Про боротьбу мешканців багатоповерхових будинків зі знахабнілими підприємцями-орендарями можна говорити, мабуть, безкінечно. Адже бізнесу в нас скрізь честь і хвала, й він не соромиться і користується привілеями. Нещодавно й мені довелося відчути на собі таке його ставлення.

Почну з того, що мою багатоповерхівку побудовано неподалік магазинів, пошти, аптеки, тобто в місці, де проходить чимало людей. І ось півроку тому з’явився підприємець, який захотів орендувати частину підвального приміщення нашого будинку. На відміну від мешканців, які бажають, щоб там була колясочна. Люди всіляко намагаються донести до підприємця своє небажання віддавати йому в оренду приміщення, а він натякає, що має «правильні» зв’язки. Думки людей із цього питання його цікавлять, але не дуже.

І ось кілька днів тому цей підприємець запросив мешканців на зустріч, щоб укотре поговорити. Розмова почалася цікаво. Підприємець сказав, що прийшов познайомитися з мешканцями будинку і наголосив, що вже оформляє документи на оренду приміщення. На моє запитання «На якій підставі?» почула відповідь: «На підставі законів України». Далі почав розповідати про вигоди, які матимуть мешканці від того, що він орендуватиме приміщення. І ремонт там зробить, і пожежну сигналізацію поставить. Та й загалом це буде такий собі магазин із продажу одягу. На застереження, що це може бути магазин з реалізації секонд-хенду, який дуже смердить, підприємець лише усміхнувся. Звісно, яке йому діло до того, що запах через вентиляційну трубу поширюватиметься квартирами і отруюватиме всіх людей. Підприємець розповідав, що знайомий з юриспруденцією й зможе нам посприяти в деяких речах. Щоправда, в яких конкретно, пояснити не зміг.

На ремарку, мовляв, ми не хочемо, щоб він орендував це приміщення, у відповідь почули, що це комунальна власність і він уже про все домовився. Аби трохи пояснити підприємцеві, що не лише він знайомий з юриспруденцією, зачитую йому закони, у яких записано, що підвал належить мешканцям багатоквартирних будинків. У Законі України «Про приватизацію державного житлового фонду» зазначено, що «власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання». У цьому законі в статті 1 йдеться: «До господарських споруд і приміщень належать підвали». На боці мешканців і Цивільний кодекс України, у частині 2 статті 383 якого записано: «Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні)».

Уважно вислухавши законодавчу аргументацію, підприємець усміхнувся і сказав: «Та я що, це ж громадські слухання!»

Ось як цікаво виходить… А спочатку лунала зовсім інша риторика.

Щоправда, навіть вислухавши цитати з законів, підприємець ніяк не міг заспокоїтись і все намагався розповісти про позитиви свого магазину. Так тривало, аж допоки мешканці проголосували проти здачі в оренду приміщення і розійшлись.

Так і виходить: хочеш не хочеш, а закони знати потрібно. Адже нахабні підприємці, бачачи перед собою обізнаного із законодавством опонента, зазвичай відступають.