Передноворічні дні для керівництва ПАФ «Україна» Великобагачанського району на Полтавщині були клопітними.  Зокрема на одній з нарад у директора міркували, де взяти 8 мільйонів гривень для виплати відсотків пайовикам, яких тут півтори тисячі. Ще два роки тому на паї видавали 5 мільйонів, і усі були задоволені. А нині люди вимагають більшу платню.

Наприкінці року цілий стос листів Іванові Балюку  надіслали спадкоємці власників паїв з вимогою перерахувати належні їм відсотки. Чималі суми треба заплатити за паливно-мастильні матеріали, добрива, техніку, її ремонт.

Передова доярка ПАФ «Україна» Оксана Кишкань обслуговує 38 фуражних корів, від кожної з яких за минулий рік надоїла понад 5,5 тисячі кілограмів молока. Фото автора

Щоб дебет  з кредитом сходилися

В агрофірмі 300 штатних працівників, яким також треба підняти зарплату, бо 3 тисячі гривень не всіх влаштовує. А ще ж на утриманні господарства сільські школа, лікарня, дитсадки, вся соціальна інфраструктура Радивонівської сільради, бо вона не справляється власними силами. Чогось інші орендарі землі, які живуть у Радивонівці й навколишніх селах, не бажають допомагати в цьому, а «Україні» діватися нікуди, всі звикли, що це традиційний спонсор. Вийшов з ладу водогін — делегація прямує до Балюка; треба полагодити дорогу, освітлення зробити, автобусну зупинку побудувати — теж до нього. Він і продуктами харчування всіх забезпечує, і коштами на лікування, і в останню путь місцевих жителів проводжають коштом господарства.

Так би мовити, на одного із сошкою — аж семеро з ложками. І нікого не цікавить, де взяти кошти. Щоб із них заплатити величезні податки, викроїти 2 мільйони гривень на закупівлю насіння багаторічних трав, якими в господарстві щороку засівають у середньому тисячу гектарів. Як не як, у них 2,5 тисячі голів ВРХ, зокрема 700 дійних корів і 3 тисячі свиней породи велика біла — цілий племзавод. Усі ці роги, копита й ратиці треба добре годувати, щоб від них була віддача. Також директорові та його заступникам невідкладно треба вирішити питання досушування шестисот тонн зерна кукурудзи. Газ дуже подорожчав, електрикою сушити також нереально, бо її можуть відключати. Один вихід: сушити качанисту хімпрепаратами, але й вони подорожчали.

А за тонну кукурудзи нині пропонують усього 2,2—2,5 тисячі гривень, соняшнику — 6,3 тисячі гривень. Це не набагато більше, ніж кілька років тому. За цей період літр солярки подорожчав удвічі — із 8 до 16 гривень, бензин — майже у 2,5 раза, електроенергія — удвічі. Для порівняння: за літр молока закупівельники нині дають 4,5 гривні.