Усі ми час від часу стикаємося з проблемами, розв’язати які можуть лише юристи. Проте у переселенців питання до правників виникають частіше, ніж у решти українців. Натомість отримати кваліфіковану консультацію ці люди можуть не завжди, адже послуги юристів коштують недешево. Щоб внутрішньо переміщені особи могли звертатися до адвокатів системи безоплатної правової допомоги, Кабмін розробив законопроект № 3044. Завдяки йому люди зможуть отримувати безоплатну вторинну правову допомогу лише тому, що вони — переселенці.

Спрощений доступ

Нині таку допомогу надають сім’ям, середньомісячний сукупний дохід яких нижчий, ніж сума прожиткового мінімуму, діти-сироти, інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначають замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, а також ветерани війни й інші.

Проте переселенці не мали права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, бо вони внутрішньо переміщені особи. Лише коли парламент ухвалить законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступ до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання» вони матимуть право її отримувати.

«Цей нормативно-правовий акт спрямований на комплексні зміни підходу до визначення суб’єктів права на безоплатну правову допомогу, — зазначив перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок. — Окрім внутрішньо переміщених осіб і тих, які лише претендують на отримання такого статусу, законопроект пропонує внести до переліку суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу й тих громадян, які лише претендують на отримання статусу учасника бойових дій, зокрема й учасників АТО. Решта дуже важливих змін стосуються межі малозабезпеченості. Згідно із законом право на безоплатну вторинну правову допомогу нині мають люди, чий сукупний місячний дохід не перевищує визначеного законом прожиткового мінімуму. У цьому є певна колізія, оскільки в державі пенсія та заробітна плата не може бути меншою, ніж прожитковий мінімум для відповідної категорії осіб. Тому люди, які отримують «один в один» із прожитковим мінімумом або трохи більше, не підпадають під цю категорію. Втім, розуміємо, що їм бракує коштів, аби оплатити послуги адвоката. Законопроект має врегулювати і цю правову колізію».

Законодавчі аспекти

Так, переселенці потребують допомоги, особливо правової. Але наша країна не мала такого сумного досвіду, тому тепер доводиться вчитися, подекуди й на власних помилках. Запропонований законопроект передбачає кілька новацій.

«Надзвичайно важливо розуміти, що це питання не лише соціального захисту, а й основоположних прав і свобод громадянина, — наголосив керівник проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» Ганна Христова. — Рекомендація Ради Європи безпосередньо вказує на те, що питання захисту внутрішньо переміщених осіб належить до тих, які підпадають під дію Конвенції про захист прав людини. Держава має створювати ефективні інструменти захисту своїх громадян на національному рівні, щоб звернення до ЄСПЛ не розглядалось як єдино можливий засіб порятунку».

Заступник міністра юстиції Гія Гецадзе сподівається, що парламент підтримає цей законопроект. Ухвалення документа дасть нам більше механізмів для допомоги внутрішньо переміщеним особам. «Нагадаю, що в межах реалізації реформи територіальних органів юстиції цього року з 1 липня в усіх регіонах розпочнуть роботу бюро правової допомоги, що значно розширить доступ людей до безоплатної правової допомоги. Нині триває конкурс з відбору керівників цих бюро», — повідомив посадовець.

А Ганна Христова наголосила, що офіс Ради Європи в Україні плідно співпрацює з Координаційним центром, зокрема й у частині захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Тож сподіватимемося, що парламент найближчим часом ухвалить проект очікуваного закону, і переселенці зможуть отримувати професійну юридичну допомогу безплатно.

До речї. Передбачається, що Координаційний центр з надання правової допомоги як національний партнер проекту залучать до участі у заходах з удосконалення законодавства щодо врегулювання питань внутрішньо переміщених осіб, проведення навчання для фронтлайнерів місцевих центрів з надання БПД та адвокатів з питань захисту ВПО, розроблення відповідного курсу дистанційного навчання для адвокатів та працівників центрів, проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії для ВПО з метою надання їм правової допомоги та матеріалів візуалізації мобільних консультаційних пунктів для ВПО, а також створення і наповнення бази електронних консультацій з типових питань.