Привести в посилену бойову готовність підрозділи Збройних сил, Національної гвардії, прикордонної служби та Служби безпеки України. Такий наказ дав Верховний Головнокомандувач Петро Порошенко керівникам силових відомств. Нарада відбулася з огляду на посилення провокаційних дій Російської Федерації в тимчасово окупованому Криму та ескалацію ситуації на Донбасі.

«Особливі вимоги до прикордонників у районах адміністративного кордону з Кримом та на лінії зіткнення на Донбасі», — такими словами глава держави доручив Державній прикордонній службі посилити пропускний режим у пунктах пропуску. Своєю чергою, Національна гвардія і Національна поліція мають посилити охорону стратегічних об’єктів та об’єктів інфраструктури, щоб запобігти можливим терористичним атакам. Голова СБУ повинен провести екстрене засідання Антитерористичного центру та скоординувати дії між виконавцями завдань.

До речі, він разом із міністром закордонних справ, міністром оборони, начальником Генерального штабу проведе окрему зустріч з керівництвом дипломатичних місій, акредитованих в Україні. Це потрібно зробити для того, щоб поінформувати іноземних дипломатів про розвиток подій у районі адміністративного кордону з Кримом та на східній лінії зіткнення.

ОБСЄ має бути на кордоні

Окрім цього, керівництво зовнішньополітичного відомства України організує телефонні розмови з керівництвом Німеччини та Франції у тристоронньому нормандському форматі, а також розмови з віце-президентом США Джо Байденом, президентом Європейської ради Дональдом Туском та ініціює розмову з Президентом РФ.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін особисто дасть доручення керівникові місії України при ООН провести консультації в Раді безпеки ООН. «Слід звернутися до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, щоб максимально посилити присутність спостерігачів ОБСЄ в районі адміністративного кордону з Кримом та вимагати від російської сторони, окупаційних військ допустити представників СММ ОБСЄ до об’єктів у Криму», — передає наказ Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Глава держави також доручив забезпечити можливість відвідання захоплених у Криму громадян України представниками міжнародних правозахисних організацій та Уповноваженого України з прав людини для перевірки умов їхнього утримання та захисту їхніх інтересів. Крім того, Петро Порошенко застеріг співвітчизників: «МЗС та Державна прикордонна служба повинні звернутися до громадян України з проханням утриматися нині від відвідання Криму у зв’язку з численними провокаціями, які чинять проти громадян країни. Від мене до громадян України це прохання особисте».

Під час наради Павло Клімкін зазначив, що через посольства та дипломатичні установи до партнерів було доведено чітку позицію України. Особливу увагу приділятимуть міжнародним організаціям. «За вашим дорученням ми розпочали консультації в Раді Безпеки ООН, але також зробимо особливий акцент на ОБСЄ, Раді Європи і, звичайно, Європейському Союзі», — наголосив він.

Силовики діятимуть на упередження

Опісля керівники силових структур доповіли Президентові про останні події на адміністративному кордоні з Кримом. Зокрема начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони генерал-лейтенант Валерій Кондратюк повідомив, що у зазначений період сталася збройна сутичка з використанням стрілецької зброї між військовослужбовцями ЗС РФ та прикордонною службою Федеральної служби безпеки РФ.

А голова Державної прикордонної служби Віктор Назаренко повідомив, що за останню добу з боку Армянська на материковій Україні зафіксовано проліт чотирьох безпілотних літальних апаратів РФ. На ці дані Петро Порошенко відреагував дорученням до МЗС. Там повинні забезпечити відповідний протест у зв’язку з провокаційними діями РФ у Криму.

Своєю чергою голова СБУ Василь Грицак зазначив, що сили і засоби Служби безпеки вже приведено у підвищену бойову готовність. «У цей час проводять засідання координаційних груп Антитерористичного центру, — особливу увагу ми надаємо забезпеченню безпеки об’єктів критичної інфраструктури, а також відстежуємо діяльність осіб, які підозрюються у причетності до діяльності ДРГ, з метою запобігання можливим терористичним актам», — розповів він.

Начальник Генерального штабу Віктор Муженко повідомив, що підрозділи й військові частини ЗСУ, які виконують завдання в районі адміністративного кордону з окупованим Кримом, приводять у підвищену бойову готовність, проведено нарощування відповідного угруповання. Іще він назвав абсурдними заяви щодо нібито обстрілів з української сторони тимчасово окупованого Криму.

До речі. Служба безпеки встановила рівні терористичної загрози для регіонів України. «Червоний» рівень терористичної загрози встановлено в Донецькій та Луганській областях, в анексованому Криму; «жовтий» — у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях, а «синій» — у Дніпропетровській, Закарпатській, Рівненській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Київській областях та місті Києві. «Сірий» рівень терористичної загрози встановлено у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській та Тернопільській областях.