У червні поновив роботу пілотний проект з відшкодування вартості ліків для хворих на гіпертонію. В МОЗ кажуть, що за час його дії кількість інсультів зменшилася на 7%, а викликів «швидкої» — на 16%.  Якщо проект стане постійним, каже головний позаштатний терапевт МОЗ Василь НЕТЯЖЕНКО, який відповідав на питання читачів «УК» під час «прямої лінії», зменшиться рівень госпіталізації й навіть смертності від серцево-судинних захворювань.

Головний позаштатний терапевт МОЗ Василь НЕТЯЖЕНКО

— Василю Захаровичу, півроку пілотний проект з відшкодування ліків для хворих на гіпертонію не діяв, тому навіть не всі лікарі знають про відновлення його роботи.

— Справді, є звернення пацієнтів, у яких зазначено, що лікарі не виписують їм рецепт на препарат для лікування підвищеного тиску, мотивуючи це незнанням про поновлення роботи пілотного проекту. Тож наше завдання — донести цю інформацію до всіх пацієнтів та лікарів. Пацієнти мають знати, що будь-який лікар внутрішньої медицини зобов’язаний виміряти тиск під час звернення. Крім того, МОЗ постійно наголошує, що ці лікарі можуть не лише виміряти тиск, а й виписати рецепт. Щоправда, вони часом не хочуть цього робити і відправляють пацієнта до терапевта. Нічого страшного в цьому немає, зрештою, якщо лікар внутрішньої медицини вже написав у картці хворого, що він має підвищений тиск, то терапевтові потрібно лише виписати рецепт, не витрачаючи часу на огляд пацієнта.

— Валентина Іванівна, м. Київ:

— Ми переїхали до Києва з Луганщини, а чоловік хворіє на гіпертонію. Куди нам звертатися, щоб отримати знижки на ліки?

— Передовсім потрібно з паспортом звернутися до поліклініки, де таку людину мають зареєструвати на тимчасове медичне спостереження. Там  випишуть потрібний рецепт — вимушеним переселенцям не мають права відмовляти. Якщо ви стикаєтеся з такими випадками, будь ласка, телефонуйте на безплатну «гарячу лінію» МОЗ.

— Розкажіть докладніше, наскільки вагомі результати пілотного проекту. 

— За минулий рік з-поміж 12 мільйонів хворих на гіпертонію до лікарів звернулися 8 мільйонів людей, які прийшли виміряти артеріальний тиск. З них почали лікуватися понад три місяці 44% пацієнтів. Як свідчить практика, якщо людина лікується понад три місяці, то вона стежить за тиском і надалі. Це дуже хороший результат. Для порівняння: у нас раніше лікувалося 8% сільського населення, яке хворіє на гіпертонію, в містах — 15%. Завдяки проекту ми майже втричі збільшили кількість людей, прихильних до лікування.

У середньому в Європі постійно лікуються від гіпертонії 30% людей, у США — близько 60%. Наші 44% — це разючий результат. І якщо хтось говорить, що українці неосвічені, недбало ставляться до здоров’я, то це не так. Якщо їм надати можливість і все пояснити, люди лікуватимуться. До переліку пілотного проекту внесено 280 препаратів, близько 150 з них мають відшкодування від 60 до 90%.

— Марія Василівна, м. Бровари:

— Препарати, що входять до переліку пілотного проекту, мені не підходять через індивідуальні особливості організму. Нещодавно була в лікаря й дізналася, що є плани розширити цей перелік. Це правда?

— Таке планують. На запит Кабміну щодо продовження проекту ми написали спеціальний лист, де зазначили про це. За умови, що матимемо такі самі результати щодо зниження рівня інсультів, яких торік поменшало на 7 тисяч. Також на 16—20% знизилося число викликів «швидких» з приводу гіпертонічних кризів. Можливо, в подальшому це буде вже державна програма. Ми очікуємо, що завдяки їй вдасться знизити рівень таких важких ускладнень гіпертонії, як інфаркти та інсульти, на 20—30%.

Нині в переліку проекту п’ять груп препаратів. До нього не включали ліки, які використовують не дуже широко: є приблизно 5—10% пацієнтів, які не переносять інші препарати, і ви, Маріє Василівно, мабуть, до них належите.

Справді, важливо обговорити питання розширення переліку антигіпертензивних та можливого включення антитромбоцитарних препаратів. Останні запобігають розвитку інсульту, бо, як відомо, у хворих на гіпертонію частіше виникають тромбози, тобто закупорювання судин тромбами. 

— Антоніна Андріївна,м. Київ:

— Мені 58 років, я гіпотонік, маю низький тиск дуже давно. Що ви порадите, крім кави, щоб його підняти?

