Разом із підвищенням цьогорічних тарифів на комунальні послуги закономірним є зростання кількості домогосподарств, які самостійно не зможуть оплачувати житлово-комунальні послуги, тому вимушені звернутися за державною підтримкою. Нинішнього опалювального сезону без державної фінансової допомоги не обійдуться близько 9 мільйонів домогосподарств. На компенсацію людям за спожиті газ, воду, електроенергію уряд передбачив з бюджету 40,3 мільярда гривень. Окрім того, аналізуючи досвід попередніх років, держава намагається якомога більше спростити схему оформлення житлових субсидій. Рік у рік цей алгоритм оновлюють. Тож не дивно, що кількість запитань від населення з уточненнями щодо процедури оформлення допомоги не зменшується.

На запитання наших читачів під час прямої лінії «УК» відповідав директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій МУЗИЧЕНКО.

Віра ПАНЧЕНКО, м. Харків:

— На місцевому рівні мені відмовляють в оформленні субсидії. Уже протягом чотирьох років не можу її оформити. Маю мінімальну трудову пенсію за віком. Оплатити комунальні послуги не в змозі. Борг зростає, справа дійшла до суду. Вже відбулося два слухання про надання мені можливості оформити субсидію. На рахунках у мене 8 тисяч гривень не використаної субсидії, а скористатися нею не можу. На письмовий запит відповіли чомусь із районної адміністрації Комінтернівського району. Чому так?

— Щодо пільг. Зверніть, будь ласка, увагу на те, що орган соціального захисту населення входить до структури Комінтернівського району. Тому райдержадміністрація має право надавати відповідні роз’яснення. Відповідно до ухваленого Верховною Радою закону з 1 липня 2015 року пільги окремим категоріям громадян надають з урахуванням доходу. Якщо дохід перевищує соціальну податкову пільгу, а цього року вона становить 1930 гривень, відповідні пільги не нараховують. Який у вас дохід?

— У мене трудова пенсія 1300 і доплата як дитині війни.

— Вочевидь, ваш сукупний дохід більший, ніж соціальна податкова пільга, тому пільгу ви не отримуєте. Щодо субсидії. Якщо ви подавали заяву на її призначення чотири роки тому, то порядок надання субсидії мав відповідати тим вимогам, які діяли на той час.

— Спочатку мені відмовили, бо мала заборгованість.

— Чотири роки тому заборгованість, яку мали громадяни зі сплати житлово-комунальних послуг, необхідно було реструктуризувати. У подальших змінах такий критерій було знято. Тому ви мали право додатково звернутися з повним пакетом документів. Можливо, ви чекали, що за тими раніше поданими документами вам нині оформлять субсидію, то це неправильно.

— Не зовсім так. Під час чергового звернення мене попросили принести довідку про склад сім’ї. У ЖЕКу видали, як з’ясувалося, не ту форму. А в журнал звернень службовець із райдержадміністрації не занесла мого прізвища.

— Віро Олексіївно, краще напишіть нам лист із викладеними в хронологічному порядку подіями, додайте копії документів і надішліть на адресу міністерства. Ми витребуємо вашу справу з Харкова й надамо відповідь.

Зінаїда ЛОСІКОВА, м. Синельникове, Дніпропетровська обл.:

— Чи правильно я зрозуміла інформацію про те, що регресні виплати інвалідам праці I групи не враховуватимуть до сукупного доходу під час призначення житлової субсидії?

— Так. Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабміну 8 вересня. Нині постанова перебуває на стадії доопрацювання. Є сподівання, що вже цього місяця документ набуде чинності. Тож виплати, які громадяни отримують із Фонду тимчасової втрати працездатності, іншими словами, регресні, не враховуватимуть під час призначення житлових субсидій.

— У відділі субсидій наполегливо просять, щоб люди приносили платіжки за світло, газ, воду за минулий рік. Чи правильно це?

— Ні, це не правильно. Платіжки не потрібні для призначення субсидії. Я б пояснив таку вимогу тим, що коли людина заповнює заяву на призначення субсидії, в ній потрібно вказати перелік житлово-комунальних послуг, назви організацій, які надають ці послуги, і особовий рахунок. Можливо, щоб уникнути помилок, спеціалісти просять ці документи.

— Ми з чоловіком пенсіонери. За який період потрібно брати довідку про наші пенсії?

— Для будь-якого громадянина, зокрема й пенсіонера, брати довідки про доходи не потрібно. Коли заповнюватимете декларацію, у розділі про доходи вкажете вид доходу — пенсія, а також район, в якому ви її отримуєте. Орган соціального захисту перевірить надану інформацію самостійно. Якщо пенсію отримують не за місцем реєстрації, то з’ясувати інформацію через поточні канали зв’язку з Пенсійним фондом досить складно. Та й це можливо. Лише якщо Фіскальна служба і Пенсійний фонд не можуть надати інформацію про доходи людини, тоді потрібно самостійно надавати довідку.

Любов Арсентіївна, м. Полонне, Хмельницька обл.:

— Мешкаю у приватному домоволодінні. Користуюся пічним опаленням та скрапленим газом. За балон газу держава платить 196 гривень, а я маю заплатити за нього 300 гривень. Тим, хто користується природним газом, дають субсидію за фактом. А хто топить дровами, компенсують значно меншу суму коштів, ніж потрібно насправді. Зараз машина дров — 8 складометрів — коштує у нас 2 тисячі 800 гривень.

