Перебуваючи з робочою поїздкою на Житомирщині, Президент Петро Порошенко значну увагу приділив необхідності термінового вирішення всіх питань забезпечення армії напередодні зими. Він розповів представникам ЗМІ про стан готовності Збройних сил до зими і резюмував: «Ми маємо зробити все, щоб воїн був нагодований, у теплі. Бліндажі та фортифікаційні споруди, які будуються на лінії зіткнення, мають забезпечити не лише безпеку, а й відносний комфорт, зокрема і взимку».

За його словами, нині зведення першої та другої лінії оборонних укріплень виконано на 80%, а у питанні забезпечення військовослужбовців зимовим одягом слід зняти бюрократичні процедури. Це завдання глава держави поклав на плечі військового командування і окреслив термін: до 10 жовтня.

«Ми зробимо все можливе, щоб, використовуючи досвід, якого ми набули протягом Антитерористичної операції, значно підвищити рівень захисту, комфорту і безпеки, а також піклування про наших солдатів, які конче потребують уваги і влади, і народу», — сказав він.

Петро Порошенко окремо подякував волонтерам, які надають допомогу армії, і висловив упевненість, що співпраця новоствореного комітету координації та Збройних сил, Національної гвардії і прикордонних військ дасть більше користі для держави.

Петро Порошенко у Житомирі ознайомився з новими зразками військового спорядження. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

На часі — не тільки безпілотники

У ході цієї робочої поїздки Президент відвідав полігон, де тренуються військовослужбовці, і переглянув хід їхніх навчань. Бійці Артилерійської бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ продемонстрували навички володіння бойовою технікою та озброєнням, виконали вправи зі стрільб з протитанкових гармат. А воїни-десантники 95-ї окремої аеромобільної бригади провели заняття з вогневої підготовки.

Окрім цього, глава держави оглянув зразки озброєння, які використовують військові в зоні проведення АТО, ознайомився з новими розробками. Зокрема йшлося про тепловізори, далекоміри, радіолокаційні станції, екіпірування та обмундирування військовослужбовців.

Ознайомився він і з розробками Житомирського військового інституту ім. С. Корольова. «Все, що може виробляти інститут, зараз має зелене світло. Власні розробки негайно направляють у зону АТО і фінансують у повному обсязі», — цитує слова Президента його прес-служба.

До слова, директорові цього закладу він поставив завдання щодо виготовлення нової продукції. Конкретизував його такими словами: «Терміни відведено достатньо жорсткі, я думаю, ви розумієте, що нам необхідно зробити вже найближчим часом. Частина офіцерів інституту перебуває на підготовці в різних країнах, і ті можливості, які нам відкрили партнери і союзники, дають нам упевненість, що ми найближчим часом значно підвищимо ефективність застосування як безпілотних літальних апаратів, так і артилерії, систем залпового вогню. Це базовий інститут, на нього як Верховний Головнокомандувач покладаю особливі надії».

Країні потрібен мир

На Житомирському бронетанковому заводі глава держави ознайомився з виробничими потужностями та оглянув виробничі цехи. Спілкуючись із робітниками, Президент відзначив важливу роль Житомирського бронетанкового заводу в забезпеченні обороноздатності держави. Присутнім він подякував за працю та патріотизм, за готовність у складних умовах робити все можливе, щоб краще озброїти та захистити державу. Також він закликав присутніх розглянути можливість переходу на тризмінний робочий графік, щоб підвищити обсяги виробництва.

За словами Президента, події на Донбасі — це своєрідна вітчизняна війна, коли народ захищає свою незалежність, суверенітет, територіальну цілісність. «Це війна, яка згуртувала нашу націю, об’єднала український народ, і ми демонструємо, як вміємо любити й боронити Батьківщину. Зараз ми вже вміємо воювати, захищатися, робити все, щоб зупинити ворога. І саме це дало змогу нам оголосити режим припинення вогню. Нам потрібен мир, і ми його забезпечимо», — сказав Петро Порошенко.

Він як Верховний Головнокомандувач пообіцяв мобілізувати весь світ на підтримку України. Запевнив працівників Житомирського бронетанкового заводу, що весь світ стоятиме поряд з Україною, захищаючи її суверенітет, незалежність, волю і демократію.

«Будь-який загарбник опиниться в тотальній міжнародній ізоляції й заплатить свою ціну за те, що він напав на Україну», — впевнено заявив глава держави. 

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»