МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ
 

Сьогодні у Братиславі Прем'єр-міністр Микола Азаров разом з європейськими колегами відзначає 20-річчя від дня створення Вишеградської четвірки
 

Цього року саміт Вишеградської четвірки проходить у Словаччині, котра наразі головує у цій ініціативі. Нинішня зустріч відбудеться у форматі В4+3, за участі Німеччини, Австрії та України. Як повідомляє словацький урядовий сайт, зранку розпочинаються переговори чотирьох прем'єрів: Словаччини - Івети Радічової, Чехії - Петра Нечаса, Угорщини - Віктора Орбана та Польщі - Дональда Туска. Сторони обговорять питання, пов'язані з членством в ЄС, зокрема щодо енергетичної безпеки та економічного управління. Вони також сфокусують свою увагу на аспектах політики добросусідства Євросоюзу і на співпраці у рамках ініціатив "Східне партнерство". За результатами зустрічі чотири прем'єри підпишуть спільну декларацію, в якій визначать напрямки співпраці на майбутнє. А після обіду до Братислави прибудуть німецький та австрійський канцлери Ангела Меркель і Вернер Файман і український Прем'єр Микола Азаров, які візьмуть участь у багатосторонніх переговорах зі своїми колегами по Вишеградській четвірці. По завершенні переговорів відбудеться прес-конференція прем'єрів та урочиста вечеря від імені глави словацького уряду Івети Радічової.

Сусідський діалог

Напередодні свого візиту до Братислави Прем'єр-міністр Микола Азаров зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Словацької Республіки в Україні Паволом Гамжеком.

Як відзначив глава уряду, зустріч пов'язана не лише з самітом Вишеградської четвірки, а передусім з тим, що відносини між Україною і Словаччиною розвиваються динамічно і мають значну перспективу, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Микола Азаров відзначив успішний візит в Україну Президента Словаччини, продуктивну роботу міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, вивчення українським урядом досвіду пенсійної реформи у цій країні, поінформував співрозмовника про хід переговорів з ЄС щодо зони вільної торгівлі.

"Звичайно, криза позначилася скороченням товарообороту між Україною і Словаччиною, - зазначив Прем'єр-міністр. - Проте сьогодні є цікаві проекти, які можуть виправити ситуацію. Наприклад, будівництво широкої залізничної колії Український кордон - Братислава - Відень суттєво збільшить товарооборот з ЄС і Словаччиною зокрема". Також глава уряду наголосив, що Україна зацікавлена у запровадженні безвізового режиму з країнами ЄС та створенні спільного митно-прикордонного контролю зі Словаччиною особливо напередодні Євро-2012.

Павол Гамжек висловив підтримку євроінтеграційним прагненням України, а також повідомив, що Словаччина вже працює над створенням спільного митно-прикордонного контролю. Він також висловив задоволення інтенсифікацією відносин між нашими країнами і тим, що досвід євроінтеграції і реформ Словаччини активно вивчається в Україні. Посол повідомив, що словацькі експерти позитивно оцінили податкову реформу в Україні і нададуть консультаційну допомогу під час проведення пенсійної реформи.

У форматі 4+


Вишеградська група - альянс чотирьох центральноєвропейських держав - Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини - була заснована 15 лютого 1991 року. Саме тоді свою дію завершував Варшавський договір. І три президенти - Вацлав Гавел, Лєх Валенса та Йожеф Антал заснували так звану Вишеградську трійку, яка після поділу Чехословаччини перетворилася на четвірку. Її початкова мета полягала у сприянні інтеграції в НАТО та ЄС. Після того, як вона була успішно реалізована, концепцію організації переосмислили. У 2004 році в чеському місті Кромєжіш відбувся саміт, на якому члени Вишеградської четвірки прийняли нову декларацію, яка передбачала активнішу співпрацю організації з іншими державами у форматі В4+. Головна мета цієї співпраці -передача інтеграційного досвіду та підтримка країн-сусідів, які зацікавлені в євроінтеграції. Серед держав, запрошених до партнерства у рамках Вишеградської групи, одне з головних місць посідає Україна.

На адресу вишеградського проекту нерідко лунають критичні зауваження. Мовляв, крім дрібних досягнень, реального зближення, наприклад, на рівні міжнародної політики не відбулося. Справді, щодо України четвірка не виробила спільної позиції, й інтереси кожної держави наразі залишаються сильнішими, ніж спільні. Проте Вишеградська декларація 2004 року визначила свою головну мету у посиленні центральноєвропейської ідентичності завдяки конкретним проектам. Тож, як вважають експерти, спільний проект словацького та українського села або навчання українських студентів у Празькому Карловому університеті, які були втілені у рамках Вишеградської групи, насправді є не менш важливими, ніж зустрічі на високому рівні.

ДОВІДКA "УК"

Офіційний діалог на політичному рівні України та Вишеградської четвірки бере початок від 2005 року, коли влітку у Польщі відбулися переговори на рівні прем'єр-міністрів. Тоді порушували питання енергетичної співпраці, зокрема, пов'язані з розвитком нафто- та газомагістралей, а також у сфері транспортування електроенергії. Важливе місце у взаємодії між Україною та Вишеградською четвіркою посідає співробітництво у військовій сфері. На думку експертів, саме цей вид співпраці найдинамічніше розвивається в рамках "Україна + В4".