На момент, коли цей номер дійде до читача, українські паралімпійці впевнено здолають позначку у п’ятдесят нагород у загальнокомандному заліку, а за підсумками четвертого змагального дня їх було 49: 18 золотих, 13 срібних та 18 бронзових.

Четвертого змагального дня найбільше вразило плавання. І не лише тому, що саме в цьому виді спорту розігрувалося найбільше комплектів нагород — 6, з яких за чотири комплекти боролись українські паралімпійці. Великим сюрпризом для усієї глядацької аудиторії, вболівальників, тренерів та й самих спортсменів виявилася ситуація, коли наш Олексій Федина та спортсмен з Узбекистану Фірдавсбек Мусабеков вибороли кожен по  золотій нагороді одночасно на дистанції 100 м брасом, показавши однаковий час — 1:04.94. Це унікальна ситуація.

Трійця медалістів (зліва направо): срібний Максим Крипак, золотий Денис Дубров і бронзовий Дмитро Ванзенко. Фото з сайту sportarena.com

Не менш яскравою подією, яка запалила серця кожного українця, став результат наших паралімпійців на блакитній доріжці в Ріо на дистанції 200 м комплексним плаванням. Весь п’єдестал був українським!!! Причому всі спортсмени — Денис Дубров, Максим  Крипак і Дмитро Ванзенко — дебютанти Ігор.  А Денис не тільки виборов «золото» на цій дистанції, а й побив раніше встановлений ним же світовий рекорд.

Ще один рекорд світу в неділю  встановила Лейля Аджаметова — також  дебютанка Паралімпіади в Ріо. На легкоатлетичній дистанції в бігові на 100 метрів Лейля перемогла сама себе —  вона перевершила  власний світовий рекорд, встановлений напередодні у кваліфікації.

Щодо  рекордів, то їх у доробку команди за чотири дні змагань було  8 світових,  5 європейських та  7 паралімпійських!

На мажорній ноті закінчили змагатися наші  спортсмени в академічному веслуванні: досвідченому Романові Полянському не було  рівних як у відбірних змаганнях, так і в фіналі.

20 років національна паралімпійська збірна команда України з настільного тенісу йшла до заповітного «золота». Нарешті це здійснилося: Наталя Косміна виборола першу паралімпійську золоту нагороду в цьому виді спорту. Змагання ще тривають, 13 вересня, за іронією долі, українки Антоніна Ходзинська та Марина Литовченко боротимуться за бронзову нагороду.

Унікальною цікавинкою легкої атлетики є метання булави, в якому вперше взяли участь українські спортсмени. Дебютантка Паралімпіади-2016 Зоя Овсій виборола «срібло» у цій дисципліні, метнувши булаву на 22.21 м. 

19-річна Аліса Колпакчи у дебютному для України виді спорту (та і всієї Паралімпіади загалом) — паратриатлоні, що складається з плавання (750 м в океані), велогонки (22 км) та 5 км бігу — продемонструвала справжню силу духу та випередила спортсменів, які мають більший досвід і представляють країни, що посідають провідні позиції у цьому виді спорту. Аліса фінішувала шостою із загальним часом 1 год. 18 хв. 35 с, повідомляє сайт Національного паралімпійського комітету.

Неймовірним назвав виступ українських паралімпійців у Ріо Президент України Петро Порошенко. На своїй сторінці у  Фейсбуці глава держави написав: «Дякую всім українським спортсменам! Ви своїм прикладом щодня доводите, що неможливе можливо!»