Володимир Гройсман разом із представниками Кабінету Міністрів та лідерами фракцій і груп Верховної Ради домовився створити робочу групу для аналізу ціноутворення на газ в Україні. Коли такої попередньої згоди досягли, глава уряду розставив акценти під час спілкування із журналістами: «Була ініціатива голови Верховної Ради про те, щоб ми зустрілися і обговорили питання ціноутворення, ціни на газ. Я запропонував утворити робочу групу, терміново провести необхідний аналіз, аудит, подивитися, що відбувається, і дати свої рекомендації».

Ідеться про створення робочої групи на один тиждень. До її складу мають увійти по одному представнику від кожної групи і фракції парламенту. Ці особи мають бути фахівцями з газових питань, аби швидко розібратися в ситуації. Головні питання: де Україна купує природний газ та які його обсяги вона видобуває.

До речі, Прем’єр акцентував, що за 2,5 місяця роботи нового Кабінету Міністрів він не мав жодного контакту з представниками деяких політичних сил парламенту, які опікуються питаннями тарифів на комунальні послуги. У цьому розрізі в нього виникло запитання: «Урядовцям разом із народними депутатами треба говорити про ціну на газ чи про дестабілізацію ситуації?»

Чесна мета знищить перепони

Окремо глава уряду зазначив, що Кабінет Міністрів відкритий, публічний, налаштований на взаємодію з Верховною Радою. Його слова передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Зараз це вже питання до лідерів тих чи тих фракцій для того, щоб наполягати напевно на якихось інших рішеннях. Треба визначитися, у кого яка мета. Якщо мета — дестабілізувати ситуацію, то я просто не розумію, яким чином ми можемо це питання врегулювати. Якщо є мета реально розібратися в ситуації і прийняти відповідні державницькі рішення, то немає жодних перепон для того, щоб це неможливо було зробити».

Говорив Прем’єр і про ринковість встановленої в Україні ціни на природний газ. На його переконання, такий підхід дасть змогу викорінити корупцію у газовому секторі. «Коли є єдина ціна на газ і для видобутку українського газу, немає підстав для оборудок і корупції. Тому що рента від газу потрапляє до державного бюджету, тому що гроші, які ми сплачуємо, потрапляють до державної компанії. Понад те, 100% прибутку державних компаній — це прибуток держави, що може бути вилучено в державний бюджет», — продовжив тему Володимир Гройсман.

В уряді також переконані, що запровадження ринкової ціни на газ сприятиме збільшенню видобутку українського газу, підвищуватиме енергоефективність та уможливить енергетичну незалежність держави.

Буде дешево — люди не виграють

Володимир Гройсман пообіцяв видобувати український газ таким чином, щоб перетворити нашу державу на енергонезалежну. Тому планується модернізувати всю систему. «Аби в країні не було дірявих труб, будинків, де немає нормального тепла», — додав Прем’єр.

Окремо він зауважив, що уряд встановив граничну ціну лише на газ. Решту тарифів на комунальні послуги формують за поданням місцевих органів влади, які перевіряє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у галузях енергетики та комунальних послуг.

Не обійшов він увагою і політичну складову: «Кажуть, що треба знизити ціну на газ. Я теж за те, щоб усе було дуже дешево. Але розумію абсолютно реально: на тому, що дешево, люди фактично нічого не виграють, адже в них рахунки все одно перекриватиме субсидія — безповоротна цільова допомога».

Він ще раз запевнив присутніх, що держава підтримає цільовою допомогою громадян, які її насправді потребують. Натомість власники великих будинків сплачуватимуть повноцінну ринкову ціну. Він зазначив, що торік під час опалювального сезону середній платіж за споживання тепла і комунальних послуг становив 12% доходу. А державі система субсидій обходиться у 35 мільярдів гривень, це без врахування 5 мільярдів резервних коштів.

«Як Прем’єр-міністр я абсолютно відкритий. Я не хочу зла жодній українській родині. Навпаки, хочу, щоб ми за кілька років вирвалися з того зубожіння, в якому нині перебуваємо, на превеликий жаль, — резюмував Володимир Гройсман. — Треба боротися не за зниження тарифів, які вбивають узагалі все господарство, а за підвищення доходів людей. На цьому потрібно концентруватися. На жаль, таких пропозицій ми не почули».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»