Роботу Прем’єр-міністр розпочав із двох спростувань. По-перше, заяви деяких народних депутатів, що в українців забирають помешкання за несплату житлово-комунальних послуг, не відповідають дійсності. А по-друге, мораторій на продаж землі діятиме в Україні, допоки Верховна Рада не ухвалить рішення про функціонування земельного ринку. Глава уряду чітко пояснив, що Кабмін не підтримуватиме жодних таких рішень без обговорення моделей створення і розвитку земельного ринку. «Жодних рішень про запровадження продажу землі не може бути без широкого обговорення із власниками земель потенційної моделі обігу земель, що захистить реальних землевласників та зробить українців багатшими», — наголосив Володимир Гройсман.

Він зауважив, що у світі щонайменше 50 варіантів обігу земель. Однак Україні потрібен саме такий, який був би здатним захистити землевласників і створити перепони для «3, 5, 7 родин» скупити всю українську землю. І найголовніше: модель функціонування земельного ринку має зробити українців багатшими. «Ми як уряд українських громадян в образу не дамо. Ми нікому не дозволимо спекулювати українською землею та створювати модель, яка може завдати шкоди громадянам і власникам українських земель. Ми будемо чесними, відвертими, ми виконуватимемо волю українського народу, і це буде максимально професійно», — наголосив глава уряду.

Опісля він зачитав один із пунктів меморандуму про співпрацю з МВФ від 2008 року, під яким ставила підпис екс-прем’єр Юлія Тимошенко. Мовляв, цим вона дала згоду на продаж сільськогосподарських земель в Україні.

Найбільше часу міністри приділили заслуховуванню норм нової редакції проекту закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України». Ці антикорупційні зміни було ухвалено одностайно. Проект документа тепер потрібно буде обговорити на засіданні Національної ради реформ за участі Президента. Наступного тижня він надійде до Верховної Ради. Взагалі податковими змінами в уряді планують посилити якість процесу нарахування сплати податків та взаємодії платника з Державною податковою службою, створити нормальні умови для розвитку бізнесу. Пакет змін є й частиною реформи ДФС. Над нормами проекту спільно працювали народні депутати з профільних комітетів ВР, представники бізнесу, громадські експерти. Міністерство фінансів кілька разів публікувало робочі версії документів, тож кожен охочий міг висловити свої пропозиції.

Під час презентації проекту закону міністр фінансів Олександр Данилюк заявив: «Ми не зупиняємось на цьому пакеті змін. Ми справді дослухаємося до конструктивних пропозицій і надалі продовжуватимемо відкриту роботу над новими змінами. Але зараз дуже важливо ухвалити цей антикорупційний законопроект. Його можна без кінця доповнювати новими пропозиціями та поліпшувати, але ми вже чотири місяці працюємо над проектом, і бізнес та громадськість на нього дуже чекають».

В уряді запевняють, що мораторій на продаж землі діятиме й надалі. Фото Юрія САПОЖНІКОВА

Держслужбовців учать боротися з корупцією

Опісля уряд затвердив план антикорупційних заходів у міністерствах. Ще з липня робоча група напрацювала ініціативи міністерств і громадськості. І вже до кінця року кожне відомство повинно буде розповісти у формі звіту про досягнутий прогрес. Проект відповідного розпорядження презентувала перший заступник міністра юстиції Наталя Севостьянова.

Прем’єр-міністр вніс певні корективи, давши доручення кожному з міністрів та керівників місцевих рад і обласних державних адміністрацій у Міжнародний день боротьби з корупцією (9 грудня) прозвітувати, як вони зменшили корупційні ризики у своїй діяльності. Після цієї дати такі реформаторські кроки виноситимуть на широкий загал щокварталу. Це можуть бути як проекти урядових актів, так і заходи, спрямовані на поновлення кадрів, зміну діяльності структур відомств.

«Щодо кожного з міністерств напрацьовано план антикорупційних заходів. Під цим планом стоїть підпис кожного міністра. Це означає, що ми беремо на себе зобов’язання бути відкритими, прозорими і впроваджувати антикорупційну політику. Головне — виконувати», — резюмував глава уряду.

У такий спосіб уряд намагається довести, що боротьба з корупцією концентруватиметься в усіх органах виконавчої влади, що їхня мета — не затримати корупціонера, а позбавити його можливостей вимагати хабара. Таку ініціативу урядовці та представники громадськості назвали «Разом проти корупції».

Представник громадськості Оксана Величко заявила, що нині рівень довіри суспільства до влади вкрай низький, натомість запит на боротьбу з корупцією високий. З початку липня 15 міністерствам уже вдалося напрацювати разом із 128 галузевими експертами 83 заходи. Компромісу вдалося досягти.

Оксана Величко виокремила пункт про підвищення заробітних плат усіх державних службовців. Мовляв, допоки в них низька платня, їхній інтерес до корупційних дій не спадатиме. Незабаром стартують і тренінги для уповноважених із запобігання корупції. Володимир Гройсман поставив крапку в цій темі словами: «Ми робимо заходи не для картинки, а для реалізації. Якщо хтось відмовиться створювати нормальні умови роботи держорганів, ми скажемо їм до побачення».

Про тарифи і субсидії

Наприкінці Прем’єр анонсував створення спеціальних робочих груп, які проінспектують кілька підприємств теплокомуненерго на предмет законності формування ними комунальних тарифів. «Формування тарифів — це сфера місцевих органів влади, і тому важливо зрозуміти, чи на місцях ніхто не перегинає палицю, коли встановлює тарифи і подає їх на Київ», — наголосив глава уряду. А ще він закликав керівництво регіонів та енергохолдингів вчасно розпочати опалювальний сезон. НАК «Нафтогаз України» має забезпечити постачання газу, подати ліміти всім підприємствам теплокомуненерго. «Якщо бачитимете, що температурні режими такі, що людям холодно, то розпочинайте опалювальний сезон. Уряд усе, що потрібно, зробив. Ваше завдання — поліпшувати дисципліну розрахунків. Затримок із початком опалювального сезону в будь-якому куточку країни не може бути. І треба вчасно оформити субсидії», — пояснив Прем’єр.