Хоч би як світове співтовариство декларувало засади миру й толерантності, у питаннях нацбезпеки кожної з держав принципу потужності збройних сил поки що ніхто не скасовував. Чим сильніша й сучасніше озброєна армія, тим упевненіше почувається країна. Чим краще забезпечений боєць, тим він захищеніший і ефективніше виконує свій обов’язок. Тож комплекс реформ, на які нині взяла курс наша країна, покликаний зміцнити Збройні сили. 

Кадри вирішують усе

Події останнього року показали, що кадрова система оборонного відомства потребує реформування, до того ж невідкладного. Адже підготовці військових спеціалістів тривалий час не приділяли належної уваги, тому її майже довели до провалу. Проблема виявила свою очевидність в умовах бойових дій, які стали складним екзаменом. Але саме вони дали змогу молодим хлопцям, які були задіяні під час АТО, виявити ініціативу, показати уміння швидко приймати рішення в бойовій обстановці, виконувати стратегічні і тактичні завдання. Завдяки їм стримано наступ агресора на сході, утримано стратегічні об’єкти.

Зрештою, бойові дії дали зелене світло молодим кадрам на керівні посади в армії. Тож у реформуванні кадрового складу Міноборони робить ставку на таких фахівців, а Уряд всіляко підтримує і стимулює просування молодих фахівців-практиків кар’єрними сходами. Нарешті, вголос заговорили про те, що саме ці військовослужбовці мають прийти на зміну кабінетним генералам.

В оборонному відомстві створюється дієвий кадровий резерв для комплектування керівних посад ЗСУ, в якому пріоритет надається учасникам АТО. Розпорядженням міністра оборони до цього резерву вже включено понад 1400 офіцерів. Крім того, в оборонному відомстві створено та затверджено резерв номенклатури призначення першого заступника міністра оборони, до якого входить понад 1300 військовослужбовців.

За час проведення антитерористичної операції на керівні посади в українському війську вже призначені кращі командири бригад, які героїчно виконували завдання в ході АТО. Це колишній комбриг 95?ї окремої аеромобільної бригади, а нині — командувач Високомобільних десантних військ ЗС України генерал-майор Михайло Забродський, колишній комбриг 93-ї окремої механізованої бригади, а нині — начальник 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Олег Мікац, колишній комбриг 72-ї окремої механізованої бригади, а нині — перший заступник командувача військ оперативного командування «Північ» генерал-майор Андрій Грищенко та інші. Майбутнє і сьогодення армії — за людьми, які воювали, уміють це робити і уміють навчити цього інших.

 Нова форма за стандартами НАТО

Речове забезпечення має відповідати вимогам часу. Систему речового забезпечення узгоджено із стандартами НАТО — нині прийнято 22 нових стандарти. У спорядженні бійців з’явилися речі, необхідні в сучасних умовах, і яких на забезпеченні «старої» армії, що базувалася на радянських стандартах, не було.

Якщо в мирний час параметри військових одностроїв мало кого турбували, то нинішні воєнні дії яскраво окреслили необхідність змінити форму на зручнішу, таку, що забезпечує мобільність бійця. І її оновлюють.

Нову форму створюють за стандартами НАТО, однак деякі параметри (наприклад колір) відрізняються від альянсівської — щоб можна було ідентифікувати належність військового до українських Збройних сил. Взуття та форма пристосовані до особливостей нашого клімату. Нині Міністерство оборони розробляє майже 40 нових Технічних умов виготовлення форми та амуніції.

Помічник міністра оборони України Юрій Бірюков зазначив, що новий зразок польової форми під назвою «ВАРАН-ЗСУ» — повністю українська розробка з української ж тканини. Однострій комфортний у носінні, продуманий до дрібниць, має зручне розташування кишень, якісну фурнітуру. Наступного року форми в забарвленні «ВАРАН-ЗСУ» планують закупити для військових частин високомобільних десантних військ та Сил спеціальних операцій. Згодом — для решти підрозділів ЗСУ.

А от новим взуттям — берцями виробництва ТОВ «Таланлегпром» — бійців обіцяють забезпечити уже цього року.