— Антоніно Андріївно, чи маєте ви надмірну вагу та чи буває у вас певна  кволість?

— Трохи зайвої ваги є і слабкість також. Буває, коли треба щось зробити фізично, доводиться себе змушувати. Часто доки кави не вип’ю, і руку підняти важко.

— Вам потрібно передовсім перевірити щитоподібну залозу на гормони. Може бути, що вона має  низьку функцію і за рахунок цього такий тиск. Тож потрібне лікування. Це перше. По-друге, чи багато солі ви їсте?

 — Зовсім ні.

— Тож коли обстеження засвідчить, що з гормонами все гаразд, потрібно обов’язково більше вживати підсоленої або мінеральної води. Випивати одну-дві склянки на день, тоді, можливо, ваш тиск матиме тенденцію до підвищення. Попробуйте вимірювати хоч упродовж одного тижня артеріальний тиск уранці, в обід і ввечері. Зверніть увагу: вранці він у вас повинен бути низьким, а після їжі та ввечері — нормальним. Щодо кави, то, згідно з науковим дослідженнями, можна випивати три-чотири чашки на день. За умови, що не хворієте на цукровий діабет.

— Тетяна Петрівна,  м. Богуслав:

— Уже 5 років вживаю від гіпертонії ноліпрел, але він не входить до переліку ліків пілотного проекту. Може, підкажете якийсь замінник, аби на нього поширювалося відшкодування? 

— Так, у переліку є препарат, який не поступається ноліпрелу. Це лізіноприл. Для вас підійде лізіноприл у дозуванні 10 міліграмів. Вживати потрібно раз на добу. Його випускають різні фірми — і вітчизняні, і закордонні.

— Наталія ВЕРШИГОРА,м. Чернігів:

— Поширена думка, що треба пити якнайбільше рідини — аж два-три літри на день. Але, гадаю, організму важко впоратися з такою кількістю води. Чи є це чинником, який також сприяє розвитку або загостренню гіпертонічної хвороби?

— Щоденно ми вживаємо щонайменше 1,5 літра рідини (сюди входить супи, овочі, фрукти, різні напої). Це і є норма людини. Щодо вживання трьох літрів рідини — цього не рекомендую. Але якщо людина перебуває на сонці чи багато працює фізично, тобто у неї активне потовиділення, то можна додатково випивати 400—500 мілілітрів води. Але не більше. Не рекомендую пити якусь спеціальну воду, зокрема мінеральну, оскільки через великий вміст солей її вживання має певні застереження.

— Наталя Олександрівна, м. Дніпропетровськ:

— Років два-три тому в мене був гіпертонічний криз. Стався раптово, бо я ніколи не страждала від підвищеного тиску. Відтоді тиск ніби не турбував. Чи можна казати, що в мене гіпертонія? І що робити, щоб таке не повторювалося?

 — Треба обов’язково виміряти тиск. Якщо «верхній» показник (систолічний артеріальний тиск) буде більшим, ніж 140 мм рт. ст., зверніться до лікаря. Він випише препарат, який ви в аптеці отримаєте майже безкоштовно, бо його вартість відшкодовує держава. Одна таблетка на день — і ви вбережетеся від гіпертонічного кризу. Якщо ж у вас тиск на рівні 120 мм рт. ст., то потрібно його регулярно вимірювати принаймні місяць, щоб простежити, чи змінюється він. В ідеалі — щодня, якщо маєте вдома тонометр. Якщо ж ні — то хоч раз на тиждень у поліклініці.

— Василю Захаровичу, назвіть, будь ласка, ознаки гіпертонічного кризу, щоб людина могла зрозуміти, що з нею діється, і правильно зорієнтуватися в ситуації.

 — Якщо в пацієнта хоч раз виникла мала ішемічна атака головного мозку, він повинен обов’язково контролювати артеріальний тиск, вживати антитромбоцитарні засоби, які запобігають розвитку тромбозів, і активно використовувати засоби, які зменшують рівень холестерину.

Для людини старшого віку межа систолічного артеріального тиску становить 140 мм рт. ст. і навіть 150 мм рт. ст. У цих межах його можна розглядати як такий, що не потребує значного медикаментозного втручання. А якщо тиск перевищує 160—170 мм рт. ст. і людина ще має симптоматику (головний біль, запаморочення, хиткість ходи, слабкість у руках, зміни смаку), потрібно його знижувати. Важливо знати таке: якщо хворий раніше лікувався, то тиск може знижуватися різкіше, якщо не лікувався, то тиск повинен знижуватися поступово. Це вирішить лікар.

