«Нарешті не чую вибухів снарядів, можу вийти на вулицю й не боятися, що почнеться обстріл», — розповідає 18-річна Дарина Алексєєва із Зайцевого свою успішну історію в одному з відеороликів про молодь, яка обрала українську освіту. «Відчув упевненість у завтрашньому дні. Я вирішив, що повинен приносити людям користь — рятувати їм життя», — додає її ровесник Гліб із Горлівки.

«УК» торік писав про Дашу, сироту з Донеччини, яка дистанційно навчалася в Опитному, щоб здобути український атестат. Тепер дівчина — студентка І курсу Харківського педагогічного університету ім. Г. Сковороди, Гліб навчається в Харківському медуніверситеті. «Приєднуйтесь до нас!» — закликають земляків хлопці й дівчата, які вже не здригаються від свисту куль і радіють, що здобувають якісну освіту в Україні. Вони стали героями одного із соціальних відеороликів — їх безплатно створили в межах спільної ініціативи ГО «Фонд «Відкрита політика» і телерадіокомпанії «Чорноморка» за підтримки ЮНІСЕФ. Відтепер ці успішні історії щодня можуть бачити школярі на тимчасово неконтрольованих територіях і теж зробити вибір.

Документи за три місяці

Цьогоріч Україна відкриває для майбутніх випускників із Донбасу й Криму ще більше можливостей. За звичною процедурою, щоб, як і торік, отримати український документ про загальну середню освіту (свідоцтво за 9 клас і атестат за 11), треба дистанційно закінчити школу. На сайті Міністерства освіти і науки зазначають, що обирати можна з трьох варіантів: для Криму — Міжнародна українська школа, для Криму і Донбасу — Школа екстернів або базові школи, які здійснюють навчання екстерном з елементами дистанційної освіти. Приїхати особисто треба буде лише раз-двічі на рік: пройти атестацію і отримати свідоцтво чи атестат зрілості. Причому в 2017 році для одинадцятикласників результати ЗНО із трьох предметів (українська мова і література, математика або історія України й предмет на вибір) зараховують як результати ДПА.

Якщо не було змоги зареєструватися на ЗНО в основний період, учні з непідконтрольних територій Донбасу й окупованого Криму з 3 по 19 травня зможуть зареєструватися на додаткову сесію незалежного оцінювання.

«Торік ухвалено законодавчі акти, нормативні документи, які докорінно змінили політику України щодо забезпечення прав громадян з тимчасово неконт­рольованих територій на здобуття вищої освіти, — розповідає директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Олег Шаров. — За спрощеним механізмом випускники з півострова можуть вступити у виші через освітні центри «Крим-Україна», які працюватимуть у 12 вищих навчальних закладах. Для абітурієнтів з непідконтрольних територій функціонуватимуть значно більше центрів «Донбас-Україна» у переміщених та у ВНЗ в Донецькій і Луганській областях. Там випускник може пройти відповідну атестацію, отримати документ про базову чи повну середню освіту й після цього вступити до цих вишів за спрощеною системою. Торік такий спосіб добре спрацював, тож зрозуміло, чому нині чинять значний опір цьому механізму кримська окупаційна влада і терористичні організації «ДНР» і «ЛНР».

Під час проведення цьогорічної вступної кампанії ми врахували всі організаційні моменти, щоб система працювала надійно і завчасно. У 2017-му освітні центри функціонуватимуть з 19 червня до 30 вересня. Ті випускники, які не мають свідоцтва про освіту, атестата, навіть паспорта, можуть пройти атестацію, вступити до вишу і впродовж трьох місяців зробити весь комплект українських документів».

Левову частку ініціатив із запровадження спрощеної процедури вступу до профільного відомства подали представники громадської організації «Фонд «Відкрита політика». «Ми розробили комплекс пропозицій, щоб створити зелені коридори для цієї молоді, — наголошує генеральний директор Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова. — Маємо зважати й на те, що саме цього року вперше будуть одинадцятикласники без свідоцтв українського зразка про базову освіту. Раніше для отримання українського атестата потрібно було мати свідоцтво за 9 клас, тепер випускники 11 класів з непідконт­рольних територій можуть отримати і свідоцтво, й атестат. Понад те, ДПА за 9 клас випускникам не треба складати, що дуже важливо для них. До речі, вступники з Донбасу й Криму мають знати, що через освітні центри можна вступити не лише в університети, а й технікуми і коледжі».

