Конфлікт на Донбасі має тривалий жевріючий характер, і фахівці не відкидають можливості широкомасштабної агресії проти нашої держави. З огляду на таку ситуацію необхідним залишається проведення чергової, четвертої хвилі часткової мобілізації. Про подальші заходи, пов’язані з частковою мобілізацією, розповів перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу ЗСУ генерал-майор Володимир Талалай.

Вже незабаром у військкоматах стане велелюдно. Фото з сайту svpressa.com

Ротацію заплановано на березень

За словами Володимира Талалая, мобілізовані і приведені у бойову готовність військові частини нині виконують завдання в зоні АТО. У березні наступного року спливає річний термін перебування на військовій службі громадян, призваних за частковою мобілізацією під час першої хвилі. Саме протягом 12 місяців держава гарантує збереження робочих місць і середнього заробітку, тому виникає необхідність до цього терміну звільнити призваних за мобілізацією в запас. Звичайно, в армії мають подбати і про нарощування потенціалу Збройних сил. «Цього можна досягти шляхом проведення наступних хвиль мобілізації», — пояснив військовий чиновник.

Наступні черги часткової мобілізації і строковий призов відбуваються виключно після ухвалення Верховною Радою відповідних законів про мобілізацію, якими затверджуються укази Президента, розповів генерал-майор. Мобілізацію проводитимуть рівномірно по всій території України.

На території Донецької і Луганської областей, нині не підконтрольній українській владі, мобілізацію не проводитимуть. На решті території, згідно з визначеними завданнями, проводитиметься мобілізація. Вікові обмеження регламентує чинне законодавство. Нині передбачено призов військовозобов’язаних віком від 25 до 60 років.

— Ми врахували негативний досвід попередніх хвиль мобілізації. Приміром, у військо потрапили батьки п’яти і більше дітей. Стан здоров’я раніше мобілізованих також в окремих випадках непокоїв. Нині ці моменти враховано, — поінформував військовий чиновник.

25 днів на підготовку

Володимир Талалай назвав категорії громадян, яких мобілізовували нинішнього року. Це люди, які мають військово-облікові спеціальності Сухопутних військ, Повітряних сил, зокрема танкісти, артилеристи, десантники, спеціалісти зв’язку, механіки різних систем та інших спеціальностей. Завчасне проведення мобілізації дасть можливість забезпечити належний рівень готовності військових частин до виконання завдань за призначенням.

Генерал наголосив на тому, що громадяни, які потраплять під четверту хвилю, обов’язково проходитимуть 25-денну підготовку. Для офіцерів — у військових навчальних закладах, навчальних центрах. А для сержантів і солдатів — при навчальних центрах, полігонах. Після чого планують провести ще 25-денне бойове злагодження з частинами. І тільки після цього особовий склад, призваний за мобілізацією, приступить до виконання бойових завдань.

За словами посадовця, до лав призиватимуть патріотично налаштованих громадян з достатньою фізичною підготовкою, які готові до захисту Батьківщини. Тих, у кого з патріотизмом не зовсім склалося, також мобілізують, але процедура матиме певні корективи — адміністративні, а то й кримінальні.

Громадяни, які за визначенням військово-лікарської комісії визнані не придатними для служби, особи, на утриманні яких перебувають троє і більше неповнолітніх дітей (до 18 років), ті, хто зайнятий постійним доглядом за непрацездатними родичами, студенти й аспіранти денної форми навчання не підлягають мобілізації.

Призов на строкову службу поновлюється

Окрім часткової мобілізації, наступного року Збройні сили поповняться призовниками строкової військової служби. Новобранцями забезпечать необхідний обсяг навчених ресурсів. Їхня служба проходитиме в частинах технічного тилового забезпечення. В зону проведення АТО призовників строкової служби не направлятимуть.

Відповідаючи на запитання журналістів, представник Генштабу Збройних сил повідомив і про терміни проведення мобілізації. А вони визначаються згідно з поданням Президента і затверджуються Верховною Радою, тому конкретні терміни будуть визначені після ухвалення відповідного закону.

Для забезпечення послідовної заміни військовослужбовців у частинах, укомплектованих призваними за мобілізацією першої черги, провести четверту хвилю мобілізації потрібно орієнтовно не пізніше кінця січня.

До речі, в соціальних мережах в Інтернеті деякі юристи поширили інформацію про те, що люди, не згодні з тим, що їх мобілізують, можуть подавати до суду, і виграють його, тому що, мовляв, Україна веде не війну, а АТО, тобто спецоперацію, до якої мають залучати лише службовців спецпідрозділів, а не мобілізованих громадян. Та чутки про можливість оспорення мобілізації в суді Володимир Талалай спростував, адже згідно із законодавством Збройні сили є суб’єктом, який може бути задіяним для виконання завдань зокрема і в зоні АТО.

Кількість демобілізованих залежить також від кількох чинників. Збройні сили й інші військові формування зацікавлені у збереженні бойового досвіду громадян, які були призвані раніше, тому задіяно механізм короткострокових контрактів на час особливого періоду, а також повного контракту. Нині триває активна робота з військовослужбовцями для того, щоб їхня максимальна кількість залишилася на службі за контрактом. Ті, хто не виявить бажання служити далі, підлягають демобілізації. До речі, під першу хвилю часткової мобілізації потрапило майже 50 тисяч осіб.

Згідно із Законом «Про військовий обов’язок і військову службу», граничний термін перебування в запасі для чоловіків — 60 років. До початку проведення АТО було 40 років. На сьогодні 20 вікових категорій вимагають обліку, з цією метою громадян запрошують до військкоматів. Це один із комплексів забезпечення обороноздатності держави.

Законодавством про мобілізацію не передбачено звільнення від призову за мобілізацією осіб за принципом віросповідання. В зоні АТО нині перебувають ті громадяни, яким віросповідання забороняє тримати зброю. Не призиваються віруючі до армійських лав на строкову службу. Це питання врегульовано, та йдеться лише про послаблення в строковій військовій службі. 

ДОВІДКА «УК»

Соціальні гаранті для мобілізованих, унормовані статтею 119 Закону «Про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення проведення мобілізації», згідно з якою за мобілізованими гарантовано зберігаються місце роботи, посада, компенсується середній заробіток із держбюджету. Крім цього, мобілізовані отримуватимуть грошове утримання відповідно до посад, на які вони будуть призначені.