ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Сергій Арбузов заявляє, що бізнес повинен бачити у владі  не фактор ризику, а стратегічного партнера

Оскільки Прем’єр-міністр Микола Азаров перебуває у відпустці, чергове засідання уряду провів його перший заступник Сергій Арбузов. Перший віце-прем’єр-міністр акцентував на питаннях економічного розвитку, зокрема створення привабливішого інвестиційного клімату, й подальшій розбудові агропромислового комплексу.      

Він зауважив, що вирішення нагальних завдань з реформування економіки потребує спільних зусиль з депутатами Верховної Ради. «Останній тиждень їхньої роботи засвідчив: нам вдається знаходити спільну мову з парламентом і реалізувати законодавчі ініціативи. Результат роботи сесії — ухвалення 70 урядових законопроектів, що створять додаткові стимули для розвитку малого та середнього бізнесу, сприятимуть активізації інвестиційних процесів, розвитку соціальної сфери, підвищенню добробуту громадян. Та на розгляді у Верховній Ради перебувають ще близько 120 законопроектів уряду», — зазначив Сергій Арбузов.

Загалом кожен міністр має проаналізувати недоліки взаємодії уряду з парламентом і враховувати їх під час підготовки законопроектів.

«Ми маємо забезпечити ретельну підготовку законопроектів законодавчих ініціатив Кабінету Міністрів до початку нової сесії Верховної Ради», — заявив Сергій Арбузов.

Дністровська ГАЄС — важлива складова програми активізації економіки. Фото з сайту tsn.ua

Менше говорити, більше слухати

Говорячи про активізацію інвестиційних надходжень, урядовець підкреслив, що важливий аспект піднесення іміджу нашої держави у цьому напрямі — відкритий діалог із бізнесом. За його словами, потрібно більше спілкуватися як із закордонними, так і з українськими діловими колами. Тому Сергій Арбузов повідомив, що цього тижня заплановано зустріч із Європейською Бізнес Асоціацією.

«На ній будемо не стільки говорити, скільки слухати. Припускаю, що порушені інвесторами питання прозвучать на наступному засіданні Кабінету Міністрів, а також на першому засіданні Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, проведення якого вже заплановано наступного тижня», — зауважив перший віце-прем’єр.

Урядовець заявив, що під опікою уряду має перебувати кожен інвестор, і він повинен бачити в українській владі не фактор ризику, а стратегічного партнера. «Для цього потрібен постійний прямий діалог з інвесторами», — вкотре наголосив Сергій Арбузов.

На заздрість Європі

Паралельно із залученням інвестицій вкрай важливо знайти внутрішні стимули для пожвавлення вітчизняної економіки. Так, у рамках Державної програми активізації розвитку економіки передбачено кілька проектів соціально-економічного розвитку та інноваційних проектів, реалізація яких дасть змогу повною мірою виконати доручення Президента щодо активізації впровадження економічних реформ.

«Завершено перший етап програми: сформовано робочий орган з відбору пріоритетних проектів — Фінансово-кредитну раду — й напрацьовано нормативно-правову базу, необхідну для побудови ефективного механізму розгляду та затвердження проектів. На своєму першому засіданні рада вже затвердила три проекти. А саме: два щодо розвитку транспортної інфраструктури у Вінниці та проект будівництва першої черги Дністровської ГАЕС», — повідомив Сергій Арбузов.

Коментуючи останній, він наголосив, що проект будівництва ГАЕС найбільший у Європі за масштабами у галузі гідроенергетики. Його реалізація дасть змогу зміцнити енергетичну безпеку та конкурентоспроможність України, врегулювати графік навантажень й перетоків в енергосистемі, а також створити додаткові робочі місця і збільшити бюджетні надходження.

Урожайність зростає

Перший віце-прем’єр підкреслив, що проривним у вказаній програмі визначено аграрний сектор. Так, за перше півріччя обсяг сільгоспвиробництва зріс більш ніж на 15%. Цього року українські аграрії готуються до рекордних обсягів збору зернових. Сергій Арбузов повідомив, що, за прогнозами регіонів, урожай буде більшим майже на 10 мільйонів тонн за торішній. При цьому Україна активно працює над виходом на нові ринки збуту зерна як впливовий трейдер.

Це стало можливим завдяки щорічному зростанню врожайності. Наприклад, нині аграрії вже зібрали дві третини зернових — 19,7 мільйона тонн, а врожайність зросла на 7 центнерів з гектара. Тож сільгоспвиробники повинні мати доступ до сучасної техніки та вигідних інвестицій.  

«Звертаю увагу міністра аграрної політики та продовольства на необхідність реалізації програми збільшення кількості комбайнів та іншої збиральної техніки до кінця 2014 року до 75 тисяч одиниць. Також доручаю контролювати процес упровадження та реалізації пілотних інвестиційних проектів за рахунок довгострокових пільгових державних позик», — поставив завдання Сергій Арбузов.

При цьому слід стабілізувати ціну на зерно й не допустити, щоб аграрії втрачали прибутки через спекуляції на ринку. У цьому контексті урядовець нагадав, що ще до початку польових робіт Аграрний фонд здійснив форвардні закупівлі за ринковими цінами 1 мільйона тонн пшениці, сплативши аграріям 940 мільйонів гривень. Крім того, Державна продовольчо-зернова корпорація розпочала форвардні закупівлі кукурудзи та спотові закупівлі ранніх зернових. «Про поточні результати роботи доручаю міністрові аграрної політики та продовольства інформувати членів уряду на кожному засіданні», — сказав Сергій Арбузов.

Безпечно  та без тяганини

Окрему увагу приділено питанням, що можуть затьмарити сезон відпусток. Передусім це стосується безпеки громадян України та її гостей під час пересування автошляхами, браку залізничних квитків і затримок з видачею закордонних паспортів.

«Доручаю Міністерству внутрішніх справ і Міністерству  інфраструктури посилити контроль за рухом на автомобільних дорогах, дотриманням правил дорожнього руху та правил перевезенням пасажирів. Особливу увагу приділити технічному стану транспорту, який перевозить великі групи людей на значні відстані. Негайно оновити дорожні знаки та розмітку, де це необхідно», — заявив Сергій Арбузов. Також Мінінфраструктури доручено оптимізувати роботу з перевезення громадян, доступності вільного продажу квитків та посилити інформування громадян про сервіси Інтернет-бронювання. 

У свою чергу керівництво МВС та Державна міграційна служба повинні протягом двох тижнів забезпечити виготовлення та видачу закордонних паспортів у штатному режимі. Це питання перший віце-прем’єр пообіцяв тримати на особистому контролі. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ 

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців (проект Закону);

♦ Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців (проект Закону);

♦ Про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність» (проект Закону);

♦ Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2006 р. № 1644 (щодо порядку і розміру грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних) (постанова Кабінету Міністрів); 

♦ Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової економічної програми розвитку промисловості на період до 2020 року (розпорядження уряду).