За словами Ірини Жданової, торік спрощену про­цедуру лише запроваджували. І результат показав, що запит на українську освіту є. У 2016-му понад 2 тисячі школярів з тимчасово неконтрольованих територій отримали українські атестати, через освітні центри до вітчизняних вишів вступили 1008 абітурієнтів. Якби у 2016-му трохи раніше ухвалили нормативні документи, вдалося б донести таку інформацію до потенційних вступників. Загалом тоді зацікавилися можливістю здобути український атестат та свідоцтво 4 тисячі школярів з тих регіонів.

Тож цьогоріч Фонд «Відкрита політика» проводить масштабну інформаційну кампанію. «Ми створили серію відеороликів, розробили дорожні карти, де розповідаємо, як отримати свідоцтво за 9 клас і атестат за 11 клас, як вступити до українських вишів за звичайною процедурою, склавши ЗНО. А також за спрощеною, де не потрібно мати ні українського паспорта, ні атестата, не складати тести — це вступникам допоможуть зробити в освітніх центрах, як і отримати українські документи.

Також створено ролики про державну цільову підтримку для студентів-переселенців, які можуть отримати соціальні стипендії, пільги в платі за гуртожитки, кредити для навчання на контрактній основі тощо. За підтримки МОН та ЮНІСЕФ ми створили серію анімаційних роликів, які доступно розповідають про державні гарантії для цієї молоді. Їх транслює «Голос Донбасу», а також можна переглянути в інтернеті. Водночас для кримчан разом з телеканалом «Чорноморка» зробили покрокову дорожню карту — телевізійну версію про те, як здобути українську освіту».

Волонтери фонду і під час вступу-2017 відповідати­муть на запитання на гарячій лінії. У 2016-му оператори прийняли понад 5 тисяч дзвінків. «Така комунікація з абітурієнтами важлива, оскільки на неконтрольованих територіях поширюється багато фейкової інформації, — каже Ірина Жданова. — ЮНІСЕФ розширило територію роботи гарячої лінії — вона працюватиме в Києві, а з травня — в Херсо­ні, Краматорську і Сєверодонецьку».

Відеоуроки без реєстрації

У фонді розповідають, що торік разом з ЮНІСЕФ започаткували портал «Доступна освіта». Це освітня платформа, де у вільному доступі для підготовки до ЗНО розміщено відео­уроки з української мови й літератури, історії України. Також є відеоуроки з гео­графії, фізики, хімії, математики та біології. Ці ресурси безкоштовні й не потребують реєстрації — користувачі сайту не залишають електронні сліди. Відомо, що школярі з Донбасу й Криму часто бояться зазначати своє ім’я, електронну адресу. На порталі можна безплатно користуватися підручниками, тестами, презентаціями, знайти відповіді на актуальні запитання тощо. Важливо мати інформацію на сайтах громадських організацій, оскільки окупанти забанюють державні сайти з розширенням gov.ua.

«Доступ до якісної освіти дітей з Донбасу і Криму неможливий без дистанційної освіти, оскільки існує багато бар’єрів, зокрема небезпечний та фінансово обтяжливий перетин тимчасової лінії зіткнення, — зазначає Ірина Жданова і додає, що МОН на запит громадських організацій планує спростити в 2017 році процедури екстернату і дистанційної освіти. — Ми пропонуємо створити онлайн-школи й навчати за повною програмою з 1 по 11 клас. Щоб учень із Сімферополя, Донбасу, карпатської глибинки мав змогу зайти в інтернет і отримати якісний урок».

Надзвичайно великий ресурс для розвитку робототехніки, природничих наук має Державна інженерна академія в Києві. Там допоможуть з дистанційними уроками. Також є змога облаштувати тут пансіон для школярів різного віку, які приїжджатимуть на навчання. 

АБІТУРІЄНТОВІ НА ЗАМІТКУ

♦ З 23 травня по 16 червня — основна сесія незалежного оцінювання

♦ З 3 по 19 травня — реєстрація для участі у додатковій сесії ЗНО

♦ З 3 по12 липня — додаткова сесія тестування

♦ З 19 червня по 30 вересня працюватимуть освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна»

0-800-504-425 — номер безкоштовної гарячої лінії ГО «Фонд «Відкрита політика». З огляду на ізольованість в Криму волонтери надають консультації у соцмережах, Viber, Telegram, WhatApp за мобільними номерами +38-068-951-25-13, +38-050-550-54-11, Skype: Dostupna Osvita.