Правоохоронці формально отримали ще рік на те, щоб розслідувати справи проти Віктора Януковича та чиновників його режиму. Та чи допоможе продовження санкцій повернути кошти, виведені за кордон, і хто зі «списку друзів» колишнього президента, врешті-решт, відповідатиме перед законом, досі не відомо. Фігуранти резонансних справ й досі роблять заяви та заперечують провину, намагаючись повернути свої статки через суди.

Рішення об’єктивне

На початку березня Рада ЄС подовжила санкції проти колишніх високопосадовців України, серед яких і Віктор Янукович. Як наголошується в документі, санкції продовжено на рік щодо осіб, які «відповідальні за незаконне привласнення українських державних коштів або зло?вживали своїм службовим становищем, що призвело до втрати державних коштів». Водночас повідомляється, що зі списку осіб, які підпадають під дію обмежувальних заходів, було виключено одну людину. Йдеться про екс-міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову. У ГПУ заявили, що скасування економічних санкцій проти Раїси Богатирьової об’єктивне. Однак кримінальне провадження щодо неї в Україні не закрито, і з міжнародного розшуку її не знято. «Санкції ЄС мають економічний характер, тож без фактичного економічного збитку санкції продовжувати не стали, це рішення об’єктивне», — пояснив прокурор ГПУ Владислав Куценко.

Він уточнив, що провадження стосовно Богатирьової було відкрито за ст.191 КК. Йдеться про 6,5 мільйона гривень, які приватній компанії перерахувало Міністерство охорони здоров’я, коли його очолювала Богатирьова у 2012 році. Але в жовтні 2014 року під час розслідування справи ті підприємства добровільно повернули ці кошти на рахунки МОЗ. Тож фактично ймовірного майнового збитку дії Богатирьової не завдали. Але кримінальну справу проти неї не закрито. «Відбувається заочний процес», — резюмував прокурор.

У Генпрокуратурі переконані, що резонансні провадження щодо колишніх високопосадовців будуть розслідувані й передані до суду. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Нагадаємо, що економічні санкції застосовано у березні 2014 року стосовно екс-президента Віктора Януковича, колишнього глави МВС Віталія Захарченка, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, екс-голови СБУ Олександра Якименка, колишнього першого заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, колишнього віце-прем’єра Сергія Арбузова, екс-глави АП Андрія Клюєва і його брата Сергія Клюєва, колишнього заступника очільника МВС Віктора Ратушняка, сина екс-прокурора Артема Пшонки, екс-прем’єра Миколи Азарова і його сина Олексія Азарова, бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра освіти Дмитра Табачника, екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової і колишнього радника президента Ігоря Калініна. З Віктора Януковича-молодшого санкції було знято у зв’язку з його загибеллю.

У березні 2015 року Якименка, Олексія Азарова і Калініна виключили зі списку санкцій. Замість них у список потрапили колишній перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов, народний депутат Юрій Іванющенко, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко і екс-міністр енергетики Едуард Ставицький. Крім того, набуло чинності рішення суду ЄС про зняття санкцій з колишнього першого заступника глави АП Андрія Портнова. Справа Портнова тривала майже весь 2015-й. Торік у лютому екс-чиновник поскаржився до суду ЄС на те, що ГПУ фальсифікувала документи про те, що він учинив розтрату державних коштів.

26 жовтня 2015 року суд ЄС визнав безпідставними санкції проти Портнова і зняв арешт з його майна. 28 січня стало відомо, що деякі посадові особи, які працювали за часів Януковича, виграли справу в суді ЄС про зняття санкцій. Йдеться про двох Азарових, Арбузова, Клюєва і Ставицького. Однак в ГПУ запевнили, що санкції проти них і досі діють. Справа в тому, що рішенням суду Люксембургу скасовано тільки санкції, накладені на деяких українських чиновників 6 березня 2014-го тривалістю в рік. При цьому навесні 2015-го було накладено нові санкції до березня 2016 року, яких ніхто не скасовував.

Прокуратура не хвилюється

Відхрещується від звинувачень і син колишнього президента Олександр Янукович, якого Генпрокуратура звинувачує в організації ухилення від сплати податків на 42 мільйони гривень. Його прес-секретар Юрій Кірасир заявив: мовляв, рішення Європейського Союзу щодо продовження санкцій стосовно Олександра Януковича має виключно політичний характер і абсолютно безпідставне. «За більш ніж два роки українські правоохоронні органи не змогли пред’явити Олександрові Януковичу будь-яких об∂рунтованих звинувачень і надати суду докази щодо його протизаконних дій», — стверджує Кірасир.

Заявила про намір оскаржити санкції в Європейському суді в Люксембурзі і екс-міністр юстиції Олена Лукаш. Вона повідомила, що Генеральна прокуратура призупинила слідство в межах кримінального провадження, відкритого проти неї. «Генеральна прокуратура України припинила слідство у моїй справі. Зупинено для надання міжнародно-правової допомоги. Що це означає простими словами? Це означає, що ГПУ вичерпала себе, втомилася, не може передати справу в суд, але і закрити її не може», — сказала Лукаш. Натомість, як стверджує екс-глава Мін’юсту, прокуратура «забула попередити» Раду Європейського Союзу про зупинення слідства, тому Брюссель продовжив майнові санкції проти неї ще на рік.

Плани Олени Лукаш ГПУ не лякають. «Нам (ГПУ — Авт.) відомо про наміри Лукаш оскаржувати продовження санкцій, це її право, і вона ним постійно користується. Однак рішення щодо продовження санкцій ∂рунтується на документах кримінальних проваджень, на підготовлених нами підозрах, які підтверджують докази... ЄС взяв на себе відповідальність накласти санкції втретє», — зазначив прокурор Владислав Куценко, додавши, що таким чином якість підготовлених українською стороною документів «підтверджено нашими європейськими партнерами».

«Ми не хвилюємося стосовно того, що пані Лукаш оскаржуватиме це рішення. На наш погляд, її дії безперспективні», — зазначив Куценко. У ГПУ запевняють, що резонансні провадження щодо колишніх високопосадовців будуть розслідувані й передані до суду.