ПРОЕКТИ

Донецькі альпіністи з другої спроби таки підкорили пік Вінсон - найвищу гірську вершину найхолоднішого континенту

На Південному полюсі, куди ще 11 грудня з Донецька відправилася експедиція альпіністів, успішно завершився черговий етап проекту "Вугілля Донбасу - на вершинах світу". Як і планувалося, відважна четвірка донеччан здійснила сходження на найвищу гірську вершину найхолоднішого на планеті континенту - пік Вінсон (4897 метрів).

Подібної звістки чекали з нетерпінням ще й тому, оскільки мандрівка крижаною Антарктидою нітрохи не нагадує легку прогулянку. Приміром, той же пік Вінсон українці змогли підкорити не відразу. Під час першої спроби піднятися на вершину на заваді стали неймовірно важкі погодні умови: аби перечекати заметіль, сильні вітрюгани тощо, учасники сходження кілька днів змушені були "зимувати" в таборі. Та коли трохи розпогодилося, альпіністи таки піднялися на засніжену маківку.

На найвищій точці холодного континенту українські альпіністи встановили прапори України та Донецької області, залишили тут шахтарську символіку. Також на вершину підняли й найголовніші багатства Донеччини - метал, сіль та вугілля, власноруч видобуте учасниками експедиції в шахті "Білозірська" на глибині понад 1000 метрів. Прапори та головні атрибути промислового краю альпіністи залишать і на поки безіменній вершині Антарктиди (4100), сходження на яку вважається головним завданням цього етапу проекту. Адже на правах першопроходців донеччани мають намір назвати її "Пік Донбасу".

В ході проекту "Вугілля Донбасу - на вершинах світу", що реалізовується за підримки Донецької обласної державної адміністрації, донеччани вже давали імена підкореним їм вершинам. Приміром, минулого року напередодні Дня шахтаря альпіністи побували на одній з маківок Тянь-Шаню (5132 метри), яку назвали "Пік шахтарів України". А ще раніше зразки вугілля з глибини донбаських шахт побували на Монблані, Евересті, Ельбрусі.

Як і попередні експедиції, мандрівку до Антарктиди очолює голова Донецької обласної федерації альпінізму, майстер спорту міжнародного класу Сергій Ковальов (до речі, пік Вінсон став для нього вже сьомою найвищою вершиною континентів планети і альпініст став членом символічного клубу "Сім вершин"). До складу групи увійшли бригадир прохідників шахти "Білозірська" Віталій Кутній, металург Сергій Токарєв та предстаниця прекрасної статі Олена Виблова - перша українська альпіністка, якій підкорилися гори холодного континенту.

У перерві між сходженнями донеччани також запланували побувати на російській науковій антарктичній станції ім. Беллінсгаузена, де діє православний храм. Причому навідаються вони сюди не з порожніми руками: спеціально для експедиції сталевари Донецького металургійного заводу виготували з морозостійкого сплаву п'ятикілограмовий дзвін, який подарують храму.

За попередніми розрахунками, експедиція триватиме 40 днів і до Донецька підкорювачі вершин Антарктиди повинні повернутися 22 січня. Втім, свої корективи може внести та ж негода, що час від часу змушує змінювати плани.