Головний лікар Центру  онкології
та радіохірургії «Кібер Клініка Спіженка»
Владислав БУРИК

Фахівці стверджують: рак — не вирок. На ранніх стадіях його вже навчилися лікувати. Як вчасно розпізнати цю підступну хворобу? Які сучасні методи діагностики існують, що таке онкоскринінг? Як зробити, щоб променева терапія була безпечною для організму? На ці та інші запитання відповідає гість «прямої лінії» — головний лікар «Кібер Клініки Спіженка» Владислав Бурик.

— Владиславе Манолійовичу, яка в Україні ситуація з онкологічними захворюваннями?

— Статистика не дуже втішна. Починаючи з 1998 року, визначається  невпинне збільшення кількості онкологічних хвороб, які становлять 1,8% від усіх захворювань. В Україні щорічно реєструється понад 155 тисяч хворих на онкологічні захворювання.

Крім того, спостерігається певна тенденція так званого омолодження онкологічних захворювань, тобто починають хворіти не лише літні люди, але, на жаль, люди працездатного віку й навіть діти.

— З чим це пов’язано?

— Існує чимало чинників. Передусім, звичайно, екологічних. Можливо, накопичуються і певні генетичні зміни.

— Чорнобиль теж додає свій внесок?

— Згідно з дослідженнями, які проводяться під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я, суттєвого погіршення, пов’язаного саме з Чорнобилем, не виявлено. Інша річ — загальна екологічна ситуація. Тобто тут не лише Чорнобиль, а й продукти харчування, викиди в атмосферу і в річки. Існує певний відсоток захворювань, які зумовлені  шкідливими звичками. Якщо від них відмовитися, ризик захворіти на деякі види раку (легень, шлунково-кишкового тракту) можна суттєво зменшити.

На жаль, онкологія дедалі частіше вражає дітей. Фото з архіву редакції

— Чи мають негативний вплив на організм людини комп’ютери і мобільні телефони?

— У моніторів нового покоління випромінювання значно менше, але тут інша небезпека — перенасичення людини інформацією і тривала нерухомість. Якщо раніше дитина гуляла на вулиці, то зараз вона годинами сидить біля монітора в одній позі. Відбувається застій крові в організмі, а це негативно впливає на імунітет. Щодо мобільних телефонів, то згідно з останніми дослідженнями ВООЗ суттєвого впливу на розвиток мозкових захворювань і пухлин головного мозку нібито немає. Хоч періодично з’являються повідомлення про те, що ймовірність виникнення тих чи тих пухлин мозку в цьому зв’язку все-таки існує. Я вважаю, що дітям до 12 років не варто користуватися мобільним зв’язком. Та й дорослим краще звести розмови до мінімуму.  Спілкуватися годинами  по мобілці не бажано.

— Ірина, м. Тернопіль:

— Мене турбує здоров’я підростаючого покоління. Чи є в державі програма, яка заохочує молодь до здорового способу життя?

— Значна частина профілактики онкологічних захворювань — усунення шкідливих звичок. Нині прийняті законопроекти, які обмежують куріння, є законопроекти, які направлені на втілення здорового способу життя. Тобто програми існують, але їх потрібно виконувати безпосередньо на місцях. Велику роль в цьому може зіграти суспільство, формуючи моду на здоровий спосіб життя.

— Валентина,Житомирщина:

— Як поєднати унікальні можливості онкологічних наукових центрів, які оснащені найсучаснішою апаратурою, з допотопним обладнанням первинної ланки медицини? Проблема не тільки через брак елементарних знань з онкології дільничних терапевтів і модних нині сімейних лікарів, а й у недбалому ставленні до цього системи охорони здоров’я. Як приклад — стан  Житомирського онкологічного центру, приміщення якого в аварійному стані, хворі лежать у коридорах, а до двох туалетів стоїть черга з прооперованих людей.  І це в області, яка найбільше постраждала від ЧАЕС!

— Онкологічна проблема не є проблемою конкретної хворої людини. Це проблема в цілому держави, тому формування стратегії онкологічної допомоги надзвичайно важливе. До того ж, онкологія надзвичайно затратна галузь медицини, і  людина не може самотужки впоратися з таким захворюванням. Потрібна максимальна увага держави саме до цих онкологічних центрів. Нещодавно у Рівному відкрився сучасний онкологічний центр, тобто в державі йдуть якісь позитивні зрушення. Але, на жаль, дуже повільно, тому на допомогу державі йде приватна медицина. В Україні працюють кілька приватних онкологічних центрів, де надається онкологічна допомога на рівні європейських стандартів. На жаль, суттєвої допомоги держави ці медичні центри не отримують.

— Лікарі скаржаться на те, що хворі приходять уже з запущеними стадіями захворювання.

— Для цього ми і приходимо на  «прямі лінії» — щоб  люди знали про цю проблему. По-перше, це профілактика: відмова від шкідливих звичок, збалансоване харчування, помірні фізичні навантаження. По-друге, люди повинні розуміти, що онкологічні захворювання —  це не вирок. На ранніх стадіях вони лікуються, але потрібно розпізнати хворобу якомога раніше. Для цього існує рання діагностика (регулярні профілактичні огляди, рентген, флюорографія, маммографія, УЗД). При першій і другій стадіях рак виліковний майже на 95%. 

