Відповідаючи на запитання журналістів провідних вітчизняних телеканалів, Віктор Янукович виклав свою позицію щодо широкого кола тем. Зокрема, йшлося про питання, пов’язані з європейською інтеграцією, соціально-економічним розвитком країни, внутрішньополітичною ситуацією та зовнішньою політикою.

Що швидко робиться…

Передовсім глава держави наголосив, що рішення державних структур Російської Федерації про обмеження імпорту окремих груп товарів українського виробництва було поспішним. Він обговорив цю проблему під час телефонної розмови з тамтешнім Президентом Володимиром Путіним. «Після того, як я отримав інформацію про те, що відбувається на кордоні з Росією, одразу ж зателефонував Володимиру Путіну і поставив одне запитання: «Що це таке?» — акцентував Президент. — Він сказав, що також здивований такими діями, вважає їх неправильними та запросив для пояснень керівників і спеціалістів. Я чітко зрозумів, що це рішення було поспішним і непродуманим».

Окрім цього, Віктор Янукович висловив переконання, що Україні необхідно шукати шляхи подальшого співробітництва з Росією та країнами Митного союзу.

«Я далекий від того, що нам треба ускладнювати відносини з Росією і країнами Митного союзу. Нам, навпаки, слід думати, як їх спростити, як шукати порозуміння, як побудувати модель відносин України з країнами Митного союзу. Це питання зараз хвилює і Президента Росії, тому що він добре розуміє: будь-яка ситуація, що ускладнюватиме двосторонню співпрацю, не піде на користь ані Україні, ані Росії», — передає слова глави держави його прес-служба.

Під час інтерв’ю Віктор Янукович також наголосив на тому, що національні інтереси завжди будуть в основі відносин України з інтеграційними об’єднаннями.

«Нам потрібно знайти прагматичні рішення, і наші національні інтереси завжди буде покладено в основу відносин України як з Європейським Союзом, так і з Митним союзом», — сказав глава держави. А говорячи про взаємини України з Митним союзом, наголосив: Україна має шукати шляхи до порозуміння у взаємовідносинах із цим об’єднанням.

Віктор Янукович залюбки погодився на відверте спілкування. Фото Михайла МAРКIВA

Партнерство вигідне завжди

Глава держави запевнив, що Україна виконає умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. «На цей момент я не бачу ніяких перешкод для підписання документа. Ті умови, які були нам надані з боку Європейської комісії, буде виконано. В мене щодо цього питання сумнівів не виникає», — запевнив він.

У цьому розрізі Віктор Янукович нагадав, що європейський вибір України закріплено у Законі «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики». Однак у перспективі питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватися на референдумі. Оскільки саме громадяни повинні визначити напрямок руху своєї батьківщини. Наразі ж Євразійський союз розробляє новий устав, який передбачатиме статус партнера. І Україна може його отримати. Він передбачає, що Україна може приєднатись до окремих положень Євразійського чи Митного союзу, які не суперечать СОТ.

Президент підкреслив, що проти цього не виступає жодна зі сторін, зокрема і Європа, з якою Україна планує підписати угоду про створення зони вільної торгівлі.

Зрозуміли присутні й те, що Україна виступає проти врегулювання ситуації в Сирії військовими засобами.

До слова, представник одного з телеканалів розповів, що розмова журналістів з Президентом тривала майже дві години. Запис вівся у столичному Будинку з химерами. Ініціатива інтерв’ю виходила від журналістів, які постійно зверталися до прес-служби, і нарешті вона узгодила з главою держави день і час проведення заходу.

Торг недоречний

Торкнувся Віктор Янукович і питання енергоносіїв та їх постачання з Росії, заявивши, що у газових переговорах не торгуватиме країною. Він наголосив, що газове питання значно ускладнює відносини обох країн, передає УНІАН: «У Росії сьогодні немає такого чиновника чи людини, яка не розуміла б, що цей контракт несправедливий стосовно України. І ми з цим ніколи не погодимося, щоб контракт існував далі. А який у нас вихід? Якщо задати це питання, що ми можемо зробити? Крім переговорів, наших, умовно кажучи, дипломатичних можливостей... Коли кладемо на терези, ми бачимо, що перевага, на жаль, не на нашому боці, у нас немає аргументів».

За його словами, ті пропозиції, які надходили на адресу України, є неприйнятними, а інколи й принизливими. «Ми ніколи на це не підемо, ми не можемо торгувати країною, це наш принцип», — наголосив Віктор Янукович. І нагадав, що Україна має найбільшу ціну на газ у Європі, що призводить до значних збитків для країни: «За 3,5 року ці збитки вже сягнули 20 мільярдів доларів». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»