Міжнародний форум «Крим — це Україна. Анексований півострів між минулим та майбутнім», який відбувся в День кримськотатарського спротиву російській окупації, показав: за час незалежності вітчизняні політики майже нічого не зробили для реальної інтеграції автономної республіки та її жителів в Україну. Зокрема такої думки дотримується голова Меджлісу кримськотатарського народу народний депутат України Рефат Чубаров, який зазначив, що політика щодо півострова, яка існувала всі 23 роки, чи, точніше, її брак, завела Крим у глухий кут.

«Із цього тепер потрібно зробити висновки, вирішити, яким буде Крим, — починаючи від його статусу і завершуючи всіма правовими механізмами, що регулюватимуть відносини, життя, розвиток, гарантії всіх тих, хто живе на півострові», — сказав він. Окремо Рефат Абдурахманович згадав про зрадників — про невідворотність покарання тих, хто сприяв промиванню мізків жителів півострова, прямо чи опосередковано штовхаючи його в обійми Росії. У тому, що така підривна робота відбулася, можу підтвердити особисто. Пам’ятаю, як, перебуваючи у відрядженні 2007 року, послуговувався виключно українською мовою. Жодних проблем у комунікації з жителями, жодних косих поглядів не примітив. Щоб викликати за наступні сім років таку ненависть не тільки до мови, а й до усього українського, треба було дуже постаратися.

Право на Батьківщину

За словами Рефата-аги, ситуація із Кримом — велике випробування і для кримськотатарського народу, і для всієї світової спільноти. На його думку, кримські татари мають право обирати своє майбутнє без тиску: «Має бути самовизначення кримськотатарського народу у вигляді національної територіальної автономії. Все інше — це виписування інструментів», — заявив Рефат Чубаров. Водночас підкреслив, що слід дотримуватися принципу рівності прав усіх народів, що населяють Крим.

Що питання статусу Криму слід вирішити до його повернення, згоден і  дипломат Богдан Яременко. «На той момент, коли наші війська і наша адміністрація повернуться на територію півострова, ми повинні мати чіткі сигнали для населення Криму, решти України і міжнародного співтовариства, які статус цього регіону і права його жителів, — наголосив він. — Очевидно, що надання йому статусу кримськотатарської національної автономії — це відповідь одразу на ці два питання». Тобто це сигнал жителям, що їхні права не буде зменшено, а також що Крим не перетвориться на російську автономію. Повернення Криму до України дипломат під сумнів не ставить. Адже це буде належне виконання норм міжнародного права, за яким Крим був, є і буде українським.

Фото з сайту radiosvoboda.org

Віце-президент Постійного форуму ООН з питань корінних народів Олівер Лооде нагадав, що Європарламент 4 лютого 2016 року ухвалив резолюцію «Ситуація з правами людини в Криму, зокрема кримських татар». Серед іншого документ визнає, що кримськотатарський народ корінний, з відповідними правами і свободами, зокрема, і на самоідентифікацію.

Олівер Лооде зазначив, що права корінних народів не можуть порушувати територіальну цілісність держав — членів ООН. «Це гарантії Україні того, що реалізація прав кримських татар як корінного народу не може мати сепаратистський характер», — уточнив представник ООН. Він попередив Росію, що ймовірна заборона діяльності на території Криму Меджлісу «буде грубим порушенням колективних прав кримськотатарського народу як корінного народу Криму». «І опосередковано це атака на всі корінні народи світу», — додав Олівер Лооде.

Ракети замість туристів

Тим часом, за словами Богдана Яременка, російська окупаційна влада опрацьовує в Криму нові методи контролю над суспільною свідомістю, нові методи впливу на нелояльне населення. А потрібно це російській владі із двох причин.

