Минула середа в залі засідань уряду розпочиналася словами-привітаннями Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана працівникам радіо, телебачення та зв’язку з нагоди їхнього професійного свята. Опісля він наголосив, що підвищенням мінімальної пенсії та заробітної плати українцям здійснюють лише перші кроки з посилення соціальних стандартів. Сам Володимир Гройсман прагне, щоб у кожному селі, селищі та місті нашої країни стан справ нормалізувався. Оптимізму додали такі його слова: «Усе найгірше вже минуло. Ми вистоїмо у боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність нашої країни, виграємо війну за розвиток національної економіки!

Ми бачитимемо, як ситуація відновлюється і як Україна розвивається».

Нагадував глава уряду і про чергове зростання мінімальної пенсії з 1 грудня 2016 року на 10% (у травні показник зріс на 5%). Він навіть припускає, що показник зростання соціальних стандартів наступного року переглядатимуть за результатами виконання бюджету. На 2017-й прогнозують зростання економіки до 3%.

Результати цього року, за словами Володимира Гройсмана, менш утішні. Початок 2016-го — 0,1%, кінець третього кварталу — 1,8% ВВП. «Нам важливо реінвестувати кошти в якість життя українських громадян», — резюмував він.

Прем’єр ініціює розслідування діяльності і притягнення до відповідальності компаній-постачальників комунальних послуг за виставлені громадянам завищені рахунки. Фото УНІАН

Переддефолтний стан пішов у минуле

Ще один акцент стосувався підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року до 3200 гривень. «Зросте й питома вага заробітної плати в структурі українського продукту або послуги», — сказав Прем’єр.

За його даними, економіка країни почала відродження. Зокрема, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило суверенний рейтинг України за власною шкалою оцінювання до рівня В- із ССС.

«Фактично ми вийшли з переддефолтного стану. Україна вистояла. Ми розпочинаємо розвиток. Політика уряду полягає в тому, щоб через економічне зростання сформувати ресурси для їх реінвестування у реальну якість життя людей», — резюмував глава уряду.

Присутні також почули, що Прем’єр ініціює проведення розслідування діяльності й притягнення до кримінальної відповідальності компаній-постачальників комунальних послуг за виставлені громадянам завищені рахунки з ЖКГ. Передовсім за послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води. Ці слова пролунали по завершенні доповіді віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона, де йшлося про виставлення Київенерго надто високих рахунків жителям столиці. Нечесні регіони глава уряду пообіцяв жорстко карати штрафними санкціями. Нинішні помилкові платежі переглядатимуть.

Сірого спирту поменшає на 28%

Найбільше часу урядовці присвятили ухваленню документів. Так, підтримано проект закону про демонополізацію спиртової галузі, поділ спиртзаводів на дві групи і повний продаж активів галузі. Документ представив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий. Кабмін планує об’єднати спиртові підприємства у дві групи і приватизувати всі активи галузі. Перша група — це підприємства, що становлять найбільший інтерес у контексті горілчаних компаній. Вони матимуть право виготовляти харчовий спирт і спиртову продукцію до 2022 року. Друга група — виробники технічного спирту та біоетанолу. За оцінками міністра, приблизні доходи від приватизації спиртозаводів становитимуть 5—6 мільярдів гривень, а тіньовий оборот спирту скоротиться до показника 12% порівняно з нинішніми 40%. Із 1 січня 2023-го спиртову галузь має бути повністю лібералізовано.

Потім схвалювали проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях для осіб з інвалідністю». Його направили одразу до парламенту. Тут висловлювався міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Документ розробляло МВС, враховуючи пропозиції уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю. Він повністю відповідає положенням відповідної міжнародної конвенції.

Опісля КМУ затвердив розмір страхового запасу природного газу, який повинні мати у своєму розпорядженні компанії-постачальники у разі кризової ситуації. Для уникнення такої ситуації постачальники природного газу мають створювати страховий запас газу — 10% запланованих місячних обсягів постачання газу споживачам на наступний місяць.

Заручилося підтримкою уряду і Примірне положення про центр соціальної підтримки дітей та сімей. Документ розробляли на виконання Національної стратегії профілактики соціального сирітства. Його мета — створити умови для забезпечення права дитини на проживання в сім’ї в територіальній громаді. Нині такі установи є лише в областях.

До Верховної Ради спрямовано й законопроект про підвищення ефективності державно-приватного партнерства. Він має поліпшити порядок підбору приватного партнера та запроваджує сучасніші критерії оцінки ефективності таких партнерств.

Затверджено й нову методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, концепцію розвитку електронних державних послуг (розширення електронізації державних сервісів заплановано на 2017 рік).