Цієї суботи у столиці Сполучених Штатів Америки неподалік будинку Конгресу постав дев’ятиметровий пам’ятник у вигляді масивного бронзового поля колосків. Відтепер мільйонам людей із різних країн світу наша держава нагадуватиме цим монументом про змарновані радянською владою мільйони життів у 1932—1933 роках.

На урочисту подію приїхали з різних куточків Сполучених Штатів та Канади тисячі українців. Від нашої країни на заході виступила перша леді України Марина Порошенко, від американської — автор закону США, що дозволив вітчизняному уряду встановити меморіал на федеральній землі Округу Колумбія, конгресмен Сандер Левін. Офіційне звернення Білого дому зачитав спеціальний помічник Президента США, старший директор з питань Європи, Росії та Центральної Азії Національної ради з питань безпеки Чарльз Капчин. На урочистостях були присутні й автор проекту пам’ятника Лариса Курилас, свідки Голодомору, а також духовні, культурні та громадські діячі.

Цей пам’ятник є засторогою злочинам проти людства і людяності. Фото з сайту president.gov

Марина Порошенко назвала цей меморіал воскресінням національної пам’яті, засторогою злочинам проти людства і людяності в усьому світі. Президент Петро Порошенко звертався до присутніх у центрі Вашингтона через відеозв’язок. Він заявив, що меморіал відкривається у час, коли Україна відстоює свою незалежність, даючи відсіч агресії Росії, а Кремль знову, як і в часи Голодомору, намагається стерти Україну з карти світу. Глава держави подякував Президентові та уряду США за солідарність з українцями та наголосив: «Меморіал — це черговий доказ того, що жодним лихоліттям, жодним злочинним намірам недругів не здолати наш народ, який прагне правди, свободи, демократії та миру на своїй землі та у своїй державі». Він вбачає символізм у тому, що величний монумент постає напередодні річниці більшовицького перевороту 1917-го й водночас у перший рік чинності законів незалежної України про декомунізацію та державне визнання героїв національно-визвольних змагань.

У відеозверненні Петро Порошенко назвав Голодомор найжахливішим злочином проти людства у мирний час, спробою поставити українців на коліна, відібрати у них гідність, знищити національну ідентичність, умертвити надію на право творити власну долю на своїй землі. За його словами, в такий спосіб імперія намагалася зруйнувати безпосередньо основи волелюбної української нації, підірвати її духовну культуру та етнічну самобутність. «Я глибоко переконаний, що, як і понад 80 років тому, жодна зла московська сила не здатна поставити українців на коліна, змусити нас відмовитися від Свободи, Незалежності, Гідності та Соборності, — передає слова Президента його прес-служба. — Голодомор намагалися забрехати, замовчати. Хотіли знищити навіть рештки пам’яті про нього. І нічого у них не вийшло!»

Він особливо відзначив роботу дослідника Голодомору 1932—1933 років Джеймса Мейса, працю Роберта Конквеста «Жнива скорботи», яка «силою фактів поклала край фальсифікаціям радянсько-російського режиму про Голодомор».

Під час церемонії транслювали й відеозвернення Президента США Барака Обами, зачитували звернення колишнього Президента США Джорджа Буша, кандидата в президенти, колишнього Держсекретаря США Хіларі Клінтон. За її словами, цей монумент є доказом дружніх зв’язків між США та Україною. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»