По-перше, щоб без перепон перетворити Крим на ще потужнішу, ніж нині, військову стратегічну базу. Російські мудрагелі готові пожертвувати Кримом-курортом, Кримом історичним, культурним і науковим, заради сумнівної боротьби з так званою загрозою від системи протиракетної оборони США. «Російське угруповання, очевидно, найближчим часом налічуватиме у Криму 100—120 тисяч осіб — це колосальна цифра. На такого характеру військовій базі, де наявні всі роди військ — аж до ядерної зброї, нелояльне населення становить загрозу мілітарним планам», — зауважив Богдан Яременко. Тому кримськотатарське населення Криму путінські генерали сприймають як перешкоду воєнщині. Отож окупаційна влада не лише кримських татар, а й усіх громадян з незалежною свідомістю видушує із півострова.

Друга причина застосування у Криму методів а-ля «1984» — потреба вже випробуваних і напрацьованих способів тоталіризації для самої Росії. Усе, що покаже ефективність у знищенні колективного опору і свідомості, незабаром буде перенесено на територію РФ, вважає дипломат.

Я кримський татарин

У Криму утискують та репресують кримських татар, може дійти до масових арештів, депортації й навіть геноциду. Тому виступати на захист корінного народу Криму мають українські офіційні особи та політики, наполягає заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв. Адже російські окупанти фактично позбавили права голосу кримських татар, яких за кожне слово критики, за кожну акцію громадської непокори, навіть за відвідування українських інтернет-ресурсів піддають репресіям.

Айдер Муждабаєв підкреслив: неприпустимо, що нема реакції офіційних осіб, політиків, українського МЗС на обшуки у будинках кримських татар та інші акції РФ проти громадян України в Криму.

Міфи проти правди

На думку журналіста й телеведучого Павла Казаріна, протягом 23 років ніхто у Києві не хотів розуміти життя регіонів, ніхто, зокрема медійники, не хотіли заглядати «у темні кутки». Тому з’явилися стереотипи й міфи. Серед них той, що все населення Криму проросійське (прорадянське). Насправді таких лише 40%. Натомість 20% активно підтримують Україну. Ще 40% аполітичні, вони за стабільність і мир, ситуативно долучаються до тієї сторони, де спокійніше.

За словами члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення кримчанина Сергія Костинського, за два роки інформаційної роботи після анексії Криму нарешті вдалося прорвати режим тиші, який фактично існував в українському політикумі та медіа-просторі щодо півострова. Уже можна говорити, що українське суспільство налаштоване повертати Крим. Зокрема зусиллями громадянського суспільства створено брошуру, в якій викрито найпоширеніші міфи про Крим. «Брошура — це дорожня карта, яка каже вам: пишіть про Крим, але минайте міфи, не створюйте пропаганду», — зазначив С. Костинський. За його словами, Україна планує відкрити п’ять радіостанцій, які мовитимуть на Крим, а також кримську філію НТКУ.

Одним із найважливіших способів боротьби за повернення Криму всі учасники форуму вважають економічні зрушення в Україні, успіхи в боротьбі з корупцією. Отож підтримку — патріотам, півострову — реінтеграцію, ні — хабарам, так — реформам. Міжнародні санкції — Росії. І теплі хвилі Чорного моря ще за нашого життя привітно зустрінуть гостей Криму щирим «Селямашув!»

ТИМ ЧАСОМ 

Офіційно відкрили культурний простір AUTONOMOUS

27 лютого віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко разом з уповноваженим Президента України у справах кримськотатарського народу  Мустафою Джемілєвим та Послом Турецької Республіки Йонетом Джаном Тезелем взяв участь в офіційному відкритті Культурного простору AUTONOMOUS, який відтепер функціонуватиме у приміщенні ДП «Кримський дім» (м. Київ, вул. Суворова, 9).

«Відбулася важлива подія у культурному й політичному сенсах, оскільки кримськотатарський і український народи разом борються за територіальну цілісність України та проти новітніх репресій. Тому зрозуміло, що тут, крім мистецького центру, буде і центр інтелектуального, культурного та політичного опору. Разом переможемо!» — заявив В’ячеслав Кириленко. Він запевнив, що Мінкультури і надалі надаватиме  фінансову та організаційну допомогу Державному підприємству «Кримський дім» і загалом кримськотатарській спільноті.