— Під час засідання уряду 8 серпня нинішнього року прийнято постанову №540 «Деякі питання надання пільг і житлових субсидій населення на придбання твердого палива і скрапленого газу», якою затверджено збільшені граничні показники вартості твердого палива і скрапленого газу. Граничний показник твердого палива і скрапленого газу встановлено у розмірі 2 тисячі гривень за 1 тонну і до 200 гривень за балон газу відповідно. Таким чином, вам донарахують суму субсидії. В середньому сума такої доплати становитиме близько однієї тисячі гривень.  Звісно, прописане треба підкріпити фінансово. Тому виходимо з тих бюджетних призначень, які передбачені на такі цілі. До початку опалювального сезону робота з донарахуванням має завершитися. Потрібно зауважити, що вартість твердого палива в регіонах України різна. У Львівській області, де є невеликий видобуток вугілля, тонну палива можна придбати за 1200 гривень. А ось у Херсонській області тонна вугілля може коштувати 3 тисячі гривень. У Рівненській і Житомирській областях машина дров коштує тисячу гривень. В інших областях, де немає деревообробної промисловості, ціна інша. Ми беремо середні показники.

Анатолій, м. Київ:

Як реагує держава на тих споживачів, які отримують субсидію, а решту суми платежів не платять?

— Принцип призначення субсидії полягає в поділі платежу. Одну частину платить споживач, а іншу — держава. Якщо людина бодай місяць не платить свою частку, інформація надходить до управління соцзахисту, і наступного місяця нарахування субсидії припиняють.

Щоб люди заощаджували енергоресурси, передбачено, що зекономлені суми субсидії залишають на рахунку і споживач має можливість використати їх в рахунок майбутніх платежів, зокрема обов’язкової частки плати. Якщо людині дали субсидію 100 гривень, а вона використала ресурсів лише на 40 гривень, то 60 залишають на рахунку.

— Уточніть, будь ласка, як нараховують платежі мешканцям багатоповерхівок без приладів обліку.

— На жаль, ще є багато будинків, у яких немає лічильників теплової енергії, — тут розрахунок субсидії проводять з огляду на вартість квадратного метра. Торік це було 16 гривень 30 копійок. Там, де є лічильник, встановлено соціальний норматив. Це приблизно півгігакалорії на квартиру. Нині передбачено: якщо згідно з лічильником сім’я спожила менше від встановленого нормативу, то до 1 жовтня надавачі послуг зроблять перерахунок субсидій і лишки повернуть до держбюджету. Ніхто, крім користувача субсидій, цими коштами скористатися не зможе.

Валентина ЗАМУЛІНА, Волчанський р-н, Харківська обл.:

— Я не отримала субсидію за минулий рік, за нинішній також поки що нічого не відомо. Телефонувала в район: сказали, що бракує грошей. А в мене немає чим топити в хаті. Нічого не знаю й про розрахунок субсидії. У сільраді сказали, щоб не хвилювалася, а чекала виплати за два роки. Як мені бути?

— Валентино Іванівно, виплати, справді, ще могло не бути, адже процедура призначення така: спочатку людина подає заяву, її розглядають. Потім відбувається процес призначення субсидії, заявникові надсилають повідомлення із зазначеними сумами. А виплата відбувається в міру надходження коштів із бюджету. Працівник сільради неправильно сказала. Виплати за два роки бути не може. Вам потрібно зателефонувати в районне управління соціального захисту і з’ясувати, чи дійшла до них ваша заява і на якій стадії розгляду вона перебуває. На жаль, трапляються випадки, коли документи гублять.

УК: Віталію Володимировичу, що ви порадите жителям сільської місцевості, які претендують на отримання субсидії і не хочуть залежати від місцевого людського чинника?

— Громадяни мають можливість кількома способами подати заяву і декларацію на призначення субсидії, зокрема особисто подати до органу соціального захисту або через уповноваженого сільської чи селищної ради. А за тиждень чи два зателефонувати до райвідділу соцзахисту. Також документи можна подати в електронному варіанті.

Ольга ПІДГОРНА, м. Чернігів:

— Ми з чоловіком пенсіонери. У квітні після смерті мами за її заповітом продала її кімнату сусідці. Чи маю я право на отримання житлової субсидії?

— Доходи, які отримали від продажу майна, буде враховано під час призначення субсидії. Ми не контролюємо, як людина використовує гроші. Протягом дванадцяти місяців цю суму враховуватимуть у дохід. У вашому випадку операція з купівлі-продажу була у квітні, а субсидію на нинішній опалювальний сезон оформляють на підставі доходів, які громадяни отримували в 2015 році. Якщо подасте документи зараз, отримаєте субсидію на рік.

Галина Василівна, м. Володимирець, Вінницька обл.:

— Уже отримала 900 гривень субсидії на придбання твердого палива. А яка загальна сума допомоги в цьому році?

— Раніше вам розраховували субсидію з граничного показника 1,5 тисячі гривень. Цього року буде перерахунок і ви отримаєте доплату. Розмір доплати залежить від доходу. В середньому вона становитиме тисячу гривень.

♦ Лідія Петрівна, м. Київ:

— Як оформити субсидію, якщо співвласник квартири пішов із сім’ї? У квартирі проживають діти і дружина. Чи може дружина оформити субсидію без згоди чоловіка?

— Будь-хто із зареєстрованих членів сім’ї має право подати заяву на субсидію. Для того щоб не враховували доходи чоловіка, дружина має документально підтвердити те, що він у квартирі не проживає. Це можна зробити через інспектора управління соцзахисту. Він має скласти відповідний акт. Заяву розгляне комісія і ухвалить рішення. Існує нюанс: власник має перевагу. Якщо від співвласника квартири надійде заява про небажання отримувати субсидію, тоді субсидію скасують.

«Пряму лінію» підготувала і провела Ольга ПРОКОПЕНКО,
«Урядовий кур’єр»