Неможливо перебувати в Маріуполі й не перейматися питаннями розвитку економіки. Адже це місто — один із центрів металургійної промисловості, галузі, що формує експортний потенціал України. Одне з його підприємств — ПрАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» — стало провідним об’єктом, на який під час робочої поїздки звернув увагу Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. 

МВФ забезпечує структурні реформи

Тут він докладно зупинився на співробітництві України з Міжнародним валютним фондом. Так, оприлюднений деякими політиками так званий Проект меморандуму про взаємодію не є реальним документом, і його поширюють з єдиною метою — дискредитувати спільну роботу, поставивши під загрозу економічну стабільність країни.

«Я взагалі не розумію, хто і що опублікував. Те, що оприлюднено, для мене величезна незрозумілість, тому що я таких документів в очі не бачив. Там немає жодних підписів. Вважаю, що це спроба дискредитувати нашу взаємодію з МВФ, спроба поставити під шалену загрозу економічну стабільність у нашій країні і повна безвідповідальність. Такого документа не існує», — заявив Володимир Гройсман.

Говорити про щось конкретне можна лише після появи реального проекту меморандуму. Тоді Прем’єр пообіцяв вийти до суспільства й чесно сказати, що буде зроблено, в який спосіб, за який період часу. Загалом взаємодія з Міжнародними валютним фондом дає змогу провести подальші структурні реформи, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Тож не варто лякати людей тим, чого не існує в природі.

А завдання уряду полягає в тому, щоб національна економіка почала розвиватися, а в секторі державних фінансів було ліквідовано марнотратство. Крім того, потрібно створити якісну систему освіти, охорони здоров’я та забезпечити соціальну справедливість у країні.

«Для уряду нині є два завдання — економічне зростання: стабільність роботи у людей, стабільність заробітної плати, стабільність курсу національної валюти. І, з іншого боку, те, що напрацює національна економіка, дасть нам змогу забезпечити соціальну справедливість», — вважає Прем’єр. Для цього треба відійти від сировинної економіки й стати країною, яка має економіку з високою доданою вартістю. В Україні є перспективними сектори ІТ, аграрна галузь, металургія. «Уряд робитиме все для розвитку виробництва в усіх сферах, сприяти тому, щоб усі обмеження, регуляції були знищені», — переконував маріупольців Володимир Гройсман.

Окрім виступу й спілкування з трудовим колективом підприємства, глава уряду на власні очі побачив хід реконструкції газового обладнання на аглофабриці та роботу конвертерного цеху.

Наш прапор додає наснаги бійцям. Фото з Урядового порталу

Автографи від Прем’єра

Побував Володимир Гройсман і на одному з блокпостів поблизу міста. Він оглянув житлові приміщення та кухню бійців, вручив цінні подарунки військовослужбовцям — за зразкове виконання службових завдань із захисту незалежності та суверенітету України, відданість військовій спеціальності та українському народові у складних умовах і загрозі життю та здоров’ю, за виявлену особисту мужність під час виконання військового обов’язку. Після спілкування з бійцями Прем’єр залишив свої побажання воїнам на прапорах України.

Він висловив переконання, що Збройні сили, Національна гвардія, Національна поліція та прикордонні війська зможуть відновити справедливість та повернути Україні тимчасово окуповану територію Криму й частково непідконтрольну частину Донбасу.

Крім того, Володимир Гройсман узяв участь у покладанні квітів до монумента загиблим працівникам міліції, а також у врученні державних нагород — орденів «За мужність» співробітникам Національної поліції Донецької області.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»