Капітан команди Сергій Ільницький друже «Сокіл» (ліворуч) поділив найвищий щабель п’єдесталу з австралійським спортсменом Беном Фарінаццо. Фото з сайту mil.gov.ua

Капітан української збірної «Нескорених» начальник штабу Української добровольчої армії Сергій Ільницький з позивним «Сокіл» 22 жовтня виборов першу золоту медаль для нашої країни на цьогорічних Іграх — з веслування на тренажерах у категорії Men’s IR6 (швидкість за одну хвилину).

Сергій майстер спорту з веслування на байдарці. Військовим він став у 18 років, ще за часів СРСР, та 23 роки прослужив у Збройних силах України. Вийшов у відставку у званні полковника. Коли на сході України спалахнула війна, вибір — іти чи не йти — перед Сергієм не стояв. У 2014 році приєднався до Української добровольчої армії.

На Донбасі боєць зазнав закритої черепно-мозкової травми та численних травм обличчя внаслідок контузії, які спричинили інвалідність. Втім, наслідки поранення не зупинили чоловіка, а навпаки — спонукали повернутися до активних занять спортом і, як колись в армії, бути прикладом для інших військових. Капітан українських нескорених вірить, що участь нашої збірної в Іграх ще раз нагадає світові про війну, яка триває в Україні, а військовослужбовців з пораненнями надихне займатися спортом, адже є чимало прикладів того, як учасники із тяжкими травмами не лише демонстрували високі результати, а й перевершували досягнення, які мали до поранення.

Услід за Сергієм Ільницьким найвищу сходинку п’єдесталу підкорив  Олександр Бєлобоков — єдиний представник Донеччини у збірній. Він як доброволець брав участь у визвольній боротьбі за Маріуполь 2014 року й зазнав поранення обох рук, виконуючи бойові завдання в секторі «М» зони АТО, зазначено на сайті української збірної. До війни він успішно займався пауерліфтингом (майстер спорту міжнародного класу) та греко-римською боротьбою. У Сіднеї маріуполець став першим у вправі на веслувальному тренажері IR спринт на одну хвилину, випередивши найближчого переслідувача з Австралії на 54 пункти.

Олександр Бєлобоков переконаний: якщо цілеспрямовано йти, вершина обов’язково підкориться. Фото з сайту mil.gov.ua

А першу медаль для України на Іграх Нескорених-2018 в Австралії здобув ветеран АТО й СБУ Денис Фіщук. 21 жовтня черкасець посів третє місце в індивідуальній велогонці з роздільним стартом у категорії IRB3. Він показав час 2:53.82, поступившись спортсменам із Великої Британії та Австралії. Це також перша за два роки медаль у велоспорті.

Денис Фіщук виборов першу за два роки медаль у велоспорті

Денис Фіщук — єдиний представник Служби безпеки України у складі національної збірної на Іграх. Зараз він — військовий пенсіонер, а 2014-го брав участь в операціях СБУ в зоні АТО, захищаючи східний кордон України від російської агресії.У бою зазнав закритої черепно-мозкової травми від вибуху кумулятивної гранати. У минулому Денис займався тріатлоном, тому для реабілітації після травми обрав для себе звичні види спорту — плавання та велоперегони. Найбільшою перемогою вважає те, що завдяки спорту повернув форму і втрачене здоров’я після травми.

Ігри Нескорених — міжнародні спортивні змагання для військовослужбовців та ветеранів з обмеженими фізичними можливостями, набутими під час виконання службових обов’язків. Участь у них беруть представники країн-членів НАТО, а також стратегічні партнери Альянсу.

Уперше Ігри Нескорених, засновані британським принцом Гаррі, пройшли 2014-го в Лондоні. Цьогоріч у змаганнях беруть участь команди 18 країн: Афганістану, Австралії, Канади, Данії, Естонії, Франції, Грузії, Німеччини, Іраку, Італії, Йорданії, Нідерландів, Нової Зеландії, Польщі, Румунії, України, Великої Британії, США.

Україна виступає у шести спортивних дисциплінах: легка атлетика, плавання, веслування на тренажері, велоспорт на шосе, стрільба з лука та пауерліфтинг. Торік Україна вперше взяла участь в Іграх Нескорених. У Торонто наші спортсмени здобули 8 золотих, 3 срібні та 3 бронзові нагороди.

Нинішні змагання триватимуть до 27 жовтня і охоплять увесь Сідней — від Олімпійського парку, який був повністю оновлений до Олімпіади 2000 року,  до порту Сідней-Харбор, який стане відправною точкою регати, а також прийматиме учасників велосипедних перегонів.

Вітаючи українських переможців, Президент Петро Порошенко побажав нашим спортсменам-воїнам не знижувати темп і «Так тримати!». А хіба може бути інакше, якщо висоту польоту задає «Сокіл»!