В уряді  чудово розуміють, що доходи українських громадян, на жаль, поки що не такі високі, які давали б змогу сплачувати ринкову ціну за газ. Недарма Кабмін понад рік докладав чималих зусиль, щоб ціна на блакитне паливо не зростала. Таку позицію уряд постійно обстоював перед Міжнародним валютним фондом, шукаючи під час переговорів з ним оптимальне рішення, яке б влаштувало і фонд, і не стало б непосильним тягарем для українських громадян. Але привид дефолту України змусив Кабмін погодитися на подорожчання газу з 1 листопада цього року до 8500 гривень за тисячу кубометрів. Щоправда, в результаті важких перемовин було досягнуто компромісу: плюс до ціни майже втричі менший, ніж міг би бути.

У боргах як у шовках

Президент Петро Порошенко, коментуючи рішення уряду, підкреслив, що воно має не лише соціально-економічну, а й стратегічну геополітичну складову. Ідеться про продовження співпраці з МВФ, що дає змогу зберегти макроекономічну стабільність і стабільність курсу гривні, а також закріпити енергетичну незалежність України від Москви, цитує слова Президента департамент прес-служби АП.

І посли країн «Великої сімки» (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина та Японія) підтримали домовленість України та МВФ про нову 14-місячну програму stand-by, замість чинної з розширеного фінансування обсягом 3,9 мільярда доларів США. Вони назвали це ключовим кроком на шляху забезпечення майбутньої економічної стабільності України та продовження економічного зростання.

Петро Порошенко нагадав, що Україна давно мала врегулювати ціни на газ. «Не зайвим буде нагадати, що зобов’язання зрівняти внутрішні ціни на газ із ціною імпортного ресурсу наша країна взяла, коли Прем’єр ще був Вінницьким міським головою. Відповідний меморандум з МВФ було підписано 31 жовтня 2008 року. Такі зобов’язання мають не персональний, а  міжнародно-правовий  характер. Зобов’язання й гроші брали одні, а повертати мусять інші», — констатував Президент.

Глава держави закликав не вірити популістам, які обіцяють здешевити газ удвічі, утричі чи навіть ушестеро, бо меду ті ллють багато, а правди мало або й зовсім нема. «Це можна зробити лише шляхом повернення в російську газову кабалу. Ми ледь-ледь із неї вибралися», — наголосив Петро Порошенко.

Та й ціни, які пропонує Україні Кремль, далекі від колишніх, так би мовити, братніх. А стосовно популізму нехай би деякі кандидати пригадали ціну укладених ними кабальних газових угод і до чого це все призвело. До слова, цих обставин не варто забувати потенційним виборцям.

Коментуючи ситуацію з державним гарантованим боргом, виплата якого спричинила нинішні непопулярні рішення влади, зокрема й здорожчання газу, Президент зауважив, що найбільше нахапалися кредитів саме ті політичні сили, які нині найголосніше захищають простий люд. «54 мільярди доларів — ось загальна боргова спадщина, яку нагуляли сьогоднішні правдоборці у 2007—2013 роках. Тепер за ними хтось має прибрати, даруйте, віддати», — емоційно зазначив глава держави.

Уряд виконує свої міжнародно-правові зобов’язання, які не мають нічого спільного з популізмом. Фото з Урядового порталу

Жорстка вимога

Перед урядом поставлено дуже жорстку вимогу — захистити людей, розширити програму субсидій, збільшити кошти на виконання цієї програми, щоб від зростання тарифів не постраждали найменш захищені верстви населення і взагалі будь-хто, для кого це підвищення критичне. Президент нагадав ситуацію з попереднім підвищенням, коли завдяки запровадженню субсидій вдалося компенсувати витрати для найменш захищених верств населення та зняти острах щодо цього рішення.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заперечив чергове підвищення цін на газ для українців після рішення підвищити вартість газу на 23,5% з 1 листопада. «Питання, що треба робити ще одне підвищення в цьому році на 35%, не порушують і не можуть порушувати. Цього не станеться, тому що це неприйнятно для українських громадян», — заявив Володимир Гройсман.

Прем’єр підкреслив, що стратегія уряду подолання викликів, зокрема в газовому питанні, полягає в досягненні енергонезалежності й уникненні фінансових криз, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Маємо не купувати газ, а віддати борги, щоб вони не навантажували бюджет. Україна входить до трійки лідерів за покладами газу в Європі, тож забезпечення ресурсом — цілком реальна мета», — запевняє Володимир Гройсман.

Питання енергозабезпечення тривале і потребує часу. «А тим часом запроваджуємо механізми захисту людей, для яких нинішня цінова ситуація в газовій сфері фінансово важка. Торік було 6,9 мільйона господарств, які мали право на субсидії. У міжопалювальний сезон трохи посилено вимоги. Треба було з’ясувати, скільки людей насправді мають право на субсидії. Тепер умови послаблено. Субсидію має отримати той, хто її потребує. Це адресна дотація. Наступним кроком стане монетизація, прозора й зрозуміла. Завдання уряду — захистити людей і відвернути країну від потрясінь дефолту. Нині ми рятуємо ситуацію і маємо перспективи економічного зростання. Стосовно людей обрано чесний шлях», — резюмував Прем’єр.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»