Оновлюється й захисне спорядження. Так, одне з вітчизняних підприємств презентувало кевларовий шолом, виготовлений за оригінальними технологічними рішеннями. Основною його відмінністю від інших бойових касок українського виробництва є рівень захисту каски ІІІА за стандартом STANAG 2920 NATO. Щоб перевірити захисні якості шолома, по ньому під час випробувань під кутом 90 градусів з трьох метрів стріляли з пістолетів «Форт» (кулею 9х19 мм) та з ПМ (кулею 9х18 мм). Цілили у найуразливіші зони — ділянку скроні та вуха по зрізу каски. Попри те, що постріли здійснювалися з такої малої відстані, усередині каски не було вихідних отворів, а лише незначні позамежні виступи. Аби мінімізувати негативний вплив від появи випуклин усередині каски, розробники розмістили на її внутрішній поверхні модульні подушки з антибактеріальним покриттям. Каска нині важить лише 1,5 кілограма, та розробники планують полегшити її ще на 150 грамів.

ДОВІДКА «УК»

У 2015 році Збройні сили отримали майже 61 тисячу бронежилетів та 70 тисяч кулезахисних шоломів, 250 тисяч комплектів літніх польових костюмів, 135 тисяч пар берців, 156 тисяч утеплених курток та 90 тисяч пар утеплених штанів, 53 тисячі костюмів для спеціалістів різних родів військ і служб, 94 тисячі комплектів костюмів для захисту від води, 50 тисяч карематів, 90 тисяч спальних мішків, 50 тисяч ідентифікаційних жетонів тощо. Для розвитку діяльності міністр оборони прийняв рішення про відкриття з 25 серпня у складі МОУ Центру розробки та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

Харчування: армійські обіди як в європейському готелі

Змінились і підходи до харчування бійців. Як кажуть, ситий солдат — гарний солдат. 

З середини вересня у кількох військових частинах почав діяти пілотний проект з упровадження нових норм, за результатами якого прийматимуть рішення щодо впровадження нової системи продовольчого забезпечення у ЗСУ загалом.

«Минуло небагато часу, але ми вже бачимо, що результати настільки хороші, що міністр пропонує розширити рамки експерименту, — каже заступник начальника відділу центру забезпечення Міноборони Діана Петреня. — Ми концептуально змінили підходи до замовлення продуктів, відмовились від недосконалих норм. Ми ввели електронний облік, електронну стройову, електронний склад продуктів, електронне їх замовлення. Міноборони само закуповує продукти на електронних торгах відповідно до сформованого каталогу. Там обмеження є лише за калорійністю і за вартістю. З’явився великий асортимент страв. Так, у Львівській академії сухопутних військ — одному з місць впровадження проекту — боєць щоденно вибирає обід з мінімум трьох видів гарніру і трьох видів м’яса. Ще у меню є різноманітна нарізка, кілька видів салатів, чай, кава, йогурти, свіжі овочі та фрукти — все це боєць бере в режимі «шведсього столу». Це вже не звична солдатська їдальня, це можна порівняти з харчуванням у непоганому європейському готелі».

Факт харчування військового фіксується спеціальними персональними електронними картками, які є в кожного. За словами Діани Петрені, збільшення масштабів експерименту планується в першому кварталі наступного року.

Доходять харчові реформи й до передової. Діана Петреня розповідає, що хоч як це парадоксально, в зоні АТО, в польових умовах бійці харчуються навіть краще, ніж в місцях постійної дислокації. Тому що туди підвозять продукти, а готують армійські кухарі. Тож і якість приготування хороша, і навряд чи хтось щось украде. Дуже рідко бувають скарги на те, що постачальник може завезти неякісний продукт. А в зоні постійної дислокації може виявитися не лише неякісний продукт, а й якість приготування, якість видачі, безпосередньо сама норма, яка подається.

«Наступного року на нову систему харчування плануємо перевести як мінімум дві частини, дислоковані в зоні АТО. Там буде приблизно такий самий принцип. Відмінність — те, що каталоги будуть розраховані на польове харчування. Електронна картка буде в кожного бійця, і в АТО теж. Але в зоні АТО нас цікавить більше система електронної стройової. Бо ж боєць не може фіксувати своє харчування в зоні АТО карткою — це ж поле, там сканера не встановиш. Але буде комп’ютерний облік. Власне, й зараз начпрод ходить з комп’ютером. Так само є стройова з інформацією на кожного бійця — куди, яким наказом переведений, де стоїть, де зараз дислокується, і виходячи з цього начпрод розуміє, куди і яку кількість харчів замовляти.

ДОВІДКА «УК»

Для харчування у польових умовах з початку року поставлено понад 535 тисяч комплектів повсякденних наборів сухих продуктів та майже 15 тисяч комплектів групових наборів сухих продуктів. Набули чинності норми забезпечення питною бутильованою водою і харчування офіцерського складу в польових умовах.