Якщо тиск збити дуже швидко, може виникнути інфаркт, бо кровопостачання судин серця різко зменшується. Тож правильним буде викликати «швидку», лікарі якої нададуть потрібні рекомендації та адекватне лікування.

Перенісши малу ішемічну атаку, людині обов’язково впродовж 2—3 тижнів обстежуватися в денному стаціонарі чи в амбулаторному режимі. Впродовж цього часу їй підбирають спеціальну терапію. Далі можливий один із трьох варіантів: перший — контроль артеріального тиску, другий — вживання антитромбоцитарних засобів, третій — зниження рівня холестерину в крові.

Ще раз наголошу: гіпертензія — це постійний контроль артеріального тиску. За умови роботи такого пілотного проекту це реально. Пацієнти фактично безплатно забезпечені препаратами. Більшість із них нічим не відрізняється від дороговартісних ліків і дає змогу нормально контролювати артеріальний тиск.

— Ірина Петрівна, м. Черкаси:

— Мені 40 років, із тиском все гаразд, а ось мама страждає від гіпертонії. Тобто певну спадкову схильність маю, тож порадьте: який спосіб життя вести, щоб ризики були мінімальними?

— Передовсім слід контролювати вагу, не вживати багато солі, стежити за регулярністю менструального циклу. В жодному разі не використовувати протизаплідні пігулки. Зазвичай їхнє вживання зумовлює підвищення рівня естрогенів в організмі. Гормональний дисбаланс, так би мовити, збиває організм з пантелику, і як свідчать дослідження, рівень серцево-судинних хвороб у жінок, котрі вживають такі протизаплідні засоби, зростає, особливо в молодому віці. 

— А які фізичні навантаження краще підходять для жінок мого віку?

— Найпростіший варіант — щоденні прогулянки швидким кроком не менш ніж півтора-два кілометри. Цього достатньо, щоб тримати себе в тонусі. До речі, найголовніше для людей середнього та похилого віку — це не перевантажуватися фізичними вправами. Головне — помірність.

— Фахівці твердять, що останнім часом інсульти дуже «помолодшали». Із чим це пов’язано?

— Чому збільшилася кількість молоді, що страждає від підвищеного тиску?! Причин багато. Відбувається ранній атеросклеротичний процес, спричинений запальними захворюваннями, неправильним харчуванням, цукровим діабетом, курінням, надлишковою вагою. Багато людей, котрі не стежать за харчуванням, ведуть малорухомий спосіб життя, тому мають надлишкову масу тіла. Крім того, якщо раніше серед українців було приблизно 45% курців-чоловіків і 5—8% — жінок, то нині кількість жінок, які курять, зросла до 20—25%. Повсякденним стало вживання алкоголю. А за раз можна вживати не більш ніж 50 мілілітрів чистої горілки або не більш ніж 500 мл пива або 150 мл вина, щоб не боятися негативного впливу на артеріальний тиск. Але це не має бути систематично.

— Сергій ІВАНОВ,м. Канів:

  Часто їм сало та яйця. Доводилося чути різні думки щодо впливу цих продуктів на утворення відкладень у судинах.  

— Щодня людина може вживати не більш ніж 1—2 яйця. Традиційно ми звикли смажити яєчню на салі. В такому разі вміст холестерину в готовій страві буде дуже високим. Тому якщо людина за день з’їдає двоє яєць, то треба обмежити вживання сала. З обережністю слід вживати сало та яйця людям, що перенесли інфаркт або інсульт. В такому разі дозволено одне яйце на день та не більше 30—40 грамів несоленого сала.

Для профілактики гіпертонії у щоденному раціоні обов’язково мають бути  500 грамів овочів, фруктів. Треба вживати супи. Борщ, до речі, підходить ідеально, просто не потрібно робити його занадто солоним та жирним. Їжте каші: перлову, гречану, вівсяну — вони містять багато клітковини. Картоплі треба вживати менше, не більше двох-трьох разів на тиждень. Вершкового масла можна їсти не більш як 25 грамів на день, олії — одну-дві столові ложки. М’ясо треба відварювати або запікати. Двічі на тиждень їсти будь-яку рибу. Харчуватися три-чотири рази на день. Як бачите, нічого складного.

«Пряму лінію»
підготувала і провела
Тетяна МОІСЕЄВА,

«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Василь НЕТЯЖЕНКО. Народився 1943 року. Член-кореспондент Національної академії медичних наук. Дійсний член Європейського кардіологічного товариства. Автор 560 наукових праць, 6 авторських свідоцтв. Підготував 10 докторів та 27 кандидатів наук.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua.