народних обранців: «Кожна компанія, яка хоче інвестувати в Україну, зможе отримати преференційний податковий режим».

І в аграрному секторі Україна почувається вільніше. Арсеній Яценюк переконаний, що наша держава вже може диктувати свої умови на світових ринках агропродукції, однак їй потрібна модернізована агропромислова техніка й нові технології. На придбання такої США готові надати довгострокові кредити з нульовою відсотковою ставкою через свій ексімбанк. На часі й будівництво заводів з виробництва українсько-американської та українсько-канадської аграрної техніки. «Аграрна держава покаже світу, що є не лише житницею, а й країною, яка готова продавати додану вартість та захоплювати зовнішні ринки», — резюмував глава уряду.

Окремо він анонсував проведення прозорої приватизації деяких державних компаній. Йдеться передовсім про Центренерго, Сумихімпром, Одеський припортовий завод. Головні рекомендації такі: продати без фіктивних умов за принципом «хто більше заплатив» та  на умовах необхідного соцпакета для представників підприємств.

…і безоплатну допомогу

Коли йшлося про військово-технічне співробітництво, Прем’єр нагадав про допомогу США у реформуванні вітчизняної поліцейської служби, у тренуванні Національної гвардії. Він, щоправда, порушував питання збільшення обсягу допомоги ЗСУ, аргументуючи позицію України: «Нам потрібно виграти на двох фронтах: на війні з Росією і на війні з корупцією та тими, хто виступає проти проведення в країні реформ».

У Канаді Україна отримала де-факто тамтешній ринок для експорту. За сім років планується поновити технології в промисловості. На реформування вітчизняної поліції там спрямували п’ять мільйонів канадських доларів, а ще канадські військові приїдуть в Україну, аби провести тренування з нашими вояками.

У Великій Британії вирішено змінити систему «стратегічних комунікацій за кордоном». У такий спосіб планується побороти інформаційну війну Росії в стилі сумнозвісної пропаганди Геббельса.

Говорив Арсеній Яценюк і про скорочення штату Державної фіскальної служби вдвічі, про мінімізацію контактів між платником податків і податковою адміністрацією. А під завісу виступу він означив проблему в судовій системі: це судді, які імітують, а не ведуть боротьбу з корупцією. «Я підтримую, щоб в Україні було верховенство права, але воно не може базуватися на сотнях тисячах хабарів», — цими словами Прем’єр завуальовано попрощався з присутніми у залі.