 Електронні закупівлі: реальна економія без корупції

У   січні 2015 року стартувала реформа електронних закупівель, яку фахівці називають ключовою реформою Міноборони, оскільки вона веде до повного викорінення корупції на всіх рівнях функціонування ЗС. До речі, оборонне відомство — перша державна структура України, яка повістю перейшла на електронний метод проведення торгів. І нині кожен має змогу в режимі реального часу стежити за проведенням електронних торгів Міноборони, а також переглянути історію проведення аукціонів, документи постачальника-переможця тощо.

Після тестування системи з 27 червня Уряд запровадив повноцінну роботу системи електронних закупівель на базі переговорної процедури.

Результативність цієї реформи вже видно. Проведено 69 тендерів на суму 373,7 мільйона гривень. Під час закупівель було зекономлено 64,03 мільйона гривень. Нині у стадії проведення ще 118 тендерів на суму 737,7 мільйона гривень, у статусі кваліфікації 104 тендери на 333,6 мільйона, у 69,2% яких купують обмундирування. На цих угодах зекономлять ще 57,56 мільйона гривень.

У вересні завершено юридичне погодження проекту. Триває його реалізація.

 Військова медицина у стадії оновлення

Військова медицина України віднедавна також перебуває на етапі реформування. Багато змін, за словами фахівців, були потрібні й раніше, необхідність деяких з них показала ситуація на сході.

Нині запроваджено нові стандарти медичного забезпечення. Так, додатково розгорнуто п’ять військових госпіталів, із яких три мобільних — у зоні проведення антитерористичної операції. Підготовлено проект військово-медичної доктрини України; розроблено Програму курсу медико-психологічної та соціальної реабілітації учасників антитерористичної операції, якою вже охоплено 4,3 тисячі осіб; сформовано військово-цивільний координаційний штаб медичної допомоги та реабілітаційні відділення у двох військово-медичних клінічних центрах. Створено навчальну медичну роту з підготовки спеціалістів на базі 169-го навчального центру Сухопутних військ у селищі Десна.

19 серпня у Центральному військово-медичному клінічному центрі започатковано пілотний проект медично-інформаційної системи «е-Здоров’я», яку впроваджують, щоб допомогти рятувати життя і здоров’я військових, насамперед поранених у зоні АТО. Поява такої системи зумовлена гострою необхідністю швидкого доступу до медичної історії поранених, зокрема в актуальній лікарській інформації про хворого ще до госпіталізації.

Загалом цей проект дасть змогу долучити до системи Київський головний військовий клінічний шпиталь, 15 медзакладів у зоні АТО та ще кілька лікарень, у яких надають допомогу пораненим. До березня 2016 року плануються залучити та навчити не менш як 500 користувачів. У результаті діятиме медична інформаційна система, в якій буде зосереджена інформація щодо всіх поранених, актуальна та повна інформація про поточний стан здоров’я військового. Такий електронний документообіг дасть змогу спростити процедуру подальшого оформлення документів пораненим.

 Нагороди: Вітчизна відзначає героїв

7758 військовослужбовців ЗСУ вже отримали державні нагороди. Фото надано Управлінням комунікацій та преси Міноборони

За мужність, героїзм і високий професіоналізм під час виконання завдань у районі проведення АТО 7758 військовослужбовців ЗСУ отримали державні нагороди, 6936 — відзнаки та цінні подарунки Міністерства оборони.

На розгляді в Адміністрації Президента України перебувають нагородні матеріали ще на 986 осіб, присвоєно чергові військові звання 985 військовослужбовцям — учасникам АТО.

КОМПЕТЕНТНО

«Це кардинальна зміна України»

Юрій ГУСЄВ, заступник міністра оборони України:

— Країна, де піца приїжджає швидше, ніж швидка допомога, а логістика супермаркету краща за логістику в армії, потребує негайних реформ. Просто невідкладних. І нині ми впроваджуємо зміни, які кардинально впливають на майбутнє української армії.

Чому реформи важливі? Це саме те, заради чого ми вийшли на Майдан, заради чого українські воїни утримують фронт. Це кардинальна зміна України, зокрема підняття рівня її обороноздатності на абсолютно інший рівень. Навіть маленькі кроки є кроками оновлення нашої армії. А це автоматично означає наближення України до більш безпечного та комфортного майбутнього для кожного з нас, наших сімей та близьких.