Що заважає і що сприяє змінам в економіці України, які завдання стоять нині перед владою, аби мінімізувати вплив зовнішніх чинників на внутрішньополітичні та внутрішньоекономічні процеси, — про це розмірковував Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у традиційному телезверненні до співгромадян у звичному для себе десятихвилинному форматі.

Падіння цін на нафту спровокувало скорочення промислового виробництва в найбільших світових економіках. Натомість Україна є частиною глобальної економіки й змушена шукати якийсь вихід. Найголовніше тут — зберегти економічну стабільність, яка великою мірою складається зі стабільності цінової. Цього року уряд поставив собі за мету подолати торішній рівень інфляції, втримавши її на рівні 12%.

Досягти цього можна за умови подальшого проведення економічних реформ, збереження участі в програмі МВФ, співпраці зі Світовим банком, іншими міжнародними фінансовими організаціями. І тут без єдності всередині політикуму не обійтися.

Крім того, Прем’єр вбачає ще один ресурс для економічного зростання — внутрішні джерела з банківського сектору. Його стабільність слугуватиме основною для «довгих» дешевих кредитів малому й середньому бізнесу.

Принципи незмінні

Не менш важливі елементи програми перетворень — це широкомасштабна реформа ДФС і митниці, прозора приватизація, завершення податкової реформи й подальший процес дерегуляції. Сприятливий бізнес-клімат потребує насамперед наведення ладу в ДФС і на митниці. Цю реформу Мінфін уже представив на засіданні уряду.

Так, до управління чотирма митницями буде залучено міжнародні компанії, аби продемонструвати іншим митницям високі стандарти й зразки обслуговування бізнесу без хабарів. Звідси випливає й прозора приватизація об’єктів державної власності, що стане найшвидшим механізмом залучення зовнішніх інвестицій та подолання корупції в державних компаніях.

«Цього року ми зобов’язані розпочати масштабну прозору і чесну приватизацію. Сподіваюсь, що тут у нас із парламентом є повне порозуміння в необхідності того, щоби інвестор прийшов в українські компанії, дав сюди гроші, створив нові робочі місця і безпосередньо залучив інвестиції», — уточнив Арсеній Яценюк.

Він акцентував на необхідності завершити й податкову реформу. Першим кроком тут стало зменшення вдвічі одного з найбільших податків на бізнес — податку на заробітну плату. Проте ця реформа полягає не лише в зміні ставок оподаткування. Передовсім це зміна системи адміністрування податків, спрощення їх сплати й скасування низки бюрократичних функцій, що провокують корупцію стосовно платників.

Серед нагальних кроків Арсеній Яценюк назвав і подальший процес дерегуляції, а також рух у напрямі зменшення кола функцій держави і спрощення будь-яких реєстраційних, ліцензійних процедур тощо.

Проголосив уряд і масштабні зміни в керівництві державних компаній, деполітизацію їхньої діяльності й запровадження єдиного принципу функціонування — принципу економічної ефективності, який ∂рунтується на незалежності директорів. «Якщо ми продовжимо роботу з призначення незалежних керівників п’ятдесяти найбільших державних компаній — незалежних від політиків, уряду і будь-яких бізнес-інтересів, — це дасть змогу поліпшити фінансові результати роботи.

Такі зміни вже проведено в НАК «Нафтогаз України», яка ще рік тому мала збитки 10 мільярдів доларів, а цього року вона вже буде прибутковою, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Нові підходи до призначення керівників держкомпаній можуть позитивно вплинути на соціальні стандарти й заробітні плати вчителям, лікарям, фінансування об’єктів інфраструктури.

Про основи демократії

Економіка може розвиватися, а країна — мати статус демократичної лише за однієї обставини – існування чесної, незалежної та некорумпованої судової влади. Тут також зроблено перший крок — проголосовано відповідні зміни до Конституції, які зараз потребують затвердження Верховної Ради в другому читанні.

«Ці зміни означають те, що, всі українські судді повинні пройти процес чесної переатестації. Ті судді, які мають будь-які корупційні звинувачення чи які виносили неправосудні рішення, мусять залишити суддівський корпус назавжди. А на їхнє місце повинні прийти чесні, молоді, фахові юристи, які в суддівських мантіях судитимуть іменем України та іменем справедливості», — розмірковує Арсеній Яценюк.

Тому до другого читання має бути внесено новий закон про судоустрій і статус суддів: «Таким чином нова українська судова система забезпечить захист прав і свобод людини і громадянина, захист бізнесу і підприємництва,  — вважає Прем’єр, — забезпечивши основу демократії — чесний і справедливий суд».

Він також нагадав, що уряд оголосив принципи нової чесної української політики. Підтримали їх і країни «Великої сімки» та інші західні партнери. «Мене не обходять чвари і дріб’язкова боротьба українських політиків за владу. Ми повинні всі боротися за Україну і кожного українця», — підкреслив Арсеній Яценюк. — Нам необхідна єдність: єдність на шляху реформ, єдність в забезпеченні соціальної справедливості, єдність у судовій реформі, в необхідності, щоб Україна насправді стала членом Європейського Союзу і НАТО, у наших цілях, принципах і цінностях. Якщо ми єдині, тоді ми непереможні».