— Що таке онкоскринінг?

— Це магніторезонансна томографія всього тіла. Таке дослідження майже не має протипоказань і може бути застосоване до практично здорових людей за підозри на патологічні зміни в організмі, для виявлення більшості видів раку, також цей метод використовується для оцінки результатів лікування онкологічних захворювань. 

Ще один, класичний, метод — це позитронна емісійна томографія, коли вводиться радіоезотропний препарат, який  виявляє метастази.  Це дослідження проводиться за значної підозри на рак, коли є певні симптоми чи зміни в організмі. 

— Оксана Михайлівна,  м. Миколаїв:

— За кордоном досить активно популяризується самообстеження жінки на предмет наявності пухлини у грудях. Про це розповідають по телебаченню, роздають буклети. Чому в нас цього не відбувається, чому ніхто не вчить дівчат і дорослих жінок робити самообстеження?

— Ви підняли дуже важливу тему. Я думаю, це залежить від позиції суспільства. Цим повинні опікуватися і державні установи, і громадські організації, і кожна конкретна людина.

— Наскільки мені відомо, лікування онкохворих здійснюється за рахунок бюджетних коштів. Але коли в нас на роботі захворіла дитина одного з колег, з’ясувалося, що хіміотерапія коштує від 5 до 8 тисяч гривень. Навіщо тоді цей закон? Чи можна людині, яка потрапила у таку скруту, розраховувати на допомогу держави?

— В принципі, держава підтримує онкологічну галузь, але, враховуючи в цілому стан нашої медицини, не вдається повністю забезпечити медикаментозно всіх хворих, хіба що на елементарному рівні. На жаль, цього недостатньо, і ми сподіваємося на допомогу суспільства.

— Але треба визнати, що частина хворих в таких ситуаціях виявляється приреченою…

— Можливо, так. Система онкологічної допомоги потребує певних доопрацювань і змін для того, щоб ця галузь медицини була максимально забезпечена.

— Тому люди й ходять до знахарів? Мені лікар-гематолог розповів про такий випадок: людина, хвора на рак, почала пити кров худоби і вилікувалася…

— Поодинокі випадки такого зцілення іноді трапляються. Але статистичні дані невмолимі: дуже часто, коли люди йдуть спочатку до знахарів і травників, до лікаря вони приходять з запущеними випадками хвороби. Якби хворі не гаяли час, а зверталися одразу до офіційної медицини, то шанси на одужання були б значно вищі. Розумієте, будь-який метод лікування спочатку проходить дуже ретельне дослідження на десятках тисяч хворих в різних країнах. Дотримання стандартів онкологічної допомоги в Україні є першочерговим завданням для всіх лікарів. Якщо людина лікується за стандартами, це гарантія того, що їй зроблять ранню діагностику і правильно призначать лікування. Тоді буде надія на позитивний результат. Адже в онкології кожен день, кожна хвилина — на вагу золота.

— Які є сучасні методи лікування?

— На жаль, онкологічні захворювання дуже підступні, тож застосування лише одного методу часто буває неефективним. Як правило, використовується комбіноване лікування. Онкологія  базується на трьох методах: хірургічний (видалення пухлини), променевий і хіміотерапевтичний (знищення пухлини за допомогою медикаментів). Упродовж останніх років відбувся серйозний прорив у плані променевого лікування, яке пройшло еволюцію від загального опромінення всього організму  до надзвичайно точного, вибіркового опромінення лише пухлини. Цей метод називається радіохірургією. Раніше звичайне радіохірургічне втручання проводилось лише для пухлин головного мозку, зараз в Україні встановлений і успішно функціонує унікальний радіохірургічний апарат, який дає змогу проводити радіохірургічну процедуру для новоутворень, які локалізуються в більшості органів і систем організму. Процедура має аналогію з хірургічним втручанням, хоч в радіохірургії відсутні розріз, наркоз і будь-який біль. Покази до радіохірургії визначає лікар. На першій і другій стадіях вона часто призводить до повного виліковування, а на третій і четвертій значно покращує якість життя. Перевага цього лікування — надзвичайна точність і можливість у деяких випадках замінити хірургічне втручання.

— Людмила, м. Київ:

— Чула, що існують вакцини проти раку. Наскільки це відповідає дійсності?

— Так, є вакцина проти раку шийки матки. Ця вакцина пройшла дослідження на десятках тисяч хворих. Розробка вакцин від раку — це один з перспективних напрямів сучасної медицини. Можливо, в майбутньому це стане головним методом боротьби з онкологічними захворюваннями.

Пряму лінію  підготувала і провела 
Наталія ДОЛИНА
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Владислав БУРИК. Народився в м. Чернівці. Працював нейрохірургом в Рівненській міській лікарні, на кафедрі нейрохірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua